Осијек: Еколошка катастрофа, вјетар носи дим ка граду

Ватрогасци се и даље боре с великим пожаром балиране пластике у фабрици Драва Интернатионал у Бријесту код Осијека, а ветар је у четвртак ујутру дим окренуо према Осијеку, јавља Глас Славоније.

Регион 05.10.2023 | 10:19
Осијек: Еколошка катастрофа, вјетар носи дим ка граду

Велики број ватрогасаца на жаришту је провео у среду више од 20 сати, па тако и Горан Ивковић, командир Јавне ватрогасне станице Осијек који је у четвртак у 6 сати стигао на лице места како би утврдио стање ствари.

- Доста тога гори још, а смер ветра тренутно је неповољан за град Осијек јер сада дим иде према Осијеку. С обзиром да имамо грађевинских стројева данас ћемо покушати да затрпамо пожариште земљом, ако нам то температура овде допусти. Ноћ је прошла мирно и све је у реду, а ватрогасци су све време гасили гранична подручја - рекао је Ивковић.

- Натапали смо сада с водом и смањили интензитет горења, али то су велике наслаге и наравно да ми не можемо средством за гашење продрети у дубину пожара тако да ће то издимљавање трајати данима - додао је Ивковић за ХРТ.

Три ватрогасца повређена су на интервенцији током среде, а нашички ватрогасац који је упао у шахт препун течне пластике и даље се бори се за живот. Након што је превезен у КБЦ Осијек примљен је на Јединицу интензивног лечења где је стављен на респиратор. Течна пластика опекла му је више од 50 одсто површине тела, а реч је о опекотинама високог степена. У четвртак би требало да буде пребачен на лечење у Загреб.

Данас не раде основне школе у Антуновцу, Ернестинову и Ласлову и подручне школе у Ивановцу, Шодоловцима и средња Пољопривредна и ветеринарска школа у Осијеку, написао је Глас Славоније.

Добра је вест да су мерења квалитета ваздуха, која је током ноћи направила покретна екипа загребачког Наставног завода за јавно здравство "др. Андрија Штампар", показала да ваздух у Осијеку и на Бријесту - није загађен, јавља ХРТ.

- Опасност неће проћи данас, сутра или прекосутра. Остају лебдеће честице које ће с временом пасти у даљини од пожара зависно од снаге ветра, оне ће контаминирати вртове, окућнице. Препоручујем да оно што је остало на стаблима и вртовима да не конзумирају, ако морају - онда да добро оперу. Највеће количине честица су отишле у атмосферу, али треба бити дисциплинован - упозорио је др. Никола Краљик, начелник Службе за епидемиологију ОБЖ-а.

Општине Антуновац, која је од Бријеста удаљена око 4,5 километра јужно, објавила је у среду у вечерњим сатима да је ваздух у њој загађен.

- Први резултати показују загађење што је видљиво и без уређаја, с обзиром на то да је дошло и до неповољног времена, смог и маглица су се тренутно спустили на подручје општине Антуновац те очекујемо од Стожера цивилне заштите ОБЖ препоруку која ће бити објављена - објављено је на Фацебоок страници Општине.

Општина је најавила да ће у Антуновац у данас доћи тим из Ријеке који ће објављивати стање квалитета ваздуха. Општина је све своје грађане замолила да се придржавају изданих упутстава и да се непотребно не излажу на отвореном простору.

Велики пожар који је букнуо код приградског насеља Бријест уочен је и на сателитском снимку из свемира, а хрватски медији наводе да се дим види и из других градова у тој земљи и да је стигао до Босне и Херцеговине.

(Курир) Фото:Сцхреенсхот/ХРТ/ Борна Јаксиц / Пиxел Медиа / Профимедиа

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сова

05.10.2023 15:52

Увијек је штета људских живота. А хрвати хоће Трговску гору. Ето, мало да виде како то изгледа из перспективе свевишњег. Па казна је казна... Само наставите по своме. ОН ниакада не спава, а ви наставите по своме....Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђ. Б.

05.10.2023 17:28

Какав свевишњи? То је дјело криминалаца и немој одговорност са људског шљама пребацивати на свевишњег. Таман и да је гром изазвао пожар, опет би кривицу и одговорност требало тражити међу људима, а не умањивати је кријући се иза "више силе" !

Name

🤔

06.10.2023 10:22

Све ми се цини да је неко хтео узети дебеле паре од осигурања,тако несто се не запали слуцајно,видицемо дали це им упалити та игра……назалост стета за околину и народ сто остаде без посла….

ОДГОВОРИТЕ