Србија обиљежила Дан жалости због свих убијених, Срби на КиМ пролазе кроз пакао

– Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија обележава Дан жалости због смрти свих људи који су страдали на КиМ, односно и због тројице убијених Срба и убијеног полицајца.

Србија 27.09.2023 | 21:52
Србија обиљежила Дан жалости због свих убијених, Срби на КиМ пролазе кроз пакао

Вучић је на РТС-у рекао да су, из угла Устава Србије, сви они држављани наше земље.

“Мислим да је то цивилизацијска и озбиљна одлука”, рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на критике албанског премијера Едија Раме који је рекао да је Дан жалости најгори сигнал који је Србија могла да пошаље и позвао ЕУ да дигне узбуну на највиши ниво, казао да Рама није говорио истину.

Он је објаснио да су српске општине на северу КиМ имале Дан жалости због убијених Срба, али је, како каже, Србија обележила Дан жалости због свих убијених, додајући да није први пут да Рама не говори истину.

Вучић је рекао да ће указати и на лицемерје када је реч о европским вредностима о којима је говорио Рама, подсетивши да је 2015. године дошло до великог сукоба у Куманову између албанских терориста који су напали Македонију, која је, иначе, чланица УН.

Погинуло је осам полицајаца, рекао је Вучић, и додао да је тада била “државна” сахрана у Приштини, са униформама УЧК, те да тада Рама, нити било ко из Европе, није држао придике.

На сахрани је био, указао је Вучић, и Иса Мустафа.

“Ово је Бег Ризај један од убијених терориста, подигнут му је споменик”, рекао је Вучић и навео да је споменик обилазио и полагао свеће Рамуш Харадинај.

“Толико о њиховим принципима и европској будућности”, рекао је Вучић.

Како каже, оно што је било одвратније јесте што су у српској јавности говорили да је потребно да имамо Дан жалости, те да власт то не сме “јер мора да слуша неког споља”, а када је Влада ипак прогласила дан, онда су упитали, кога ми то жалимо.
 “Ако ви не жалите никога, ми имамо”, рекао је Вучић.

Курти систематски уништава српски народ, Срби на КиМ пролазе кроз пакао

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти систематски уништава српски народ на Косову и Метохији, додавши да Срби на КиМ пролазе кроз пакао.

"Не можете да оправдате убиство полицајца, без обзира на то што тај полицајац, по закону, нема шта да тражи на северу. Нема оправдања за то. За то надлежни органи морају да реагују. Али тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрзи спрски народ. Мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници који служе свима против сопственог народа", рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да не зна шта је била идеја Срба који су се окупили и ушли у сукоб са такозваном косовском полицијом, али је нагласио да је сигуран да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе.

"Годину дана имам информације да се људи спремају на отпор. Они то не крију. Они су били веома разочарани тиме што сам их молио да склоне барикаде. Они су били против тога и мени су то замерили. Мислим да сам тиме сачувао стотине српских глава", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да Срби на Косову и Метохији живе другачији живот.

"Њихове жене неко малтретира сваки дан, њихову децу неко малтертира сваки дан, на њихову децу неко пуца", рекао је председник, додавши да Срби на КиМ пролазе кроз пакао и не могу лепо да живе.

Он их је позвао да на миран начин добију оно што им припада и да се на миран начин тражи да се склони Куртијева полиција.

"Да све пробамо на миран начин, а да нам последња опција буде да морамо да штитимо животе наших људи. Мир је наш интерес и позивам их на то", рекао је председник.

Говорећи о камионима којима су Срби блокирали пут у ноћи између суботе и недеље, Вучић је рекао да једно возило купљено у Хрватској, а друго од "Србина или Албанца у Медвеђи".

Убиство полицајца за осуду,за мене Срби убијени у Бањској нису терористи

 - Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је, иако је убиство албанског полицајца за сваку осуду, за њега као председника Србије тројица Срба који су погинули у Бањској нису терористи.

"Без обзира на то што албански полицајац, по слову закона, нема шта да тражи на северу обезбеђивања саобраћаја, по Бриселском споразуму потписаном пре 11 година, нема оправдање. И за то ће наши органи предузети одговарајуће кораке," рекао је Вучић за РТС и додао да су сви настрадали породични људи.

Додао је да данас има много више информација него у недељу и да ће од Приштине тражити да пошаљу снимке из дрона како је полицајац убијен.

"Свакако мора да се сноси одговорност за то, али морате да видите да то убиство није планирано. Није дошао неко, па прислонио пиштољ па га упуцао", навео је Вучић.

Нагласио је да су, према најновијим информацијама, постављане барикаде, а не замке.

"Јер је реч о људима који су после Куртијевог терора који траје 10,11 година од Бриселског споразума, од шиканирања до упуцавања Срба. Онда кажу "Вучићу ти си знао, јер си говорио и у Америци да ће то да се деси. Ја сам то говорио већ годину дана од барикада. Тада сам имао тешке разговоре и са Радојчићем и са многим другима. И увек сам морао да их разумем због ситуације са којом су се суочавали. Оно што они нису могли да виде, а што сам видео је нешто шира слика и зато сам их молио да се повуку са барикада," рекао је Вучић.  

Додао је да је разговарао и имао тешке разговоре између осталог са Миланом Радоичићем и другим Србима након што су постављане барикаде.

