Закон о НВО је мрак - ви гасите цивилни сектор

Да су људи који су писали овај Нацрт и онај закон којим криминализују клевету мало мање слушали Цецу и Бају, а мало више Партибрејкерсе, знали би онај познати стих „Тамо гдје је срце, тамо сија сунце; Тамо гдје је страх, тамо живи мрак“.

Република Српска 28.09.2023 | 10:05
Закон о НВО је мрак - ви гасите цивилни сектор

Рекао је ово шеф Клуба посланика ПДП Игор Црнадак, дискутујући о Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.

– У нашој Републици Српској треба да буде срце, љубав и сунце, а не страх и мрак. Овај закон, заједно са криминализацијом клевете је страх и мрак – рекао је Црнадак.

Каже да нацрт потврђује да је СНСД донио одлуку да фолира, глуми европски пут и поштовање одлуке Републике Српске да иде у ЕУ, а да заправо ради против тога.

– СНСД и ова власт су много ближи ауторитарним и диктаторским режимима, него системима каквим би ми требали да тежимо: гдје не влада појединац, гдје није свако ко критикује власт „на нишану“, тамо гдје су владе промјењиве, гдје доминирају институције, гдје се пита тужилаштво, суд, МУП, било која друга институција са својим ауторитетом, а не само један човјек као што се данас дешава код нас – рекао је Црнадак.

Истакао је да на дјелу имамо потпуно закретање друштва и система наше државе у мрак.

– Никакав ред се не уводи у дјеловање невладиних и непрофитних организација овим законом. Ви гасите цивилни сектор. Нацрт који је пред нама заправо само сужава простор за њихово дјеловање и ствара додатни притисак, посебно на оне који у својим програмима имају нешто што се можда не свиђа власти.

Права истина је да је рад ових организација потпуно уређен. За њих и данас важе сва правила и сви закони – рекао је Црнадак и истакао да циљ овог закона није и не може бити да се спријечи удар на уставни поредак Републике Српске, како тврди власт.

Тврди да су сви изговори за доношење оваквог закона фасада да би се починио додатни притисак, додатно гушење слобода, додатно малтретирање свих оних који у себи носе жељу да искажу став који није по вољи власти.

– Правите фаталну грешку. Република Српска нема смисла ако у њој не живе слободни људи. Република Српска нема смисла ако у њој не живе људи који могу и у медијима и у свакодневном животу да изнесу своје мишљење, не угрожавајући никога другог, али да могу да кажу нешто супротно од онога што ви емитујете на дневнику јавног сервиса.

Убијате слободу и основна права нашег народа.  То сам говорио када се увела криминализација клевете, то вам понављам и сада. Хоћете да да зауздате и ставите под своје један дио слободних медија и слободних људи – поручио је Црнадак.

Каже да није битно да ли то пише у неком документу из Брисела, него је битно то што слобода треба да буде садржај нашег друштва и да сви дају допринос томе.

Додаје да се кроз причу о закону о невладиним и непрофитним организацијама провлачи још једна опасна прича, о агентима који раде против Републике, а власт да чине патриоте који то не дају.

– Нисте ви никакав еталон за патриотизам. И нисте ви ти који ће одређивати ко може да прича, ко може да износи своје ставове, ко може да дјелује, а ко не може. Ми не смијемо дозволити да се настави ова подјела коју сте ви направили. Нико није подијелио ово друштво тако дубоко и тако опасно као ви, након 15 година власти СНСД. Овај закон има за циљ само да вам омогући лакше дјеловање на том пољу. Свако је на удару ко не мисли као ви. А да не говорим да је нацрт пун нелогичности, и мимо ових тешких политичких оцјена, које су, нажалост, тачне – рекао је Црнадак.

Рекао је да је илузорно тражити да се овај закон повуче из процедуре, али да је његова обавеза да нагласи да режим у нашем друштву ствара мрак, да би њихови полтрони управљали овом земљом.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јова

28.09.2023 10:42

Цуј гасите цивилно друство као да имамо војно друство па ето НВО је цивилно друство???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.09.2023 21:46

Толико си заслијепљен сектас да не знас ни процитати ста писе... Јасно писе ,,цивилни сектор"...

