Дајковић: Српски језик у Црној Гори је већински

Српски језик је већински у Црној Гори и зато је изузетно важно да се грађани на предстојећем попису изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин, изјавио је предсједник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић.

Регион 23.09.2023 | 10:42
Дајковић: Српски језик у Црној Гори је већински

Он је рекао да је попис становништва, који ће бити одржан од 1. до 15. новембра, важан из више разлога, а прије свега зато што једна национална заједница на основу добијених података из пописа остварује своја права по различитим основама.

"Говорећи о политичком контексту, највећа важност предстојећег пописа је у чињеници да је сваки претходни био, сигуран сам, у одређеној мјери фингиран у корист Мила Ђукановића. Зато је више него важно да се грађани изјасне о свом идентитету на фер и слободан начин", рекао је Дајковић.

Он је истакао да би проценат становиштва који говори о томе колико грађана се служи српским језиком требао да покаже институцијама колика је неправда то што је српски језик - језик другог реда у Црној Гори.

"Надам се да ће се такве неправде исправити кад написмено добијемо потврду да је српски језик већински језик у Црној Гори", рекао је Дајковић.

Он сматра да је од огромног значаја да на попису буду питања попут етничке припадности, матерњег језика и вјероисповијести. "Ми нисмо кромпири које треба количински пребројати, па гурнути у џакове и гајбе", поручио је Дајковић.

Он је позвао грађане Црне Горе да се изјасне онако како су се изјашњавали њихови преци - ни мање, ни више од тога.

На попису становништва у Црној Гори биће питања и о националности, вјери и језику. Одржавање пописа коштаће чак 4,7 милиона евра.

(ИН4С)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дзоо

23.09.2023 11:54

Како не у Бецу и Берлину исто вецински. Који сте ви идиоти благо нама са вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајд не сери,

23.09.2023 15:35

Иди тамо где се говори српски,остави црногорски језик и црногорце на миру трацало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.09.2023 18:29

У праву сте. Треба да се зна тачно истинито стање. Нико не треба да се боји. Само, онако, како су се ПРЕЦИ изјашњавали. Како су Муслимани 1.961 били у Б и Х у загради /православне или католичке/ испивијести. Сада Бошњаци. Није то ни похвално и исправно по мени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.09.2023 18:33

Ако се неко буни због српског језика. Онда признајете оцијепљење тих дијелова. Ти важи и за РС. Ви неки ПРОКЛЕТНИЦИ би Територију, а народ да оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

24.09.2023 09:57

У Црној Гори су сви Црногорци.

ОДГОВОРИТЕ