Експерти за бробу против прања новца и финансирања тероризма одгодили посјету БиХ

– Представници Комитета експерата за евалуацију мјера против прања новца и финансирања тероризма – Монеyвал одгодили су посјету и умјесто крајем октобра у БиХ ће доћи почетком фебруара наредне године, открива ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 22.09.2023 | 13:17
Експерти за бробу против прања новца и финансирања тероризма одгодили посјету БиХ

Један од чланова Ударне групе за борбу против тероризма и опасности од тероризма која има задатак да припреми извјештај за евалуаторе Монеyвала подсјећа да су они требали боравити у БиХ од 29. октобра до 13. новембра ове године.

„У том периоду пет дана су требали провести у РС. Међутим, стигао је допис да се евалуација одгађа и да ће у БиХ доћи у фебруару наредне године, али умјесто двије, провешће три седмице у БиХ. Прву седмицу ће бити у Сарајеву, другу у Бањалуци и трећу поново у Сарајеву“, објашњава наш саговорник.

Он додаје да је разлог одгађања посјете то што су евалуатори испуцали годишњи план евалуација и да су због тога мониторинг БиХ пребацили за наредну годину, али истиче да ће пролонгирање посјете бити корисно за БиХ и вјероватно јој помоћи да не дође поново под посебни мониторинг и на „сиву листу“.

„Надлежне институције сада имају додатно вријеме да усвоје неопходне акте и добију пролазну оцјену на евалуацији. При крају је израда Процјене ризика од прања пара и финансирања тероризма која би требала на усвајање пред Савјет министара и која представља један од докумената без чијег усвајања би БиХ по аутоматизму ишла на сиву листу“, објашњава наш саговорник.

Поред тога, он истиче да је на прагу и политички договор у вези усвајања Закона о спречавању прања пара и финансирања тероризма који до првобитно планиране посјете евалуатора Монеyвала сигурно не би био, али да ће до фебруара вјероватно бити усвојен.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је први објавио да би БиХ од јесени могла под посебни мониторинг Монеyвала зато што је за протеклих пет година само према једном лицу примијенила финансијске санкције и уврстила га на рестриктивну листу у складу са резолуцијом Уједињених нација.

Из Министарства безбједности БиХ тада су у одговору на наша питања прецизирали да је Савјет министара БиХ у децембру 2018. године донио одлуку којом се Мирсад Кандић поставља на листу означених лица у БиХ према којима ће се примјењивати рестриктивне мјере, те да „другу сличну одлуку Савјет министара БиХ није донио“.

Иако су евалуатори одгодили посјету до фебруара, наш саговорник прецизира да ће озбиљан проблем приликом евалуације опет бити то што нису адекватно примијењене финансијске санкције у складу са Одлуком о провођењу рестриктивних мјера одређених Резолуција Савјета безбједности УН.

„БиХ има више од 300 страних ратника у Сирији од којих се један дио вратио у БиХ и већином су пресуђени. Према њима се требало поступати у складу са одлуком о провођењу Резолуције СБ и морали су да буду уврштени на рестриктивну листу. На то ће сигурно указати евалуатори Монеyвала, иако до фебруара има довољно времена да се и по том питању поправи ситуација“, закључује наш извор.

(Цапитал) Фото: Пиxабаy

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

+

22.09.2023 14:10

Превише посла. Знају Они. Тешко им се наканити. Нека и не губе вријеме. Претежак задатак и остаће незавршен. А и опасан је то ПОСЛИЋ. ЗА ЈАКЕ ФАЦЕ БИ ЗАПЕЛИ. НЕ ИСПЛАТИ СЕ. СВИ СУ У ТОМ ВРЗИНОМ КОЛУ. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај!

22.09.2023 14:21

Уз "дужно" поштовање, али оваквом облику прања они нису још дорасли , лично вјерујем да ће још пролонгирати свој долазак.... наиме облици прања , дволичности свих учесника у овом поступку превазилазе сваки разуман и логичан облик који је могуће сватити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.09.2023 14:40

И Запад има те комисије, које суштински ништа не значе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

22.09.2023 19:18

Онај прасеци предсједник це подплатити и еxперте са 100КМ и врецом брасна, као виц, све је спрдња. У цијелој БиХ има само један запослени у сектору за борбу против корупције, сами закљуците.

ОДГОВОРИТЕ