Name

Али

28.09.2023 11:43

Има у томе свему одговорност и опозиције . Давне 2014 године , када се први пут споменула афера папак у режији пејине унуке , те случај Огњен Тадић , који је те 2014 године добио изборе за функцију предсједника РС , те под веома чудним околностима препустио ту позицију другом кандидату , чији је данас наводно некакав савјетник . Није Огњен Тадић нека бог зна каква личност , али било је битно да се дође до промјена , па макар и са Огњеним Тадићем . Опозиција је то све олако препустила овима , који данас врше терор и над обичним народом , а богами и над вама из опозиције . Надаље 2018 године Вукота Говедарица олако добија изборе за предсједника РС против пејине унуке , а странка која је предложила Вукоту , такође је препустила функцију зна се коме , те без имало борбе Вукоту пустила низ воду , а и Вукота се није бог зна нешто бунио , него је мудро чутао те 4 године . За ове посљедње такозване изборе , сувишно је било шта причати . Све се зна , од тога каква је била улога Шмита , такозване ЦИК , суда БиХ идр. , али и то да су они који су предложили Јелену Тривић за функцију предсједника РС , након што је надмоћно добила те изборе , пустили су Јелену низ воду и функција је доспјела у руке ономе , који данас врши иживљавање над свима . Све студиозно урађено , тако данас имамо на дјелу класичну диктатуру .

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Али

28.09.2023 13:13

Ако је тако а има доста истине ваљда ти је јасно да ми и немамо опозицију.

Name

Ре

28.09.2023 13:57

Ти се изгледа сам са собом завадиш кад причаш!

Name

реалност

28.09.2023 13:06

Бурле обавља сам један једини задатак изванредно, због цега га Запад и толерисе, а тај задатак је унистење Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Али

28.09.2023 13:45

Све сте јасно и по реду рекли. Бољи коментар нисам прочитао. Тачно да је требало, још за ТАДИЋА ИСТИЈЕРАТИ СВЕ НА ЧИСТАЦ, ЗА ВУКОТУ ТАКОЂЕ, ПА 22 ЦИК И ПРИЗНАЊЕ ОД ШМИТА, ЈЕ УСТВАРИ КРАЈ. КРАЈ ДЕМОКРАТИЈЕ И ИМАМО ДИКТАТУРУ ДОДИКА И СНСД, А ЗАБРАЊЕНО ЈЕ ТО И ГОВОРИТИ. ПРИСВОЈИЛИ СУ ЦИЈЕЛУ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.09.2023 21:57

Ти се изгледа сам себи захваљујеш, ахахахахахахахаха!

Name

Мирко

28.09.2023 13:45

Ниси ли се ваљда уплашио Игоре овога Закона као и много чега. Главу горе Игоре. Шириш песимизам без икаквога разлога и плашиш грађане, зарад јефтиних политичких поена. Прихвати реалност. Мржња према актуелној власти коју испољаваш је прото несхватљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

28.09.2023 21:40

А не видис мрзњу владајуцих према онима који их не подрзавају...

Name

Ф*****

28.09.2023 13:56

"Алтер его један" и "Алтер его два" шта о томе има да нам кажеш? И ви мени о вашем поштењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

15

28.09.2023 16:01

Боже мили , ја стварно не разумијем лидере опозиције. Па богаму пољубим ако сматрате да није нешто у реду, тражите подршку народа. Видите ли да сами неможете ништа. Само прича,увјек иста. Па они Вас уопште не слушају. Не слушају они ни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

28.09.2023 17:38

Видиш да их не слуша народ. Ти мислиш да ова њихова шупља некога интересује осим нас 100-њак беспуслених паразита што без везе висимо по овим порталима. Додуше ја сам пензионер и овдје лијечим своје обољеле живце. Некад све по списку **бем БН, некад владајућим, а врло често и овим јадницима тзв опозицији. Јбг

Name

Дрп

29.09.2023 09:28

Треба да се зна ко је страни плаћеник, не знам шта је ту спорно.

ОДГОВОРИТЕ