Бећировић: Вучићев позив у УН имаће широк одјек

Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Зијад Бећировић оценио је за Косово онлајн да ће говор председника Србије Александра Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација, у којем је акценат био на поштовању права и принципа, имати широк одјек у међународној заједници.

Србија 22.09.2023 | 17:40
Бећировић: Вучићев позив у УН имаће широк одјек

"То је ипак обраћање у ГС УН, 193 земље чланице и у досадашњем делу заседања то је био најбољи говор, а по свему судећи тако ће бити и до краја заседања. То је говор који ће обележити овогодишње редовно заседање ГС УН", рекао је Бећировић. 

Рекао је да је да је нагласак у говору био на поштовању међународног права. 

"То председник Вучић врло често истиче, а и сам је врхунски правник. Мале земље поготово морају да се придржавају међународног права, јер је то једини механизам који може да их заштити. Он на томе инсистира, као и на миру и стабилности. Често наглашава да ће све жртвовати да се не угрозе мир и стабилност", каже Бећировић. 

Истиче да је српски председник послао поруку и о потреби регионалне сарадње, као и ЕXПО, чији домаћин ће бити Србија 2027. године, што је, како каже, светски догађај и велика развојна шанса не само за Србију већ за цео регион.

"Вучићев говор је био заиста говор државника и има реперкусије у међународној заједници. Када говори шеф неке државе, то је обавезујуће, а поготово ако вас слушају шефови држава или влада, или министри спољних послова 193 земље. Поготово је то важно што је дијалог Београда и Приштине заправо започет у УН. Али претходна власт под вођством Бориса Тадића и Вука Јеремића је тај дијалог пребацили са нивоа УН, где Србија увек има двотрећинску подршку, на једну регионалну интеграцију као што је ЕУ", наводи.

Додаје да ЕУ није у основи субјект међународног права. 

"Она није та која може решавати овакве проблеме, нити може успешно окончати дијалог између Београда и Приштине. То се показало. Сада имамо ситуацију да је Косово замрзнути конфликт, а могу слободно рећи и да је дијалог Београда и Приштине еутаназиран.

У оваквом формату и облику он више не може да се води или је бесмислено га водити после десет година без икаквих резултата. Говори се о постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, а ми свакодневно имамо денормализацију, ново ненормално стање", оцењује Бећировић. 

Подсећа да је пре десет година ситуација била боља, него данас после, после деценије неуспешних преговора уз посредство ЕУ. 

Додао је да ће све што је изговорио председник Србије имати одјека и нагласио да ће посебно бити значајни билатерални сусрети које је Вучић имао са светским лидерима на маргинама Генералне скупштине, укључујући генералног секретара УН Антониа Гутереша. 

"То је заиста један велики посао који је урађен и видим да ни председник Вучић не скрива одушевљење свиме што је урађено и наравно да ће то имати и реперкусије и на саму ЕУ, не само због вођења дијалога између Београда и Приштине, него и када је реч о процесу проширења. Постоји реална опасност да ако процес проширења не буде спроведен у догледно време да неке земље могу променити геополитичку оријентацију", каже Бећировић. 

(Косовоонлине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

22.09.2023 18:33

Сви слушају. Само је питање шта чују. Што се говори или што ће тумачити на свој начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

22.09.2023 22:27

Какав Бећиревић,ко је то?

Name

Зика

22.09.2023 18:40

И ти си некакав струцњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

22.09.2023 20:15

О цему прицас вициц једно говори друго мисли а треце ради,ти бецире кода си јуце досао на свијет.

Name

Змај

22.09.2023 21:17

Ко је овај? Одавно више глупости неко није изрекао као овај "стручњак".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

22.09.2023 22:37

Врсан стручњак и добар познавалац прилика у региону. Реалан у процјени.

Name

Никола

22.09.2023 23:23

Вучоко царе такав се нерађа више.