Република Српска губи милионе због лажног стечаја

Позната фирма „Мане комерц“ из Српца пропала је преко ноћи, а повјериоци којима је остала дужна милионске износе отворено сумњају да је власник покренуо лажни стечај након што је претходно сву вриједну имовину пренио на друге породичне фирме, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.09.2023 | 12:02
Република Српска губи милионе због лажног стечаја

Власник предузећа Манојло Татић се на извјештајном рочишту бранио да фирма послује од 1993. године, те да је у почетку пословање било позитивно, али да су проблеми настали у периоду корона вируса.

Татић је тада кратко изјавио да је упознат са дуговима које има према предлагачима за отварање стечаја, те да они нису измирени.

„Сматрам да нема потребе за мојим даљим присуством суду, а посебно имајући у виду чињеницу да желим да се овај поступак оконча“, рекао је тада Татић. Изненађујуће је да власник тако олако прихвата стечај милионски вриједне фирме и који он није покренуо већ друга фирма и то за дуг од само пар хиљада марака.

Добили кредит од 4,5 милиона КМ

Предузеће „Мане комерц“ је преко комерцијалне банке узео кредит Инвестиционо развојне банке РС за пољопривреднике од 4,5 милиона марака. За кредит је обезбиједио и гаранцију Гарантног фонда Српске у износу од 1,5 милиона марака.

По отварању стечаја су као разлучни повјериоци овог предузећа уписани комерцијална банка која је била финансијски посредник за ИРБ-ов кредит, те Гарантни фонд Републике Српске. Сада заједно потражују око шест милиона марака.

Гарантни фонд: Отворен лажни стечај

Гарантни фонд РС, који лако у овом случају може остати без 1,5 милиона КМ,  отворено тврди да има доказе из  којих недвосмислено произилази да је стечај отворен над фирмом „Мане комерц“ лажни стечајни поступак.

Иако стечајни управник у свом извјештају наглашава да постоје услови за отварање стечаја у фирми „Мане комерц“ и да су рачуни овог предузећа блокирани дуже од 60 дана, у жалби Фонда је истакнуто да то није тачно.

„Мане Комерц“ није испуњавао услове за отварање стечаја. Рачуни предузећа нису били блокирани непрекидно најмање 60 дана, а приједлог за отварање стечаја су поднијела два лица, од којих је једно исти повукло“, стоји у жалби.

Рачуни блокирани након отварања стечаја

Фонд тврди да су рачуни фирме „Мане комерц“ блокирани тек 22. децембра 2022. године, односно након подношења приједлога за отварање стечаја.

„У моменту сачињавања Извјештаја, у којем стоји да су рачуни блокирани дуже од 60 дана, само за четири рачуна преко којих се врши редовно пословање није прошло ни мјесец дана од блокаде“, кажу у Гарантном фонду.

У Фонду истичу да је девизни рачун у Новој банци 4. новембра 2021. године угашен, а не блокиран, те да је и рачун у МФ банци 05. јануара 2022. године такође угашен, те да се у типу промјена наводи „затварање рачуна“.

„Будући да је девизни рачун у МФ банци угашен 05. јануара 2022. године, а само активан рачун се може угасити прије стечаја, а не блокиран јасно је да у моменту стечаја рачуни нису били блокирани ни 60 дана“, наглашено је у жалби Гарантног фонда.

Кредити доспјели тек на дан отварања стечаја

Фонд тврди и да су кредити фирме доспјели на наплату тек на дан отварања стечаја, односно 24. фебруара прошле године.

„Фирми „Мане комерц“ је од јула 2019. до августа 2021. године одобрено укупно 5,2 милиона КМ и сви ови кредити су доспјели 24. фебруара са даном отварања стечаја“, тврде у Фонду.

Пренијели имовину на друга предузећа

У Фонду наводе и да је пар мјесеци прије подношења приједлога за отварање стечаја имовина ове фирме пренесена на предузећа чији су оснивачи кћерка и супруга власника „Мане комерца“.

