Наставља се суђење Доналду Трампу за превару

После жестоког првог дана суђења бившем председнику САД Доналду Трампу и жестоких уводних речи, адвокати који га бране од оптужби за пословну превару у Њујорку, данас ће имати напорнији задатак анализирања Трампове вишегодишње финансијске документације.

Свијет 03.10.2023 | 07:21
Наставља се суђење Доналду Трампу за превару

Судски спор ће се, према очекивањима, одужити на више недеља како би било установљено да ли је Трамп починио превару, а очекује се да ц́е се рачуновођа који је годинама припремао Трампове финансијске извештаје поново наћи на клупи за сведоке, наводи АП.

Трамп, који је јуче током процеса љутито пратио ток суђења, оштро је критиковао судију Артура Енгорона и државну тужитељку Њујорка Летишу Џејмс која је подигла оптужницу, а потом је у ходнику суднице рекао да ц́е се "можда" вратити да прати други дан суђења, уз опаску да би "више волео да води кампању" уместо да буде у судници.

Државна тужитељка Летиција Џејмс оптужила је Трампа и његову компанију да су обмањивали банке, осигуравајуће куће и друге пословне субјекте тако што су лажирали финансијске извештаје о Трамповом имовинском стању.

Судија Артур Енгорон, који ће у овом поступку без пороте самостално одлучивати о жалби, вец́ је првостепено пресудио да је Трамп починио превару у свом пословању.

Тужитељка Џејмс, демократа, тражи да Трамп буде кажњен са 250 милиона долара и да му буде забрањено да послује у Њујорку.

Судија Артур Енгорон је вец́ донео превремену победу Џејмсовој, пресудивши у првостепеном поступку да је Трамп починио превару преувеличавајуц́и вредност свог пентхауса у Кули Трамп, тврдец́и да његово имање Мар-а-Лаго на Флориди вреди чак 739 милиона долара и износећи сличне, превеличане процене својих некретнина, голф терена и других имања која поседује.

Трамп је у паузи током суђења у Њујорку изјавио да је судија Артур Енгорон "генерални тужилац радикалне левице".

"Он не би требало да буде на овој функцији. Ово је судија за кога неки људи кажу да би могао да буде кривично оптужен за оно што ради. Он греши јер је рекао да Мар-а-Лаго вреди 18 милиона. Вреди најмање милијарду, можда 1,5 милијарди долара", рекао је Трамп новинарима у суду на Менхетну.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Корослав

03.10.2023 09:42

Овај је зајебо Бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим онако

03.10.2023 10:17

Колико се мени чини он је у 4 наврата у својим фирмама проглашавао банкрот.Колико ли је само тај превара видио и учествовао у њима контам да ни он не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2023 10:26

Овај скроз пресликан на бурлу даје бурли подстицај и подршку кога народ скоро ништа не подржава осим бурлини новостворени богаташа против народа у РС.

ОДГОВОРИТЕ