"Само јединством сачувати идентитет, језик и писмо"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Београду манифестацију "Дани Српске у Србији", те поручио да је ова манифестација у функцији доказане тезе да су Срби један народ, један идентитет, једна вјера и једна нација.

Република Српска 20.09.2023 | 21:51
"Само јединством сачувати идентитет, језик и писмо"

Обраћајући се у Народном позоришту у Београду званичницима Србије и Српске, културним и јавним личностима, Додик је истакао да је Србе само сплет наметнутих околности кроз историју натјерао да буду територијално посебно.

"А ми смо у суштини једно, `једито` као што кажу код нас, једно за шта се живи, што не дамо и једно што никада нећемо дати. Дио смо једног јединственог српског народа, којем у историји велики на овим просторима нису дозволили да се интегрише и на прави начин одрази, него су нас мучили", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је било сасвим природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и данашње Републике Српске и још неких простора и да то буде дио историјског дуга које су цивилизације, односно велике силе требале да дају Србима на овим просторима, али то Србима није дозвољено.

Он је рекао да је у тим процесилма главна ствар била да Србија буде слаба, а српски народ разједињен.

Додик је истакао да су подвале тврдње предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

"БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора", рекао је Додик.

Он је навео да се сматра да је идеја о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ јерес и да се о томе не смије говорити.

"Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама", рекао је Додик и подсјетио да су Срби кроз историју другима дали слободу, а да су им се крајем прошлог вијека ти које су ослобађали осветили за ту слободу коју су им дали.

Додик је истакао да је данас важно да се Срби окрену себи, да буду Срби, да буду Србија, да буду Република Српска, да живе заједно, да су једно, без обзира на границе, и то им нико не може и неће одузети.

Он је захвалио руководству Србије и предсједнику Србије Александру Вучићу за све што чине посљедњих 10 година, јер је јако тешко радити у околностима гдје Србија има терет у вези са Косовом, а неки желе да буде слаба, док у Српској сви хоће јаку Србију.

Додик је подсјети да је 20 година на челу Српске и да су се сви људи у руководству Србије позитивно односили према Србима у Српској, али да је Србима у Републици Српској фалило то што им даје Вучић.

"А то је сигурност и сазнање да ће се стати иза нас и рећи да смо ми ти који смо у праву, да Србија више није та која се повлачи, а Република Српска није та која ћути. Српска не смије да ћути. Ми смо мали, ако не галамимо нико нас неће чути. Зато морамо да износимо наше захтјеве. Ми не желимо БиХ коју су нам направили, још негдје имамо снаге да останемо у БиХ која је направљена у Дејтону", рекао је Додик.

Он је указао да се за Српску неприхватљива БиХ коју су направили некадашњи високи представник Педи Ешдаун и остали и жели да из ње оде.

"Зашто то не смије да се каже. Ми смо потписали дејтонску БиХ, а не антидејтонску. Ми смо потписали БиХ састављену од два ентитета и три конститутивна народа, у којој је наша војска, царине и много чега другог наше. Отели су нам 83 надлежости и покушали су да нас означе не као стољетне, него као миленијумске кривице на овим просотима. Ја нисам крив, не прихватам да смо ми криви", рекао је Додик.

Он је рекао да Срби сада знају шта хоће, а да је Република Српска.

"Српска је дефинисана територијално као 49 одсто територије БиХ. Дејтонски споразум је рекао да постоји граница између ентитета, а када ће она постати и формално, видјећемо. Вјерујем да ћу то доживјети, а ако не доживим, вјероватно ће ме неки помињати да сам био претеча те сталне борбе. Желим да кажем да се морамо ослободити", рекао је Додик.

Говорећи о озбиљним улагањима Србије у Српску, Додик је рекао да нема општине у Српској и објекта који не носи печат Србије.

"Нема бољег начина да се повежемо, наравно да ћемо навијати за Србију у свему, али морамо животно да се повежемо", рекао је Додик.

Скуп су претохдно поздравили и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и премијер Србије Ана Брнабић.

Такође, обратили су се као домаћин манифестације шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Његове светости патријарха српског скуп је благословио викарни епископ јегарски Нектарије

Свечаности су присуствовали највиши представници Српске и Србије, министри у владама Србије и Републике Српске, представници војвођанске владе, генерали војске и полиције двије државе, академици, истакнути умјетници, привредници и друге званице.

Били су присутни и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и министри у Влади Српске, предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић, министар културе Маја Гојковић.

У умјетничком дијелу кроз историју, поезију и прије свега народну музику и игру показан је значај и љепота српског народног идентитета, а урадили су то врхунски професионалци - косовско-метохијски ансамбл "Венац" из Грачанице, национални ансамбл "Коло", плесни студио "Уна сага сербика" и хор "Дечјег културног центра" из Београда.