Конкретно у Фонду тврде да је према записнику о контроли Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине констатовано да је „Мане комерц“ у октобру 2021. године испоставио рачун фирми „АМД траде“ за пренесену имовину и то у износу од 881.995 КМ.

Важно је споменути да је оснивач ове фирме Мица Татић, супруга Манојла Татића, те да је фирма основана 9. јуна 2021. године.

„Мане комерц“ је такође и, према наводима из жалбе, у октобру 2021. године испоставио рачун у износу од 697.041 КМ за пренесену имовину предузећу „ДМ Агро“  које је основано 9. фебруара 2021. године, а чији је оснивач Драгица Ђукић Татић, кћерка Манојла Татића.

„Из овог јасно произилази да пар мјесеци прије него што је поднесен приједлог за отварање стечаја имовина „Мане комерца“ пренесена на фирме чији су законски заступници кћерка и супруга оснивача и директора ове фирме у стечају“, истичу у Фонду.

Потраживања утврђује суд

Стечајни управник је оспорио потраживања Гарантни фонд јер није доставио доказ да су банци исплатили гаранцију од 1,5 милиона КМ која потражују у стечајном поступку.

Окружни привредни суд у Бањалуци доноси пресуду да је оспоравање потраживања основано, те да Фонд мора трпјети штету насталу усљед тога.

Гарантни Фонд се жалио и предмет се тренутно налази на ревизији у Вишем привредном суду у Бањалуци.

Фонд је тужила и Нова банка тражећи да испуне обавезе из гаранције и да јој се исплати око 1,5 милиона КМ што је Окружни привредни суд у Бањалуци прихватио и пресудом обавезао Фонд да то уради.

И тај предмет се по жалби Фонда налази на ревизији у Вишем привредном суду.

У жалби је наведено и да  је Фонд након отварања стечаја и одржаног испитног рочишта тражио да се утврди цјелокупна имовина стечајног дужника.

„Након што смо по отварању стечаја и одржаног испитног рочишта скренули пажњу да се испита цјелокупна имовина дужника јер је у средствима јавног информисања објављено да Општина Србац купује имовину „Мане комерца“ након отварања стечаја, имовина (аутобуска станица) је продата општини Србац и пренос власништва исте са „ДМ Агро Србац“ је извршен у јулу, односно два мјесеца након одржаног испитног рочишта“, истичу у жалби.

Према њиховим ријечима, сада се ради о двоструком преносу, који је немогуће побити кроз институт побијања дужникових правних радњи, а два мјесеца је, како кажу, било сасвим довољно да се наведено спријечи.

Власник „Мане комерца“ за стечајног дужника пописивао имовину

У Фонду  такође наглашавају и да према Закону о стечају РС права стечајног дужника да управља и располаже стечајном имовином која припада стечајној маси, као и права власника фирме прелазе на стечајног управника.

„Према извјештају стечајног управника попис имовине стечајног дужника је извршила трочлана комисија чији је предсједник био власник и директор „Мане комерца“ Манојло Татић, а што је у супротности са поменутим Законом“, стоји у жалби.

Приједлог за отварање стечаја поднио власник „Хyпнотиц бара“

Важно је напоменути да су приједлог за отварање стечаја поднијели Зоран Голић власник „Хyпнотиц бара“ и фирма „Аграголд“  из Брчког, да би брчанска фабрика касније повукла приједлог.

У Извјештају стечајног управника је наведено да је Голић приједлог за отварање стечаја поднио 9. децембра претпрошле године и то због незнатног дуга од око 3.000 марака које је као „Хyпнотицу“ као добављачу имао Мане комерц.

На питање новинарке портала ЦАПИТАЛ шта је фирма „Хyпнотиц“ набављала за „Мане комерц“ и о каквој врсти сарадње је било ријечи Голић је кратко одговорио: „Не бих ништа да коментаришем“.

