Позив посланицима да гласају против закона о НВО

"Влада Републике Српске (РС) од 2013. године покушава донијети закон којим би се организације цивилног друштва ставиле под стриктан надзор органа власти и ограничила њихова могућност да остварују своја демократска права.

Босна и Херцеговина 27.09.2023 | 21:24
Позив посланицима да гласају против закона о НВО

Нацрт Закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација додатно ће ограничити грађански простор за функционално и независно цивилно друштво и представљат ће значајну пријетњу свеукупном стању у области људских права и демократије у Босни и Херцеговини", наводе амбасадори Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИЦ).

Истичу како су недавно поновно увођење законских санкција за клевету у Републици Српској и предложени нови закон у супротности са самим појмом демократије.

“Њима се ограничава политички плурализам, а сврха им је да застраше политичку опозицију. То ће спријечити слободну критичку дебату и додатно сузити ионако све мањи грађански простор у Републици Српској. Амбасадори Управног одбора Савјета за примјену мира (ПИЦ ) снажно подржавају независне медије и цивилно друштво и наглашавају њихово право да проводе своје активности без узнемиравања, страха или непотребног притиска.

Предложеном закону нема мјеста у демократском друштву и у супротности је са више пута понављаним опредјељењем руководства Републике Српске да унаприједи одвијање процеса европских интеграција. Управни одбор ПИЦ-а позвао је посланике Републике Српске да гласају против предложеног закона”, казали су из ПИЦ-а.

(Н1) Фото: АА/Архива 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Па

28.09.2023 09:24

Шта имате позивати ови ваши ће сигурно гласати

ОДГОВОРИТЕ