"И морао сам да их разумем, јер су били у праву због ситуације са којом се суочавају. Али, оно што сам ја видео је шира слика и молио сам их да се повуку са барикада", рекао је Вучић.

Навео је да је полицајац био рањен од експлозива који је служио да отежа склањање барикада и додао да је до размене ватре дошло након експлозије.

Рекао је да не зна да ли је полицајац настрадао од експлозива или од пуцњаве, али да то свакако не умањује тежину дела, али да објашњава природу и стварне намере Приштине и косовске полиције.

"Ми ћемо свој посао у складу са законима Републике Србије да обавимо. Испитаћемо све што се догодило, данас знамо много више. То значи да ћемо се понашати као правна држава. Ми смо се запрепастили да Еулекс ћути и да не издаје саопштење. Они су задржани у Централно-оперативној сали, одакле су пратили ко се куда креће. Кажу да је то била координисана акција Кфора и Еулекса", додао је Вучић.

Оценио је да је чудно да сви ћуте о томе.

"А одбијени су јер се знало шта им је намера према Србима. Они су, одбијајући Еулекс, пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30-40. Сваки дан повећавају. А сада су почели да смањују своја херојска дела. Прво су причали да су шесторица, седморица убијена", рекао је Вучић.

Више се може постићи у разговору са САД у дијалогу, него са ЕУ

- Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Београд у дијалогу са Приштином више може постићи у разговору са САД, него са ЕУ.

"То вам најотвореније кажем, јер ти људи, бар неки, покушавају да реално сагледају ствари. Јер са више разумевања посматрају ствари у Србији", рекао је Вучић за РТС.

Додао је да у САД Србија има и отворене противнике, попут приштинског лобисте сенатора Боба Менендеза, који је оптужен за подмићивање и коруптиван однос с тројицом бизнисмена из Њу Џерсија.

"Менендез, који је оптужен за лоповлук и криминал, што је примао све наше противнике и одавде, највећи албански лобиста после Елиота Енгела, је спречавао да узмемо Хамере по повољним ценама. Сад смо те Хамере купили и добили, а стигло их је 66 од 118. Али не само то", рекао је Вучић.

Нагласио је да је билатерална сарадња Србије и САД напредовала, последњих година у многим областима, а да немири са КиМ од недеље угрожавају те односе.

"У нашим односима са Америком нам није требало, али је Куртију наравно ово требало", закључио је Вучић.

(Тањуг) Фото: РТС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ГЛ

27.09.2023 22:17

Питајте Вулина и његове пословне партнере,ако БИА не зна ко ће знати?Јер ово дебело смрди на криминал огроманих размјера.Чим је Радојчић ту,ту је и криминал на високом нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не контам

28.09.2023 00:56

Послао је људе да изгину и сад блебеце како народ пролази кроз тортуру,овај чова није нормалан!!!

Name

Народна изрека

28.09.2023 07:24

Ко се лати мача,.... остатак знате

Name

Дунав

28.09.2023 07:57

То би исто било када би Бошњаци у републици Српској направили полицији сучекушу и убију недужног полицајца и повуку се у неку џамију са два шлепера војне опреме.....полиција искључи терористе и сутрадан у федерацији неко каже... Бошњаци пролазе у Српској пакао..прогласите дан жалости

Name

Ре

28.09.2023 08:34

Будимо реални. Људи их снимили чета цијела која је забрљала па се дала у бијег. Орузја за прави рат. И о цему се висе паламуди. Због тортуре овог оног ма дајјјј. Нема оправдања, једино ако се бјези од истине онда ок.

Name

Реално

28.09.2023 07:36

Чуј трпе пакао, а не плаћају струју, воду, комуналија... Србија им даје новац... Нема пореских контрола нема ништа... Баш неки чудан пакао... Додје ми да се изјасним као србин и да одем да живим у том пореском рају овај паклу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

28.09.2023 07:46

Значи човјек изјави да Косовари немају шта тражити на сјеверу и ако дођу да је у реду да их упуцају! Ако га Срби сад не скину као предсједника, онда могу полако скупљат хране и виде за недајБоже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

28.09.2023 08:02

У једној држави треба да буде једна полиција а не двије полиције. Ако је Косово држава, онда је нормално да буде само Косовска полиција. Ако Косово није држава, онда је нормално да буде полиција Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чупо

28.09.2023 08:07

Ово је највећи издајник у Српском народу икада! Све је продао, Наговорио јадан народ да не излази на изборе и ето. То је он све договорио раније

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

28.09.2023 08:45

Дуго га нисам видио на телевизору па сам се морам реци мало забринуо Када сам га видио мирно сам заспао синоц Само сто није поцео да дијели кисобране И то са оправдањем јер како казу бице снијезних падавина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

28.09.2023 08:58

Овај болесник са оном нашом битангом ће нам главе доћи. Историја ће показати да је ово најцрњи период у историји српског народа. Боже помози нам , ти си нам једина нада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдп

28.09.2023 09:39

Друзе дзаба прицас - то тамо је било легло наорузаних људи који су пуцали. Орузје илегал, разумијеш? Ни у једној дрзави то не пролази, према томе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

28.09.2023 10:13

моји зар нема нико у Србији да замијени овога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.09.2023 16:53

Тешко народу који је доле остају,немају избора него бјежати,док мафија и политика коло воде

ОДГОВОРИТЕ