Рушење закона о ПДВ је презир према грађанима

Рушењем измјена закона о ПДВ-у на сједници Дома народа Парламента БиХ, којим се предвиђа повећање лимита за улазак у ПДВ систем на 100.000 марака, владајућа странка у Републици Српској је још једном показала отворен презир према интересима и потребама грађана које би требало да представљају у институцијама, поручује посланик СДС-у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Младен Босић, који је и предлагач тог законског рјешења.

Република Српска 06.10.2023 | 20:03
Рушење закона о ПДВ је презир према грађанима

"Њихово оправдање да су то тако урадили зато што је Народна скупштина Републике Српске донијела закључке да се не гласа док се не усвоји закон о Уставном суду је у најмању руку цинично и безобразно. Јер су непосредно прије тога гласали за разне законе попут закона о вину, и сад су се сјетили те одлуке када је требало урадити нешто да би се помогло људима. И не могу да схватим толику дозу бахатости код тих људи, кад су ту иницијативу сви подржали", поручује Босић.

Иако је закон добио пуну подршку у Представничком дому Парламента БиХ, четири делегата СНСД–а су у Дому народа по ко зна који пут блокирала закон који иде у корист грађанима.

Подизање прага за улазак у ПДВ систем раније су тражили мали привредници, али и удружења послодаваца.

"Вјерујемо да ће такво стање довести до раста неформалне економије и да ће се на неки начин спријечити развој самосталних предузетника прије свега и њихово претварање у друштво са ограниченом одговорношћу“, каже Саша Аћић из Уније послодаваца Републике Српске. 

А да се стварају предуслови за развој сиве економије, најбоље показује стање на терену. Жана Арсић која годинама има свој фризерски салон, каже да су самосталним предузетницима затворена сва врата за примање још радника, како би се сачували да не уђу у систем ПДВ–а.

"Ми који плаћамо паушал, то се и креће до неких 50 хиљада, а ми у приватном сектору, када су и код нас просјечне плате око 1200 марака, ми пробијамо ту границу. То значи да би ми морали да подигнемо цијену услуга за око 20 одсто. И сви смо спријечени да запошљавамо нове раднике, чувајући се да не уђемо у систем ПДВ–а“, објашњава Жана Арсић, предсједник Занатско–предузетничке коморе регије Бањалука и самостална предузетница.

Из Занатско–предузетничке коморе Републике Српске поручују да ипак не одустају од иницијативе измјена Закона о ПДВ – у, те да ће овај приједлог опет упутити у парламентарну процедуру.

"Ми то дуго радимо, није то годину или двије, већ пет шест година се боримо да тај лимит буде повећан. Педесет хиљада у овој инфлацији није реално. Десило се да је закон оборен, што не значи да одустајемо. Ићи ће опет иницијатива и мислим да ће до Нове године ипак да се заврши“, поручује Јовица Братић, директор Занатско–предузетничке коморе Републике Српске.

У змјенама овог Закона било је предвиђено и то да се рок за подношење пореских пријава помјери са 10. у мјесецу на крај мјесеца, што је било прихватљиво и пожељно за мале предузетнике, али је Небојша Радмановић из СНСД– а уложио амандман да се та одредба о помјерању тог рока брише из закона.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

+

06.10.2023 20:22

ПРОКЛЕТНИЦИ. НИКАДА ИМ ДОСТА. ОВДЈЕ ЈЕ НАРОД ГЛАДАН. НИ ЈАВНЕ КУХИЊЕ НЕМАЈУ СРЕДСТВА. БАНДА СЕБИЧНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.10.2023 08:02

Приватници ионако ништа не плаћају, још им треба дозволити повећан лимит на пдф на 100.000. Није то закон за народ него за приватнике.

Name

БЛ

06.10.2023 21:58

Тако је било и са акцизама, СНСД води политику уиштења Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максм

07.10.2023 21:43

Није никоме забрањено да буде приватник, ухвати се и ти у коло опробој,

Name

Јоја

06.10.2023 22:09

Подрска за не усвајање пдв остаје такав какав је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2023 07:58

Ти остајес какав јеси. Глуп ко тоцак.

Name

Брдар

07.10.2023 08:54

Знас ли ти ста је ПДВ.

Name

Миро

07.10.2023 22:12

У праву си.Прво закон о уставном суду па све остало.Живјела Република Српска.Српска ће истрајати и побједити.

Name

Наравно да снсд

06.10.2023 23:31

не зели да мјења Закон о пдв-у, да смањи порез на лијекове, основне намјернице, а повеца порез на скупе ауте, некретнине и другу луксузну рибу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

06.10.2023 23:42

Овце су за сисање. Сами смо криви сто смо глупи и тупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око све види

07.10.2023 11:21

видим да неко пита ста знаци пдв то је бар познато свима половину дајем влади

ОДГОВОРИТЕ