Производња млијека у паду, затварају се фарме у Српској

Производња млијека у Републици Српској, према ријечима домаћих фармера, у сталном је паду и негативан тренд по свему судећи биће настављен јер су произвођачи притиснути ниском откупном цијеном, прескупим репроматеријалом и недостатком радне снаге приморани да смањују број музних грла па чак и гасе газдинства.

Република Српска 27.09.2023 | 11:18
Производња млијека у паду, затварају се фарме у Српској

Према подацима Завода за статистику Републике Српске мљекаре су прошли мјесец прикупиле 7.488 тона крављег млијека, што је за 1,1 одсто мање у односу на август прошле године, али и 0,7 одсто мање у односу на јул ове године. 

Колико је ситуација у мљекарском сектору тешка за “Глас” прича предсједник соколачког Удружења произвођача млијека “Благо Романије” Саша Каповић који наводи да је само од почетка године на сарајевско-романијској регији угашено шест фарми које су имале до десет грла.

- Та газдинстава су у потпуности обуставила производњу. Распродали су краве јер нису могли опстати. То је озбиљан проблем, јер код нас на регији преовладавају управо ситни произвођачи, а наука је доказала да када дође до уништавања малих фарми, које су носиоци производње, потребно је да прође минимално 12 година да се стање поврати. У планинском крају можда и никад, овдје кад неко закључа домаћинство више се не враћа - истиче Каповић. Додаје да је главни разлог гашења фарми нерентабилна производња која проистиче из ниске откупне цијене млијека.

- Просјечна откупна цијена на подручју наше регије је 0,83 КМ за литар. Најмањи произвођачи наплаћују 0,75 КМ за литар, док је максимална откупна цијена млијека 0,90 КМ. Иако се давно причало да ће нам у откупу млијеко плаћати по марку, то се још није десило, а све испод марке за нас значи пропаст.

Људи не могу опстати и хранити грла са садашњим приходима.

Плус, појефтињење житарица не прати пад цијена сточне хране - прича Каповић и наглашава да је сурутка, која је нус производ, у малопродаји скупља од литра млијека у откупу што је мимо сваке логике.

Почасни предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, који се деценијама бави производњом млијека, Владимир Усорац каже да је и сам приморан константно смањивати број грла.

- Капацитет фарме је 150 музних грла, а тренутно их имам 80 с тим да сам прије двије године имао око 120 крава. Због низа проблема који оптерећују производњу мало-помало почео сам празнити штале. Производња млијека у бањалучкој регији у паду је за 30.000 литара дневно у односу на годину, двије. И тај пад ће се наставити. Наруку нам не иду временске прилике, откупна цијена, али и радна снага. Плата радника на фарми је 1.700 КМ плус храна и смјештај, али нема ко да ради - истакао је Усорац.

Он предвиђа да ће се у наредних неколико година производња млијека у Српској свести на 50.000 литара дневно.

- Прогноза је поразна, али лоша ситуација је и у Србији, Хрватској, цијелој Европи - тврди Усорац. 

И власник бијељинске мљекаре “Дуле” Душко Цвјетиновић истиче да је производња млијека опала код његових коопераната, али као разлог наводи високе температуре у љетним мјесецима и мањак квалитетне хране за стоку.

- По нестанку старих силажа производња млијека је почела да опада. На мом откупном подручју опао је број литара по музном грлу, није да су фармери смањили бројност крава. Очекујем да ће са захлађењем и новом силажом доћи до раста производње – рекао је Цвјетиновић.

Он је додао да литар млијека у просјеку откупи за око 90 фенинга по литру, те да у овој години није било поскупљења њихових готових производа.

-  Сматрам да су садашње цијене у малопродаји, али и откупу реалне и да неће доћи до пада или раста - категоричан је Цвјетиновић.

(Глас Српске) Фото:ГС

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Плата,

27.09.2023 11:34

1700 км, плус храна, плус смјештај, и нема ко да ради. Јесмо ли ми то постали сви господа, па неће да раде. То уопште није није мало. Па људи са Всс стручном спремом имају толико. Омладина сједи по кафанама, неће да ради и немојмо кукати нема посла, посла има само мало ко хоће да заврне рукаве.Знам није то лаган посао. Али није ниједан кад се ради. Није лако бити ни домаћица, али све жене су и мајке и домаћице и већина и запослена, па раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

27.09.2023 11:56

СВАКА ЦАСТ ЉУДИНО У ПРАВУ СТЕ.

Name

Реалиста

27.09.2023 12:28

Јеси радио на фарми? То је плата за читав дан а не за 8 сати и то сваки дан, нема празника, викенда ничег. Радника нема јер их једноставно нема, омладина неће то да ради а и зашто би кад и дијеца власника фарми углавном напуштају. Сви иду и иностранство а и разумљиво.

