БиХ кључна рута трговине оружја и хероина

Према Глобалном индексу организованог криминала за 2023. годину који је 26. септембра објавила Глобална иницијатива за борбу против транснационалног организованог криминала (ГИ-ТОЦ). Босна и Херцеговина се налази за осмом мјесту.

Босна и Херцеговина 27.09.2023 | 13:28
БиХ кључна рута трговине оружја и хероина

ГИ-ТОЦ је међународна невладина организација за развој стратегија за борбу против организованог криминала са сједиштем у Женеви. Организација континуирано проводи истраживања о заступљености организованог криминала на европском тлу.

На првом мјесту од 44 државе на европском континенту по распрострањености криминала је Русија, а на другом Украјина.

Што се тиче котирања земаља у нашем сусједству, Србија заузима треће мјесто, а Црна Гора пето. Глобални индекс за 2023. годину указује континуирани раст организованог криминала на глобалном нивоу, при чему 83 посто светске популације живи у условима високог криминала.

Стопа криминалитета у БиХ је 5,85.

Хероин се најчешће кријумчари из Холандије.

У извјештају за БиХ наводи се како је земља активна и добро организована у сегменту трговине оружјем. Много оружја из 1990-их је остало у оптицају и БиХ је међу водећим државама у свијету по броју легалног и илегалног ватреног оружја у посједу цивила.

"Поред тога, Босна и Херцеговина се налази дуж једне од рута трговине између великих земаља добављача оружја, попут Србије и Црне Горе, и земаља одредишта за илегално ватрено оружје у Европи", наводи се у извјештају ГИ-Тоца.

Босна и Херцеговина је земља транзита и крајње одредиште за хероин и хемикалије прекурсора. Ово тржиште надгледају криминалне групе које су повезане са другим балканским криминалним групама, као и турске и катарске криминалне групе.

Како је наведено у извјештају, тржиште хероина и цијене хероина су остале стабилне због ниског нивоа запљене од стране органа за провођење закона, што је резултат корупције и фрагментације полицијских снага.

"Нови обрасци кријумчарења хероина из Холандије у Босну и Херцеговину указују на повећану потражњу за хероином у земљи. Како је тржиште кокаина мање распрострањено од тржишта других дрога у земљи, Босна и Херцеговина и даље је претежно транзитна рута за дрогу која долази из Црне Горе и пролази према ЕУ.

Све је већа укљученост криминалних организација на тржиште кокаина, посебно организованих криминалних група источног Балкана. Посљедњих година забиљежене су запљене великих количина кокаина директно повезане с БиХ, што указује на пораст трговине и присутности кокаина унутар земље, било за транзит или домаћу потрошњу", детаљно је описано у извјештају.

У извјештају је описано и стање у правосудном систему БиХ. Наводи се како је Правосуђе Босне и Херцеговине и даље слабо и често "пати" од политичког уплитања.

Недостатак политичке воље за покретање реформе правосуђа и лоше функционисање правосудног система и даље подривају остваривање људских права и борбу против корупције и организованог криминала.

Што се тиче казнено-поправног система, у извјештају је наведено како се даље пријављују злостављање затвореника у притворским објектима.

Иза Босне и Херцеговине налазе се Албанија (на петнаестом мјесту), Хрватска (на шеснаестом мјесту у Европи) и Сјеверна Македонија (на осамнаестом мјесту у Европи).

(Клиx)  Фото:ЕПА-ЕФЕ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Златни Бор

27.09.2023 14:12

Соколац зна!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ваљда

27.09.2023 14:32

Па зашто је Нешић министар за безбједност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2023 15:59

Несиц је највеци мафијас и нарко дилер.он не12 олос

Name

Ненад-Нострадамус

27.09.2023 16:33

То је зато да би се безбједно дрога дистрибутовала преко БиХ,зато смо бирали најбољег у том послу и досли смо до закљуцка да је то Несиц

Name

Тројство

27.09.2023 14:58

Русија, Украина Србија? Далеко смо догурали народе мој, далеко али у земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суверена Бабаиц

27.09.2023 14:59

Ово це нас полицајац Костресевиц да спријеци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

27.09.2023 16:48

Шта се ради са тим хероином кад сви само спомињу ХЕРОИН. Ваља ли то ставити у кисели купус против буďи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

27.09.2023 16:58

Оно сто ухвате у Шпањолској ми за живота нећемо увести..Рута кроз БиХ је шпрдачина за оне који се вјежбају да од малих постану мало већи

ОДГОВОРИТЕ