Бањалука: Ко је сакрио подметање пожара у суду?

Црногорска полиција открила је 30 метара дуг тунел, који је водио од подрума стамбене зграде до зграде Вишег суда у Подгорици, судске институције надлежне за најтеже криминалне случајеве.

Република Српска 03.10.2023 | 20:05
Бањалука: Ко је сакрио подметање пожара у суду?

У депоу суда, до којег је тунел водио, чувају се стотине хиљада доказа из бројних судских процеса. Потрага за налогодавцима и починиоцима је и даље у току, а штета односно украдена документација се и даље збраја.

Слична ситуација се десила и у Републици Српској, али починиоци нису откривени ни 13 година откако је запаљена соба за чување доказа Основног суда у Бањалуци.

Могло би се слободно рећи да и Република Српска има црногорски тунел, само мало другачији модел. Ипак очигледно предубок, с обзиром да се ни након 13 година није открило ко је подметнуо пожар и покушао да уништи сву документацију и доказе Основног суда у Бањалуци.

Тог 4. новембра, сада већ давне 2010. године, запаљена је соба која је служила за чување доказа Основног суда у Бањалуци. Чекао се тренутак да надлежни, коначно, саопште има ли напретка у истрази. Пролазили су дани, мјесеци.

И прошло је 13 година, а починиоци овог кривичног дјела нису пронађени. У међувремену, Основни суд се преселио у нову зграду, али на истој локацији.

Према ранијим медијским тврдњама, велики дио доказа из више стотина кривичних поступака који се воде пред бањалучким Основним судом уништени су у овом пожару. У просторији су били, између осталог, заплијењено оружје, дрога, бијела техника и други предмети из кривичних и других поступака.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука су нам потврдили да је овај предмет и даље у фази истраге због кривичног дјела паљевина. Како тврде, ово тужилаштво је до сада спровело бројне истражне радње, али извршиоци овог кривичног дјела још нису откривени.

"Прошло је 13 година и проћи ће још тринаест година, никад се ништа неће утврдити. С ове тачке гледишта, било је јасно и тада да ово кривично дјело неће бити расвјетљено. Одговорно је тужилаштво, али и полиција која је њихова десна рука. Та и слична дјела у које су уплетене одређене структуре у правосуђу, и у власти, се неће никад расвјетлити, док је овакав систем на снази", поручује Никола Морача, новинар.

Из опозиције поручују да је вријеме показало коме је било у интересу да се запали доказни материјал у бањалучком Основном суду.

 "Ни дан данас не знамо ко је одговоран ни како се то десило, али знамо да је тада предсједник тог суда награђен функцијом предсједника ВСТС – а, а након тога и да буде савјетник предсједника Републике Српске, Милорада Додика, што показује јасну спрегу политике и правосуђа. Тај синдром некажњавања иде у саму срж владајућег СНСД – а. То су чињенице које знају и птице на грани", каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП - а.

"Треба подсјетити да је овакав систем креирао Милан Мито Тегелетија, а на ту функцију је дошао као бивши предсједник Основног суда у Бањалуци, и то је постављен након великог скандала када је подметнут пожар у Суду и када је изгорјела сва документација и захваљујући томе се многи криминалци нашли на слободи.", поручује Небојша Вукановић.

У Министарству правде Републике Српске ипак не губе наду да ће овај случај бити ријешен.

"Ми никад нећемо коментарисати судске одлуке нити одлуке тужилаштава. То је питање за тужилаштво и МУП, имам исте информације као и ви. Надам се да ће се тај случај расвијетлити, али то није питање за Министарство", каже Слободан Зец, помоћник министра правде РС у ресору правосуђа.

И даље остаје под упитником коме је одговарало да се униште документација и докази у Основном суду у Бањалуци, захваљући чему чланови криманалних група и даље слободно шетају по Републици Српској. Ваљда за откривање налогодаваца и починилаца неће бити потребно још тринаест година.

(БН) Фото:БН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Крцун

03.10.2023 20:38

Соба са доказима је била на спрату. Пресељена у приземље када је дошао потковани, и то са задње стране, а било је просторија са предње стране, али... Нема камера, нико ноћу не чува ту просторију, запаљена, нестале паре, оружје, дрога, злато... Докази... Мислим, шта је ту сумЉиво, све је чисто ко суза. Питајте поткованог, све је чисто и под контролом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

03.10.2023 20:53

То је сигурно брслино дјело.

Name

Судњи дан

03.10.2023 21:42

Дебилко који пљује и поткива смрце и свира хармонику а треба клавир слино дебилни

Name

Кад је тузиластво

03.10.2023 22:59

Када је Тужилаштво некога оптузило, а суд пресудио. Тегелтија је срамота за правосудје, пироман, заститник криминалаца, из политике и мафије. Смеце у правосудју, мајмонулики скоројевиц, савјетник највецег мафијаса у БиХ

Name

ре крцун

03.10.2023 23:21

Мислим да си пуно упуцен у овај слуцај,па реци ста јест.

Name

Сакрио је тај..

04.10.2023 15:33

који је и наручио пожар

Name

Милко

03.10.2023 21:19

Та паљевина је била одскоцна даска за поткованог Тегелтију. Додик бира искључиво барабе и лопове на високе функције јер човјека са интегритетом не може контролисати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2023 23:00

И Додик је највеца бараб и лопов, бахатикриминалац, малоградјанин🤮🤮😘

Name

ИСТИНА

03.10.2023 21:22

Морална и људска нула, лопови и криминалци. Погледају ли икад своју дјецу и себе у огледалу сотоне у људској кожи!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!!!!

03.10.2023 21:55

Доце дјаво један дан по своје кад помисљају да су најсретнији ондаим драги бог ребне тугури до неба која се немозе покрити лосим заслугама..

Name

И дјеца су им Сотоне

03.10.2023 23:04

Како их није срамота да на истанграму постављају слике свог зивота на високој нози, који је заснонован на крадји народног новца и имовине, од родитеља лоповцина из политике. Да је бар два - три милионера из политике јавно стрељати, а дјецу им приморати да зиве у РС бар 10 година од просјецне плате.

Name

ДНА

03.10.2023 23:31

Позар у суду... у ИРБ... све опусак изазвао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

04.10.2023 08:37

Опусак од ронхила...хахаа

Name

Хмм

04.10.2023 09:32

Ирб паљевина

Name

Wwе

04.10.2023 06:07

Зна ли потковани? Значе једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.10.2023 08:16

Таква документа, преселила у приземље. Залеђена Суда и гдје нема камера. И случајно у тој хладовину пожар. Затим ИРБ од опушка цигарете. НИЈЕ ЛУДО ДА ЈЕ ДИЈЕЛО КРИМИНАЛАЦА. НЕГО ЈЕ ЧУДНО, КОЛИКО ЉУДИ СА СЛУЖБЕНИМ ПОЛОЖАЈЕМ ТО ЗНАЈУ И ЋУТЕ. А БОРЦИ ГЛАДНИ, НАРОД ТАКОЂЕ, ОМЛАДИНА ОТИШЛА. МНОГИ СУ ИЗГЛЕДА ЗА ВИЈЕШАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лујо

04.10.2023 09:05

Па људи ово судство це уназадити ово друство 300 година. Ослободили ове криминалце из Ругип-а, ослободили ону вулиновицку, ослободили ону директорицу агенције за банкарство. Ту је опљацкано сигурно 500 милиона и ником ниста. Онда треба распустити и тузиластва и судове и да свако узме правду у своје руке

ОДГОВОРИТЕ