Хрватска не одустаје од Трговске горе, власти БиХ тромо реагују

Хрватска не одустаје од своје намјере да на Трговског гори на мјесу Черкезовац гради одлагалиште за нуклеарни отпад термоелектране Кршко, иако ће то потенцијално угрозити цјелокупно становништво у Сливу Ријеке Уне, биљни и животињски свијет.У спречавању Хрватске у тој намјери, БиХ су подржале Аустрија, Мађарска и Словенија , али потребно је реаговати на домаћем терену, кажу стручњаци и мјештани овог дијела БиХ.

Република Српска 01.10.2023 | 20:01
Хрватска не одустаје од Трговске горе, власти БиХ тромо реагују

Трговска гора оаза мира, зеленила, чистог ваздуха и воде, ријека Уна која вијековима плијени својом љепотом и јединственошћу. Све то биће угашено и потенцијално загађено, а самом тим и сва насељена мјеста у сливу Уне. Да на ризик стави живот 300.000 хиљада људи у сливу Уне одлучила је Хрватска, а БХ власти се нису потрудиле да је у томе спријече. У плану су нова истраживања.

„Истраживања су засигурно добра ствар која ће помоћи јачању стручне аргументације Босне и Херцеговине, али остаје ту онда отворено питање зашто тек сада, зашто тек у октобру 2023. године. Ради се о томе да је координација одрадила свој дио посла, експертски тим једнако тако у складу са својим капацитетима дао препоруке ко, шта, како треба да ради,

Влада Републике Српске је резервисала средства од милион КМ за ову годину, а ми смо сада у октобру. Како то да је толико времена прошло, ко је одговоран за овакво поступање? Ми стварно немамо времена за губљење“, каже Марио Црнковић, оснивач еколошког удружења „Греен теам“.

Годинама слушамо како се формирају експертски тимови, како се подносе извјештаји, састанчи се, договара се, али конкретних потеза нема. Намјера Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на овом дијелу проблем је стар неколико деценија, а за све то вријеме БиХ се није изборила да то промијени и да заштити своје грађане. 

„Сва прича, коју смо имали прилику да чујемо од носиоца власти у Републици Српској и Босни и Херцеговини, свело се на пуста обећања, јер имали смо све елементе у својим рукама да већ до данас покренемо одређене правне радње и арбитражне поступке пред међународним судовима. Ја сам огорчен на наше представнике, који су на неки начин показали једну апатију, једну незаинтересованост, да ли је то свјесно или несвјесно, ја не могу сада да кажем. Ако је несвјесно, онда се ради о неспособности власти да заштити свој народ и територију, ако је свјесно онда је то један злочин према сопственом народу“, истиче одборник СДС-а у Скупштини општине Нови Град Младен Шумар.

Овај проблем увијек се оставља по страни, јер неке националне теме и доказивање ко је већи патриота увијек је било важније. Власти не схватају да је ово егзистенционално питање и да се не смије запоставити, али то свјесно раде већ деценијама. 

„Очекујем да се Предсједништво БиХ позабави тиме, наравно то ће доћи на Предсједништво. Једини излаз из цијеле ове приче биће у суштини подизање тужбе. Наравно, претходно морамо исцрпити све друге процедуре и могућности, које нам међународне конвенције ЕСПО, Архушка и друге иду у прилог, али да ли ћемо то знати да урадимо, или ћемо и даље сваких пар мјесеци причати о томе, а озбиљно системски не дјеловати, то остаје да видимо“, објашњава посланик ПДП-а у Народној скупштини Миланко Михајлица.

Подршка Аустрије, Мађарске и Словеније добро ће доћи, кажу стручњаци, али ништа нећемо постићи док се власти на нивоу БиХ не пробуде и не уједине у рјешавању овог питања. 

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Које власти?

01.10.2023 20:06

Импотентне и корумпиране власти БиХ? Када је Милокрад добре односе са Цовицем и Милановицем искористио да бар покуса несто да уради за становнике? Никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

01.10.2023 20:29

Битно је да је Пељешки мост српски национални интерес. Само да се напакости земљи у којој си рођен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагедy

01.10.2023 20:41

Напријед именовани такодје само прицају (24 године!). Сад су се сјетили "прозивати".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

01.10.2023 20:48

Још сад кад добијете рудник литијума у Лопарама..ткзв"пц"ће да процвате..то су стотине милијарди долара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

01.10.2023 22:47

Неко ће да "процвата",неко ће да "увене.Народна каже: "Неком рат,неком брат".Ко је увијек у шверцу и лоповлуку,ко је БРАТ,то знамо.