Name

Симко

27.09.2023 13:16

А кад ће држава да плати премију по музном грлу коју су обећали као надокнаду премији за млијеко.

Name

Ре

27.09.2023 13:18

То је мања плата од ових на буџету што не долазе на посао.

Name

За Реалисти,

27.09.2023 13:34

Нисам радила на фарми, али јесам код приватника, нема ни Славе, ни Божића Ни Васкрса, ни топлог оброка, ако су уплаћени доприноси онда си на коњу. А, плата минималац и ко ради жене, мајке, а кад дођу кући домаћице, тако немојте никога бранити, омладина, не сва, част изузецима, нам је лијена, све голи нерадници. А, битно је пола дана провести у кревету, а друга половина у кафани. Људи ми смо од наше омладине направили нераднике и дебиле , који слушајући појединце мисле да за кратко вријеме могу створити све што им треба, по могућности маркирано , а посао какав њима одговара са платом која ће задовољити њихове мегаломанске потребе. Опет кажем не сви има их дивних, али су у мањини.

Name

Овај Ре,

27.09.2023 14:26

Кад не би на уста, би на дупе извалио глупост. Све знаш, у све се мијешаш.

Name

Остоја

27.09.2023 15:22

ЗА Плата Све сте у праву, али таква је ситуација. Момак од 20 година који ради на фарми крава нема сансе у односу на оног који виси у кладионици и има пар стотина пратилаца на инстаграму. О томе да дјевојке не зеле на село јер не могу да пуце усне и скупљају лајкове не треба тросити ријеци. Битка је изгубљена и преостаје вам само да се запослите негдје гдје су висока примања. Поздрав.

Name

ре Реалиста

27.09.2023 16:06

Овде неце да буде,да има стадо оваца,има и могуцности на селу,а у Њемацкој цува овце за другога,овде је цобан,тамо овцар.

Name

Јоја

27.09.2023 18:49

Нико киле неце ... а омладина нити хоце да уци нити да ради , сви хоце у стан хоце да за две три године направе сто се некада цитав зивот правило и само кукај на власт села празна њиве зарасле . Ја имам 40 оваца 2 свиње од по 180 кг обрадјујем 12,7 дунума земље

Name

Пањик

27.09.2023 11:54

Подтзајем све људе пољопривреднике од тих руку зиви птица у гори и риба у води за паметног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

27.09.2023 13:00

Има ли иста у БејХа да има позитиван тренд, мислим на друствено корисне ствари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дада

27.09.2023 13:23

Како нема??? Додо Билмез!

Name

ДОК ХОЛИДЕЈ

27.09.2023 23:22

КЛАДИОНИЦЕ СУ НАЈУСПЈЕШНИЈЕ ТО НАМ ЈЕ НАЈБОЉА ПРИВРЕДНА ГРАНА.

Name

+Распуцин

27.09.2023 14:39

Имал ста да се отвара или се само затвара ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

27.09.2023 15:08

Лакше да увеземо ко це хранит краве косит траву овако добијес готов производ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.09.2023 16:01

У РС догоријева ватра и све це се угасити у следеци 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

27.09.2023 16:50

Знате како ,кад се удје у брак па добије дијете,а на селу се зиви онда ако се мора дрзи се крава .А сам младић без жене мора да зна како спремити млијеко сир итд. То није камен да чека .Онда стока се разбољева и то кошта . Није то баш тако лако. А увозни лоби плаћа уништење домаћег .Неко наплати себи у ђжеп сто се увози од производјача. Проценат .Увозимо воду .Неко то наплати од домаће мафије .Знамо сви .Лидери у БиХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

27.09.2023 17:16

Нека се газде организују, нек уведу смјену 8 сати, нека свако има слободно вријеме, нека повецају плате и уплацују самидоприносе, нека плате превоз, ако треба нека повецају цијене , ал нека имамо производе своје дрзаве

Name

Пера_пекар

28.09.2023 07:44

Тај Усрорац уопште није поуздан извор информација. Продаје краве јер је од дрзаве добијао и сваком и капом. А раднике не мозе наци јер ту нема радног времена, празника, боловања. Ако се крава тели у 03 сата газда буди радника и онда опет од 07х радно вријеме. Тежак је то посао а имас газда који би раднику и козу с ледја узели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласнарода

29.09.2023 00:20

Нисте ви гладни! Зивите у изобиљу јер цекате да вам неко други надје ријесење. Направите списак тразених послова услове и гарантујем да це се људи јавити Знаци и до организације је пробле Неко реце топли оброк не дају. Будале на западу вам не дају ниста понеси од куце. Дбије храну скувану за цио дан а он би и топли оброк! Сваста нисте ви гладни! Додју на запад а онда брако мој Мисли како да платис стан,храну ....наравно узмес кредит и онда са посла на гробље_ умрес и не отплатос стан И сконтас која сам ја будала...

ОДГОВОРИТЕ