Позвали смо и власника предузећа „Мане комерц“ Манојла Татића дајући му прилику да изнесе и своју страну приче у овом стечајном поступку.

Међутим, Татић, као ни Голић није желио коментарисати стечај овог предузећа те је такође кратко истакао: „Имам неки проблем сада, не бих ништа да коментаришем“.

Уложили два милиона у фарму

У Гарантном фонду тврде и да је из поменутог кредита око 1,5 милиона КМ фирма „Мане комерц“ уложили у отварање фарме свиња, гдје Фонд замјера Новој банци што није искористила прилику да успостави заложно право, те у стечајну масу није ушла ни фарма као објекат нити велики број свиња.

Интересантно је да је поменуту фарму у јулу 2021. године посјетио тадашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је изјавио да је према његовом мишљењу ово једна од најмодернијих фарми у региону.

Тада је истакнуто да се поред свињогојства и трговинско-угоститељске дјелатности, „Мане комерц“ успјешно бави производњом хљеба и пецива, као и воћарством.

Због свега тога остаје нејасно због чега је за свега пар мјесеци након те посјете и приче о успјешном бизнису, тачније 9. децембра 2021. године поднесен приједлог за отварање стечаја у овој фирми.

Подсјетимо и то да је стечај над фирмом „Мане комерц“ отворен 24. фебруара прошле године, те да призната потраживања износе око 6,3 милиона КМ. Признато није само потраживање Гарантног фонда РС у износу од око 1,5 милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Петривиц

30.09.2023 12:40

Неразумијем уопсте овај садрзај.Какоје могуце да банка и гарантни фонд су пласирали новац а нису обезбједили хипотеку на објекте које су финанцирали.Ако нису провели хипотеку цовјек је имао потпуно право да то отуди.А има право продати имовину којасе налази под хипотеком стим да купац купује имовину са теретом. Цисти пропуст банке и гарантног фонда.Или су то намјерно пропустили а теско за повјеровати даје пропуст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2023 14:24

Џубић тужио Делту за одређени износ за градњу а суд допустио да се Делта може продати и да то није проблем, Стирокарт пропао а један од браће ,дир подручне привредне коморе регије БЛ.

Name

Киоск

01.10.2023 07:33

Отвориш кипск и пропаднеш. Одговараш цјелокупном личном имовином и што си наследио од чукунђеда. Овде пребациш на жену и дете и нема одговорности. Е, баш добар Закон. ...бем га.

Name

Луле

30.09.2023 12:48

Има ли Миле свој МУП и тужилаштва? Баве ли се они оваквим пословима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачка

30.09.2023 13:43

Ово је само једна од пљачки државе у сарадњи са режимом,полиција и судство не раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

30.09.2023 13:55

Лопови криминалци на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај!

30.09.2023 14:03

Па знате ли ви ко је ,,директор Гарантном фонда"..Бањац.....мајко мила ,лопов до лопова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репопај

30.09.2023 16:31

У то вријеме директор Гарантног фонда је био Раде Крцмар исто из Српца.

Name

+

30.09.2023 15:21

Да. Бањац је шлаг на торту, по лоповлуку. И сада директор гарантном фонта. Нема довољно стручних, да оволики лоповлук расвијетли. Само Вукан има РЕЦЕПТ. ОН ЋЕ ТО ВЕЋ. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

30.09.2023 16:27

Неби ме изненадило да им је Зорка била саветник у овом подухвату.Велики су то лопови у овом (бермудском)бакиначком троуглу:Лакташи-Србац-Градишка.Мислим да и највећи мафијаши имају шта да науче од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм скола судије

01.10.2023 01:42

Да да, то је скола судије Небојисе Пејовица пресудјеног криминалца Који издрзавање затворске казне плаца украденом новцем преко СНСД а. Е мој Баја, ко ти је у странци ,па цовјеце они те највисе мрзе И убили би те ко миса. Који су то криминалци. Из Српца посебно од Зокија, Пејовица, ... Јаду мој.

ОДГОВОРИТЕ