Name

Ееее

02.10.2023 06:43

Од онолико ненасељене хрватске присли босни, да трују народ

Name

Постен

01.10.2023 21:06

Треба сад баја да покрене витални нацинални интерес ко и за мост на Пељесцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

01.10.2023 21:29

Мозда је и Трговска Гора витални национални интерес као Пељешки мост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

01.10.2023 22:29

Шта сад прозивате власти БИХ (до сада заједнички органи (СМ) Пет година СНСД и Голичка глуме државу и шаљу Хрватској нака писма која нико не чита јер РС није држава а ове ствари се ријешавају између државаИ сад када је све готово позивата државу да тужи?????Па нису бошњаци риба Немо да забораве свесрдну подршку изградњи моста у Неуму од стране РС....Касно Марко на Косово дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна,јадна и једина

02.10.2023 06:25

По броју коментара моземо закљуцити да тема не изазива интерес јавности. Засто? Зато сто је Нови Град тамо далеко? Гдје је вајни НВО сектор ове дрзаве сада (када треба да устану и остану ЗАЈЕДНО у борби на њихов нацин) против највеце еколоске опасности која мозе озбиљно угрозити народ у двије дрзаве. Засто се са обале Уне не промовисе њезин знацај и љепота? Нема ко! Отисли су људи трбухом за крухом,а одлазице и даље без повратка. Уна,јадна и једина. Претузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

02.10.2023 07:22

Хрватска је суверена држава, чланица ЕУ и НАТО и Хрватска има суверено право да на свом територију гради одлагалиште нуклеарног отпада гдје и када то жели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

02.10.2023 08:22

Треба уклонити ову Власт. За ДОДИКА ЈЕ ПЕЉЕШКИ МОСТ БИО НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС. А НИЈЕ ТРГОВСКА ГОРА. ЊЕГОВИ ЋЕ ИЗ ТИХ БАКИНАЦА У ВЕЛИКЕ ГРАДОВЕ ОТИЋИ. ОНИ МОГУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

02.10.2023 09:20

Па ста да оцекујемо.. све је зарад лицне користи унистено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно гледано

02.10.2023 09:32

Како да се власти у БиХ пробуде кад цланица пресједниства црта границе у дрзави и ако и сама ради у Федерацији. Нек примјером својим доказе и не иде на посао .Вазда неко вуце наопако по свом. Овакви се неце никад договорити низасто. Дали су градњу Пељеског моста па Сад то сто се вуце исто одавно. Вазно је да се Косарац и Цвијановицка састајати са хрватским дузницима а резултат је нула. Отисли мало да птосетају Загребом одавно нису а и шеф и посјећивао у угосцавао свог великог пријатеља Милановица. Бас их брига за народ који ће се гушити од загадјености и воде и земље и здрака. Они живе у раскоши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт је крива

02.10.2023 11:21

Велико је питање,колико се окористила,криминално-пљачкашка власт у овој ФИЛЏАН ДРЖАВИ,ПА САД ЋУТЕ,ЗВИЈЕРИ!!! НАРОДЕ,ДИЖИМО СЕ ДА СТАВИМО ТАЧКУ,НА ЗЛОЧИНАЧКО ПОНАШАЊЕ,НАЈГОРЕ ВЛАСТИ У ИСТОРИЈИ ЧОВЈЕЧАНСТВА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

02.10.2023 13:43

Мислим да је ово свјесно, од стране владајућих, давно изгубљен случај. Неко у коментарима написа да је Нови Град далеко, па као није интересантна тема. Грађани моји драги, имао сам случај борбе против тешких загађивача у насељу, Бања Лука. Ни данас није ријешено. Прво смо осуђивани од стране грађана да гасимо привреду, да смо непријатељи... Проблем овог народа, мислим на РС је неписменост, не знају законе, права и обавезе, а што је итекако потребно, јер Институције, раде у корист тајкуна. Па како се пирален заташка одједном, голићка то перфидно стиша. Уопште не сматрам да је тај нуклеарни отпад далеко, па да се не требамо бринути, али сматрам да народ подјељен по странкама, управо све ово толерише. На крају загађења су нам донијела болести, карциноме, млади умиру, али битни су интереси.

Name

Ре Искрено

02.10.2023 15:47

Па Голићку је ДОДО ставио, јер је нестручна текстилна техничара. Њу је подигао високо и она га слушала. Сада може себе прати од тога. ДОДО ЈЕ ХРВАТСКИ ИГРАЧ. ЈЕДАН БОРАЦ ЈЕ ПИСАО У КОМЕНТАРИМА. ЗНА И МОЖЕ СЕ ПРОВИЈЕРИТИ. У РАТУ, ДОДО БИО НА ПЛАТНОЈ ЛИСТИ ХВО, КАЖЕ ОН. ТРЕБА ДОКРАЈЧИТИ КОЗАРУ И БАЊАЛУЧКУ РЕГИЈУ. АКО БУДЕ ЗЕМЉОТРЕС. САВОМ И БЕОГРАД ЈЕ ОТРОВАН. Сељак стари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сббр

02.10.2023 20:46

ЛицемериХрватски ово це остати у липојВасој!

ОДГОВОРИТЕ