Пала потражња, борба текстилаца за опстанак

На глобалну кризу нису имуна ни текстилна предузећа у Српској, јер је потражња за робом појединих домаћих фирми пала и до 50 одсто, нових тржишта ни купаца нема, а посебно забрињавају предвиђања да тешки изазови за ову грану индустрије тек слиједе.

Република Српска 30.09.2023 | 08:20
Пала потражња, борба текстилаца за опстанак

Технички директор предузећа које се бави производњом женског интимног рубља и купаћих костима “Еxцлусиве лингерие” из Бањалуке Борис Толимир за “Глас Српске” каже да и те­ како осјећају посљедице инфлације.

- Тај проблем је присутан у цијелом свијету још од прошле године и директно утиче и на пословање нашег предузећа, јер су на неким тржиштима пословне активности смањене и за 50 одсто и јако тешко је доћи до нових купаца - рекао је Толимир.

Осим на тржишту БиХ, како каже, производе пласирају и у Србију, Хрватску, Сјеверну Македонију, а за партнера из Шведске производе спортске грудњаке.

- У оваквим сложеним условима пословања покушавамо да одржимо производне активности и да не смањујемо број радника - казао је Толимир. Истакао је да су цијене репроматеријала у посљедње три године скочиле и до 30 одсто.

- Почетком ове године ситуација је почела да се стабилизује, међутим поскупљење нафте је поново погурало инфлацију те стижу најаве повећања цијена сировина од нове године - казао је Толимир. 

Ако се гледају статистички подаци за првих седам мјесеци и пореде са прошлом годином, Толимир каже да се може рећи да је индустрија текстила “друштвено одговорна”.

- Цијене хране су расле за девет одсто, пића пет одсто, становања 16 одсто, намјештаја седам одсто, док је одјећа забиљежила пад цијена од 2,9 одсто - рекао је Толимир.

Додао је да се са проблемом радне снаге суочавају све индустрије већ годинама, те је нагласио да је на нашем тржишту јако тешко односно готово немогуће доћи до квалификованог радника.

- Образовни систем је неусклађен са потребама тржишта, ова занимања се не промовишу довољно и данас имамо ситуацију да привредници увозе радну снагу из Индије и Пакистана - рекао је Толимир.

Директорица бањалучке фирме која се бави производњом модне и радне одјеће “Милтеx” Вишња Поповић каже да своје производе искључиво пласирају на тржиште БиХ.

- С обзиром на очекиван пад потражње у текстилној индустрији, нисмо ширили тржиште и настојали смо очувати постојеће производне капацитете и сачувати радна мјеста – казала је Поповићева.

Додала је да су цијене репроматеријала веће него лани, због чега сада очекују стабилнији период па се надају и паду цијена одређених сировина.

- Због унапријед потписаних уговора са купцима, тешко је било повећавати цијене наших производа како нам не би отказивали наруџбе. Међутим, неке цијене смо ипак били приморани подићи да бисмо позитивно пословали - рекла је Поповићева. 

Мањак стручне радне снаге у сектору текстила који запошљава претежно женску радну снагу, како каже, данас је посебно изражен.

- Нажалост, прогнозирају се све већи изазови у периоду који је пред нама, али захваљујући континуираним побољшањем услова рада успијевамо одржати исти број запослених - закључила је она.

Радну снагу успјели су сачувати и у фирми “Пчелица Маја” из Билеће, чији власник Драго Вујовић каже да им је набавка репроматеријала задала највише муке.

- Специјализовани смо за беби текстил, а производе шијемо од памука који набављамо из Турске. Добављачи су дизали цијену и до 30 одсто, поскупио је превоз, а и испоруке касне - рекао је Вујовић.

Због такве ситуације, како каже, били су приморани подићи цијене својих производа за неких седам, осам процената.

- Успјели смо ове године одржати број купаца и ниво продаје на отприлике истом нивоу као и лани - казао је Вујовић и додао да своје производе тренутно не извозе, али то свакако имају у плану.

(Глас Српске) Фото: Цапитал/Архив

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Па нормално

30.09.2023 10:15

Код толико увозне робе прије свега кинеске, да наша роба нема шансе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тринитy

30.09.2023 12:06

Тако је, све је преплављено бофл робом, зато треба увијек подрзати домацу производњу!

Name

Жаре Пале

30.09.2023 10:34

За доњи веш није опала потражња. Преко 30 година сам на западу, проблем је у томе што трговински ланци мијењају произвођаче и квалитет робе је јако ослабио. Користе танке материјале, одјећа се брзо квари, лоше боје, брзо изблиједе, а цијене су све веће. Акционарска друштва обећавају и исплаћују високе дивиденде акционарима, дижу хонораре њиховим директорима од којих има више него радника. Не иде на добро по привреду, само то ти високошколовани менаџери скакавци не схватају и не интересује их док не дођу они на ред. Погледајте шта се дешава са ВW у Њемачкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рецесија

30.09.2023 12:24

Каматне стопе су доста високе због настојања да се сузбије инфлација а то знаци да има све мање новца у оптицају а мање новца у оптицају знаци мању потразњу за робама и услугама , мању потросњу а мања потросња знаци мању производњу Централни банкари немају пуно могуцности или це наставити да подизу каматне стопе како би обуздали инфлацију или це да додје до потпуног слома усљед хиперинфлације

Name

Крајишник

30.09.2023 10:50

Како је кренуло ускоро ће сваки БиХ грађанин ходат без гаћа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.09.2023 11:03

Цуј покусавају сацувати радна мјеста а увозе радну снагу.Које бљувотине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Специјалиста за танге

30.09.2023 12:04

Ето какав је стандард нема се ни за гаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.09.2023 15:37

Па све квалификовани, је отишло на њиву да преживи. ДРУШТВЕНА ПРЕДУЗЕЋА ПРЕУЗЕО ДОДИК И СНСД И СА СТЕЧАЈНИМ УПРАВНИЦИМА, СВЕ ПОХАПАЛИ. ПОМРЛО ЈЕ СВЕ ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ. САДА СЕ УЧИТЕ САМИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСПхантом

30.09.2023 15:58

Ја,где радим у Текстилној фирми смо везани за ЛОН послове,опали су за 70%. Укинута је друга смјена,од фирме 240 радника,пали смо за 20 мјесеци на 120 радника. А,свака седмица је гора и гора. Питање докад це овако трајати. Среца па је Њемац газда.

ОДГОВОРИТЕ