Проруска хакерска група напала поједине сајтове

- Шпанска влада саопштила је данас да је неколико јавних и приватних веб-сајтова, укључујући сајт града Гранаде где се одржава самит ЕУ, на мети напада ускраћивања услуге (тзв. ДДоС), за који су, како јавља Ројтерс, одговорност преузели проруски хакери.

Свијет 06.10.2023 | 18:13
Проруска хакерска група напала поједине сајтове

У саопштењу владе се наводи да су се сви сервиси и сајтови вратили у нормалу након мањих прекида рада и да су појачани надзор и мере безбедности ''након таласа сајбер напада које су претрпеле различите шпанске институције који се поклопио са неформалним самитом'' лидера Европске уније.

ДДоС напади функционишу тако што усмеравају велике количине интернет саобраћаја ка циљаним серверима у покушају да их избаци ван мреже.

Хакерска група НоНаме, која је на сервису за размену порука Телеграм тврдила да стоји иза овог сајбер напада, често прибегава таквим акцијама против земаља које подржавају Украјину у рату са Русијом, међутим у тој објави није споменут самит ЕУ, али јесу поменути разговори одржане у четвртак у Гранади између украјинског председника Володиира Зеленског и шпанског премијера Педра Санчеза, када је Кијеву понуђено шест ПВО система ХАWК.

У објави групе додаје се да су њени напади утицали на неколико веб страница шпанске владе, метро у Гранади, њену аутобуску линију и градски туристички портал.

(Тањуг) Фото: Илустрација/Стиллнесс ИнМотион/Унспласх 

Коментари / 0

Оставите коментар