Ухапшен припадник "кавачког клана", помагао копање

Црногорски истражитељи ухапсили су Предрага Миротића (31) из Подгорици, наводног припадника подгоричког огранка "кавачког клана" због сумње да је део криминалне групе која је ископала тунел дуг 30 метара од једне зграде у Његошевој улици у Подгорици до зграде Вишег суда.

Регион 25.09.2023 | 07:55
Ухапшен припадник "кавачког клана", помагао копање

Како наводе црногорске Вијести, осумњичени је ухапшен у суботу, а сумња се да је пружао логистику организованој групи "рудара" који су неколико месеци копали тунел како би дошло до депоа Вишег суда у Подгорици, где се чувају докази осумњичених.

Он је током јучерашњег дана саслушан у просторијама Основног јавног тужилаштва у Подгорици које води истрагу где се бранио ћутањем, након чега му је одређено задржавање до 72 сата.

Наиме, 11. септембра откривен је тунел који су, према досадашњој истрази, копала четворица српских држављана - Вељко Марковић (32), његов стриц Милан Марковић (53), Дејан Јовановић (30) и Владимир Ерић (32) из Лознице, за којима се интензивно трага. Такође, полиција тражи и Кристину Баћовић из Подгорице и још пет особа за које се сумња да су део криминалне организације која је наводно радила по налогу кавачаког клана.

- Сумња се да је осумњичени Миротић имао задатак да прво пронађе смештај за "рударе" у Подгорици, након чега им је обезбедио да се несметано крећу по Црној Гори иако су страни држављани. Такође, обезбедио им је потребан алат којим су првобитно копали тунел дуг 30 метара од стана у сутерену зграде до депоа Вишег суда у Подгорици - наводе црногорски медији и додају:

Претрес куће

- Такође, обезбедио им је и алат којим су обили судску просторију. Ухапшени је наводно и превозио "рударе" на посао, тачније, возио их је комбијем од стана у Забјелу, где су били смештени претходних месеци док су копали тунел, па све до зграде у Његошевој улици одакле су "рударили".

Како потом додају локални медији, инспектори су након хапшења Подгоричанина претресли просторије које је користио.

- Осумњиченом је претресена породична кућа у подгоричком насељу Зета, одузет му је аутомобил, за који се сумња да је коришћен током извршења кривичног дела - наводе Вијести и додају:

- Инспектори су до Предрага Миротића дошли након што су, истражујући осумњичене који су у бекству, утврдили да је имао комуникацију с њима и да је био с њима у том периоду.

Рупа у зиду

Њему се на терет ставља да је починио кривична дела криминално удруживање, тешка крађа и спречавање доказивања, путем помагања.

Да подсетимо, службеница Вишег суда 11. септембра приметила је рупу у зиду у депоу и одмах то пријавила надлежнима. Досадашња истрага утврдила је да у депоу недостају одређени докази, међу којима и они против Слободана Кашћелана, једног од вођа кавачког клана који борави у спушком затвору.

- Првобитно је направљена грешка. Кристина Баћовић и особа чија су документа објављена нису иста жена. Тако да су део клана две жене и за обема полиција трага - пишу Вијести.

- Сумња се да је Кристина Баћовић повезана и с криминалном групом из Тузи, а досадашњом истрагом утврђено је да њена мајка, иначе запослена у Вишем суду у Подгорици, није знала да ју је ћерка искористила за криминалне радње.

(Курир) Фото: Принтсцреен/Yоутубе, Раде Копривица/Влада Црне Горе

Коментари / 0

Оставите коментар