Смјена Мекартија гура Америку у незапамћени хаос

Историјска смена Кевина Мекартија прети да гурне републиканце у Представничком дому америчког Конгреса у још већи хаос и превирања.

Свијет 04.10.2023 | 20:08
Смјена Мекартија гура Америку у незапамћени хаос

Први пут у историји, Конгрес је изгласао смену председавајућег свог доњег дома, са тесних 216 гласова “за” а 210 “против”. Ниједан председавајући Представничког дома САД никада није смењен због подношења захтева својих колега конгресмена да напусти свој положај.


Док је иницијативу за смену републиканца Мекартија покренуо његов страначки колега Мет Гец, иначе близак савезник Доналда Трампа, група од још седам републиканаца се удружила са демократама у уторак и гласала да он оде – сем Геца то су Енди Бигс, Кен Бак, Тим Берчет, Ели Крејн, Боб Гуд, Ненси Мејс и Мет Розендејл.

Представнички дом ће сада морати да изабере новог председника, који је према Уставу други по реду у сукцесији за председнички положај, након потпредседника САД. Није још познато ко ће заменити Мекартија, који како пише ЦНН неће поново да се кандидује. До тада је на његово место привремено постављен Патрик Мекхенри, Мекартијев главни савезник, а трка за потенцијалног наследника је већ у току.

Мекарти је рекао да би “могао” да подржи наследника, али није рекао да ли ће остати у Конгресу.

Гласање о смени Мекартија и његова одлука да се не кандидује поново обележава велику ескалацију тензија у кокусу републиканаца доњег дома, који је већ био у сукобима, и то свега неколико дана након што је Мекарти у задњи час избегао затварање владе, након споразума са Белом кућом о горњој граници јавног дуга.

- Не жалим што сам преговарао. Наша влада је дизајнирана да нађе компромис – рекао је он на конференцији у уторак увече.

Такође се осврнуо на своје критичаре.

- Многима од њих сам помогао да буду изабрани, вероватно је требало да изаберем неког другог – рекао је Мекарти односећи се на осморо републиканаца који су гласали за његову смену.

У међувремену, трка за његовог наследника је у току. Вођа већине у Представничком дому Стив Скализ – “републиканац број 2” почео је да контактира чланове у вези потенцијалне кандидатуре, према изворима ЦНН-а. Очекује се да Представнички дом неће заседати до краја недеље а да ће републиканци одржати форум кандидата за председника за недељу дана.

- Нико не зна шта ће се догодити следеће, укључујући све људе који су гласали за смену, они немају појма шта даље, немају план ни алтернативу у овом тренутку. Тако да је то само било гласање за хаос – рекао је Мекартијев савезник Том Коул.

Тензије између Мекартија и Геца, који му је претио сменом од јануара, прокључале су током викенда, након што је председавајући уз подршку демократа добио неопходан број гласова за усвајање нацрта закона о привременом финансирању владиних агенција.


Међутим, договором о буџетском финансирању који је постигнут касно у суботу нису одобрена средства у износу од шест милијарди долара за финансирање званичног Кијева, јер су конгресмени Гец са Флориде и други ултраконзервативци инсистирали да су САД потрошиле превише новца на рат Украјине са Русијом.

Мекарти је раније ове недеље негирао Гецове оптужбе да је склопио “тајни договор” са председником САД Џоом Бајденом да омогући доњем дому да гласа о помоћи Украјини.

Смена Мекартија додаје још више неизвесности у вези слања америчке помоћи Украјини. Након што је подршка Кијеву искључена из закона о финансирању владе, Бајдену је остало да се ослони на републиканског председавајућег ради склапања посебног договора, пише “Гардијан”.

Бајден је током викенда рекао да америчка подршка Кијеву не може да се прекине “ни под којим околностима” те да очекује да ће Мекарти “одржати своју посвећеност” да обезбеди усвајање и подршку потребну да помогне Украјини док се брани од агресије и бруталности”.

Како је раније објавио "Политико", Пентагон има још оружја за слање Украјини, али му понестаје новца за обнову сопствених залиха. "Волстрит журнал" је у уторак пренео да су званичници Пентагона саопштили да Министарство одбране САД има још 5,2 милијарде долара за војну подршку Украјини, што је отприлике једнако вредности оружја које је Бајденова администрација послала Украјини у последњих шест месеци.

Додаје се да је од 25,9 миллијарди долара остало 1,6 милијарди долара који су опредељени за попуну америчких војних залиха, након што је велика количина оружја послата у Украјину.

- Потреба да се ојача подршка Кијеву је постала хитна. Сада се види дно бурета – рекао је у уторак адмирал Роб Бауер, највиши војни званичник НАТО, додајући да Украјина испаљује свакодневно хиљаде граната од којих многе долазе из алијансе.

(Блиц) ФОТО: МАРК СЦХИЕФЕЛБЕИН / ТАЊУГ/АП

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Небојса

04.10.2023 21:01

Мозда се и распадну сједињене аммерицке дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Небојша

04.10.2023 21:15

Камо среће, а шта ће бити с БиХ, који је држава утопија.

Name

Неша

04.10.2023 21:38

Можда!?

Name

Миле незамјенљиви

04.10.2023 22:15

И ја сам запријетио хаосом ако ме цик и ,,онај,, смијене

Name

Сацица похлепних грамезљивих

04.10.2023 22:51

Ве их довести до унутрасњег крвопролица, цему су се онда друге дрзаве и надале.... Све је бумеранг. Капитализам је зло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Америцки сан"

04.10.2023 23:00

Пљацка, убиства, отимацине,незоцне лази,преваре, криминал, корупција, нацизам, изопацености свих нормалних људских вриједности. Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цастле

04.10.2023 23:09

Била је и она Yугославиа лијепа држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

05.10.2023 05:56

Била,јесте,али ко је развали?Сад ти који су је развалили хоце нову,као БиХ,нпр...

Name

Нацисти

05.10.2023 11:54

Са нацистицким побудама. Сада је и птицама на грани у цијелом свијету све јасно.

Name

Трамп

06.10.2023 10:14

Це га замјенити.

ОДГОВОРИТЕ