Није било кворума за изрицање санкција за више функционера

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БИХ) осуђује наставак блокаде рада Комисије за одлучивање о сукобу интереса БиХ која данас није могла одржати сједницу због недостатка кворума, а ради се о наставку праксе која се дешава већ годинама због политичког начина доношења одлука у овој комисији.

Босна и Херцеговина 25.09.2023 | 15:03
Није било кворума за изрицање санкција за више функционера

На дневном реду су били нацрти одлука о санкцијама против више функционера, укључујући и оне против актуелног премијера Федерације БиХ Нермина Никшића и директора Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Драшка Милиновића које је ТИ БиХ пријавио због сукоба интереса. 

Пријаву против Никшића ТИ БиХ је поднио у октобру прошле године док је обио посланик у Представничком дому ПС БиХ, јер је његов син директор предузећа које је пословало са јавним предузећем „Игман“ д.д. Коњиц, што је јасно забрањено Законом о спречавању сукоба интереса БиХ.

Ситуација за Никшића се није промијенила ни преласком на функцију премијера ФБиХ јер је оваква пракса забрањена и федералним законом, али од 2013. године не постоји надлежно тијело којем се може поднијети пријава, а нова власт је из процедуре повукла закон који би ријешио ово питање. 

Такође поступак је покренут и против директора РАК-а Драшка Милиновића, а њега је ТИ БиХ претходно пријавио јер се налази на челу Тениског савеза Републике Српске, који је добио милионске износе са више нивоа власти за изградњу тениских терена у Бањалуци иако је државним функционерима забрањено да воде удружења која се финансирају из буџета.  

Комисија је данас имала и спремне нацрте одлука о санкцијама против посланика СНСД-а Обрена Петровића и бившег директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александра Золака.

Занимљиво је да још нема одлуке о пријави ТИ БиХ против Милорада Додика, тадашњег члана Предсједништва БиХ који је такође пријављен због ситуације у којој су приватне фирме чланова његове уже породице пословале са државом. 

ТИ БИХ годинама инсистира на усвајању новог Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ који би између осталог омогућио да независна комисија утврђује сукоб интереса, јер је садашња пракса политичког одлучивања кроз чланове који већином чине представници Парламента показала да бројне одлуке против утицајних функционера није могуће доносити због политичких блокада.

Осим што је рад Комисије на државном нивоу потпуно неефикасан и често блокиран, у ФБиХ се закон не примјењује, а Влада ФБиХ је нацрт новог закона повукла из процедуре, док би се у Републици Српској ове седмице требао усвојити закон који ће практично легализовати појаву сукоба интереса. 

Такође се активисти, новинари и организације цивилног друштва које указују на сукоб интереса излажу ризику од кривичног прогона у Републици Српској због “изношења личних и породичних околности” јавних функционера чији блиски сродници послују са државом јер је измјенама Кривичног законика у Републици Српској ово предвиђено као кривично гдје истинитост тврдњи није релевантна.

Због тога треба подсјетити да се БиХ кроз процес европских интеграција обавезала да ће унапредити законодавство о сукобу интереса и да ово питање неће бити ријешено док се год не ускладе закони на свим нивоима и не успоставе независна тијела за одлучивање о сукобу интереса, упозоравају из ТИ.

(БН) Фото: Агенције 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лили

25.09.2023 15:31

Све је то гола банда.Краду и капом и саком.Дабогда вам те паре биле за гроба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2023 17:26

Трагикомедија. Приватна прћија

Name

Ко

25.09.2023 18:13

Ко није дошао на сједницу? Дајте имена и презимена. Нека народ зна.

Name

Попај!

25.09.2023 15:44

Будите паметни....по то је тако ,,савршен облик,, манипулације у којем овај народ,бар један добар његов дио, ужива и воли овакве и сличне продавце магле и шуппљих прича...то зато јер нема нити труна озбиљнијег става и сви играју двоструке игре...још у спрези с другоразредним еуро играчима....,,босна опстаје,, а лова се пере и пере. И то је тако у свим сверама живота и биће ко зна колико још....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Попај

25.09.2023 17:13

То је јасно свима. Народ за боље не зна, добар дио људи мисли да је врхунски квалитет зивота сто сваке друге године добије тањир меса и 100 марака за глас. Плус јос ако Баја запјева под сатором, то је већ рајски живот.

Name

Ре,Попај

25.09.2023 18:26

Не чуде мене,полтрони,који би за мрвице,продали рођену породицу,колико ме чуди ћутање паметних,ако их могу тако сматрати. Имамо лажног,наметнутог предсједника Републике Српске,и мафију која је у коалицији с њим,пљачкају,варају,лажу,па и убијају,а,ми,попут мутавих пловки,нијемо посматрамо разарање властитих живота...Катастрофално!!!

Name

За Ре

25.09.2023 18:45

Па ти човјече још сањаш изборе, стварно скроз болесно.

Name

У сукобу

25.09.2023 15:59

Хахахаха, Сви пију Ђедову ракију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.09.2023 16:56

"Врана врани очи не вади"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они хоце да нормализују

25.09.2023 22:17

све сто је ненормално, ненормално и раде то годинама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.09.2023 06:38

Па виде варалице да се нико не буни, толике плате имају и на једну сједницу у 3 мјесеца не додју. Па то је такво бахацење и убијање народа у појам. Само ми није јасно кад људи сједе код куце ,не раде и не организују се и изадју пред њихове брлоге и протестују

ОДГОВОРИТЕ