Мала очекивања, апели из Брисела нису дали ефекте

Новинари из Републике Српске мало очекују од предстојећег извјештаја Европске комисије о стању у БиХ, најважнијег годишњег извјештаја о напретку ка ЕУ.

Република Српска 26.09.2023 | 07:38
Мала очекивања, апели из Брисела нису дали ефекте

Ако је судити према изјавама које су дали за "Независне", већина их не очекује да ће ЕУ извршити довољан притисак на власти у РС у вези с недавно усвојеним кривичним одредбама о враћању клевете, с обзиром на то да кажу да су им представници ЕУ признали да су их представници власти обманули јер су били обећали да овај закон никад неће бити усвојен.

У извјештају би од помоћи новинарима било једино да се у поглављу о стању људских права и медијских слобода истакне да је дошло до назатка, јер би то послало јасну поруку земљама чланицама ЕУ које треба да одлучују да ли ће започети преговоре с БиХ о чланству. Уколико у извјештају буде кориштен неутралан језик или благе оцјене, онда би то значило да овај закон нема велики значај за ЕУ.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, каже да би ЕУ морала јасно и недвосмислено да осуди усвајање овог закона, као и најаву новог закона о регистру невладиних организација. Све друго би, како каже, показало да ЕУ овај закон није много важан.

"Очекујем да се још једном позову власти да  уклоне измјене Кривичног законика и да одустану од закона о невладиним организацијама, које би биле означене као страни агенти. То је врло важно и због опстанка медија и да их се охрабри да наставе свој посао још већим интензитетом", каже он.

Вукелић је рекао да није било посебних контаката с представницима ЕУ уочи писања овог извјештаја, али је додао да су ставови медијске заједнице јасни.

"Наши ставови су до сада јасни сваком ко је желио да нас слуша. Потпуно су јасне позиције, имамо осуде и међународних организација и ако то није до сада схваћено од стране бриселских званичника, онда тешко да се још има шта рећи", сматра он.

Новинар Дарко Момић сматра да ће осуде у извјештају бити, али да ће све остати само на томе.

"Требало би да стоји да Република Српска стандарде земаља ЕУ на које се позива доживљава као шведски сто, па узима само оно што јој се допада. Прије криминализације клевете требало је да усвоји низ других закона позивајући се на праксу и стандарде ЕУ, а онда да евентуално усвоји ове накарадне измјене Кривичног законика", рекао је он.

Новинар Никола Морача, чији је аутомобил недавно, уз аутомобил новинара Александра Трифуновића, био оштећен, што је било схваћено као директна пријетња, сматра да би у Брисел требало послати празан папир.

"У БиХ, односно Српској угушено је основно право на слободу говора, а нисам видио да се неко поштено почешао због тога. Ако су осуде и критике једини начин борбе против сатирања основних људских права, онда ме не би чудило да се настави у том правцу.

Можда ћемо у наредном периоду добити и закон да се не смије ништа писати без званичног одобрења властодржаца. Вјероватно ће и такав закон наићи на осуду ЕУ", рекао је он.

Новинар Младен Вујиновић сматра да извјештај неће имати никаквог ефекта на терену.

"Упориште за тај став налазим у узалудном апеловању представника Брисела на власти да не усвајају одредбе Кривичног законика о криминализацији клевете.

Ти апели никакав ефекат нису дали, осим што су подстакли и охрабрили најжешће симпатизере власти и њихове најгласније ведете да оптужују оне који су против криминализације клевете за сарадњу са, властима наводно мрским, страним фактором", истиче он. 

Новинарка Љиљана Смиљанић сматра да ће у извјештају бити поменути и криминализација клевете и најава закона о невладиним организацијама, али каже да не очекује ни осуду ни посљедице.

"И раније смо могли да видимо да ти извјештаји не одражавају стање у којем живимо, да често функционери у БиХ чак добију и похвале. И кандидатски статус смо добили, а да нисмо испунили захтјеве ЕУ. А од тада ситуација се додатно погоршала, нарочито за медије, новинаре и активисте", закључила је она.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

А шта и да

26.09.2023 12:20

Притисну, опет ће режим то протумачити на свој начин, угрожено српство. С друге стране, ми би као слободне медије а подржавамо Путина, диктатору и прогањане новинара, убијање истих. Или смо прозападни, демократе или не, ако јесмо, онда уопште нема, не би требало бити проблема са нашим комшилуком, тако и у БиХ. Јер они су сви прозападни и демократије а ми их зовемо фашисти. Овако само нека прича о томе како су сви против нас, угрожени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар,

26.09.2023 14:47

Треба да подржим Рондића из Ал ђазире који одговара Ђоковићу да му је жао што Србију нису бомбардовали прије1999. Ма марш у три материне сви ви који сте дошли и који једва чекате да лајете на Србе и Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