Не занимају их мир и стабилност, само да се казни Београд

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Приштину не занима ни мир, ни стабилност, деескалација, већ их једино занима да се казни Београд.

Србија 06.10.2023 | 10:35
Не занимају их мир и стабилност, само да се казни Београд

Брнабић је за ТВ Пинк истакла да бриљантна јучерашња изјава за медије председника Вучића најбоље описују нашу политику, а то је да се ми никада нисмо борили за санкције било коме, увек смо се трудили да мислимо о нашем народу и грађанима, како бисмо обезбедили бољи животни стандард нашим грађанима. 

"Са друге стране, имате оне који се увек залажу за кажњавање Срба и није им важно ништа друго, ни како живе њихови грађани, нити ишта. И то је једина њихова политика", навела је она.

Указала је да се то јасно види и из изјаве председнице привремених приштинских институција Аљоше Османи, која је рекла да не жели да разговара са Вучићем док му се не уведу санкције.

"То значи да их не занима ни мир, ни стабилност, деескалација, већ их једино занима да се казни Београд и то практично иде у даљу ескалацију", рекла је премијерка.

Додала је да не зна да ли је Османи ушла са српским пасошем у Шпанију,  с обзиром на то да Шпанија не признаје пасоше тзв. Косова.

Нагласила је да председник Вучић никада није одбијао састанке.

"Вучић никада није одбијао састанке, како он увек каже, боље да разговарамо 100 година него да ратујемо један дан и не морамо да се волимо, ја ћу себе натерати да разговарам. Како каже Вучић, разговараћу и са црним ђаволом ако ће то довести до решења и то је порука коју су јуче у Гранади видели сви. Он ће разговарати и у три и у шест ујутру и када год да треба", рекла је председница Владе.

Када је реч о положају Срба на КиМ, Брнабић каже да нису само они у незавидној позицији.

"Ви имате бројна писма ромске заједнице са КиМ који говоре да су они грађани другог реда, који говоре о томе да их Курти не препознаје као грађане, чак и они који су били у администрацији су изашли јер нису хтели да трпе понижење", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, ситуација на Косову и Метохији умногоме зависи од међународне заједнице и много тога је у рукама Европске уније.

"Ми их, без обзира на све, позивамо на имплементацију свих споразума, Бриселског пре свега, као првог споразума нормализације, формирања ЗСО, али не ЗСО као невладиних организација или како они кажу ЗСО у складу са косовским уставом, него у складу са Бриселским споразумом и свим осталим из 2015. године који тачно и прецизно одређују шта су њене надлежности", рекла је Брнабић.

Додала је да је то, на крају крајева и прва тачка Бриселског споразума, па и Охридског.

"Тако да је у потпуности лопта на терену Приштине, али ЕУ мора да се одреди према томе. Искрено, тешка је ситуација, тешко је причати о томе, али важно је причати о томе. У сваком случају, оно што брани Србе на северу КиМ је истина, оно што брани Србију је истина", додала је премијерка Србије.

На питање да ли ће међународна заједница реаговати на несташицу лекова на северу КиМ и спречити хуманитарну катастрофу, Брнабић је рекла да је управо то била једна од тема њеног састанка са шефицом мисије Унмик Каролин Зијаде.

"Они кажу да прате ситуацију, ми верујемо у УН, ми верујемо у Унмиков тим на терену. Верујем да ће то бити под контролом, све очи су сада упрте на север КиМ", додала је Брнабић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ББ

06.10.2023 10:52

Ко нас клео није дангубио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2023 12:02

Ти си потпино у праву, с разлогом

Name

Болесна хегемонова политика

06.10.2023 12:16

Лајцакова дрзава не признаје русење територијалног интегритета Србије а Лајцак трази да то призна Србија.

Name

Мирослав

06.10.2023 11:50

Куца нам је насред пута, па им смета. Какав бандит Курти он је маргиналац , ово је само цекан разлиг, да се на нас дигне галама. А на нас галаме вец 30 година, па су нас и бомбардовали, хтели су куцу да на срусе. Један део куце су нам окупирали, сад хоце да им благословимо окупацију. Благослова нема, неце га ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

06.10.2023 12:50

Цио Свет је против нас Небески народ оле

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дада

07.10.2023 11:28

Неки ни не сањају да својим коментаром откривају свој карактер. Не казе се дзаба,"какве су ти мисли,такав ти је зивот".

Name

Како се посије

06.10.2023 18:17

...тако се пожање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Го

06.10.2023 18:59

Довољно је што на муче Шиптари а сад Усташки покрет Пленковића па то се подразумева , само једно не разумем да у Србији има Шиптарске вести Дневник на шиптарском а Србски дневник забрањен у Косову . Разумем да је Србија скинула гаће усташама али не мора Шиптарима . Јадна наша земља али опет боље рат неко пакт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ромед

06.10.2023 23:29

Која си ти будалетина мајко бозја. Зар је могуце да ти пустају такав коментар! Фуј!