Програми се настављају сутра у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

Свечано затварање манифестације биће у уторак 26. септембра у Народном позоришту у Нишу. 

(Срна) Фото:БН

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Сариц

20.09.2023 22:06

Тако је председнице само слозно !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 23:13

Цега председник? Јел ЦИК председник?

Name

Јоја

21.09.2023 00:24

Сама локација скупа говори да је ово у ствари представа за сиротињу .

Name

Ре

21.09.2023 01:27

У пропаст.

Name

Косова

21.09.2023 01:36

Е па докле бре милораде

Name

Ђ. Б.

21.09.2023 06:29

Човјек који је опљачкао и уништио Републику Српску има најмање право да говори о свесрпском јединству!!!

Name

Рајко

20.09.2023 22:08

Бозе ти помози, народ нема ста јести, нема пара за повецање плата, а он троси милионе на манифестације. Србуј па макар сламу јео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.09.2023 22:09

Отисли у БГ да обидју своје станове и виле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

21.09.2023 11:44

@Милан ДодиГ и Пејина унука представљају Србе из Босне и Херцеговине, паметном доста!!

Name

БЛ

20.09.2023 22:13

Хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

20.09.2023 22:24

Кењас рудоња забога,стани једном,помози градским кухињама немој да им Сарајево помазе,блебецес пуно,ти и србство двије разлиците стеаринезуур.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 22:26

Е будала свакакви ко вас висе и јединство и језик и све

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам

21.09.2023 10:31

да ли се поштује јединство код запошљвања ,, ако немаш црвену књижицу бадава тисве 10 у индексу,,цитат великог вође

Name

профа

20.09.2023 22:53

Нема јединства са вама секташима !!! Жао ми народа јер је глуп па не види колико га вучете за нос !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2023 11:53

Није народ глуп,него Ти.Пдакле Ти право да тако пишеш.

Name

Мариинко

20.09.2023 22:59

Ма људи, не годи њему позлаћени балкон. То је за градску господу која зна кад треба да се наклони и лежерно аплаудира када је то потребно. Видите му става као да се унередио а могао би и да поврати ону ракијешину од синоћ. Џаба, не зна боље па га хеби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

21.09.2023 07:11

САМО НИСТЕ РЕКЛИ ДА СТЕ ПОДИЈЕЛЕЛИ НАРОД У РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ,КАО НИКАД ДО САДА,САМО СУ ВАЗНИ ОНИ КОЈИ СУ У ВАСИМ СТРАНКАМА,УЗИВАЈУ СВА ОРАВА,СВЕ ОСТАЛЕ СМАТРАТЕ ГРАДЈАНИМА ДРУГОГ РЕДА,И НИСТЕ РЕКЛИ ДА СТЕ НАЈБОГАТИЈИ ПОЛИТИЦАРИ У РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ И СРБИЈИ,И ДА СБИ ИМАТЕ У БЕПГРАДУ ВИСЕ НЕКРЕТНИНА ОД ТИХ ВАСИХ КОЛЕГА ИЗ СРБИЈЕ,ЗАТО ВИ ВОЛИТЕ СРБИЈУ,А ЦЕКАТЕ КАД ЦЕ ДРБИЈА ДА ИЗФВОЈИ НОВАЦ ИЗ СВОГ БУДЗЕТА ДА ПОМОГНЕ НАРОД У РЕПУБЛИЦИ СРОСКОЈ.

Name

сале

21.09.2023 08:50

Тековине твоје слоге љубави владања и доброчинства су видљиви на сваком кораку, како у народу тако и на улици !

Name

Цуј, цуј

21.09.2023 09:29

Да ли су надлезности предате милом или силом, ил је неко предао надлесзности ради властитог цара

Name

Реално гледано

20.09.2023 23:19

Хоце Изгледа да се окаци на грбацу Србије да би га извукли из великих дугова и проблема са свијетом како унутра тако и вани. Јачи се за све . Сад незна Куд удара мало код мадјара, мало код Кинеза и Сад смислимо оде у Србију да сто упроси и да се сажале на њега тобозе српским јединством и да се цува РС коју нико не негира него он измисља непријатељ е да би навео наивне за собом да њега спасавању. РС постоји по свим законима и Дејтоном и то Није спорно, споран је шеф сто се завадило са свијетом од кога народ живи тј. Од чије помоци живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

21.09.2023 00:04

Сацувати од кога? Самог себе? Опет угрозеност? Доста је висе ове празне прице…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

21.09.2023 00:20

А моје Дијете уци цирилицу гдје ниједног србина није никад било нити це јој требати нити це ици по србији нити русији који сте ви биједници срби немозе се описати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дамир

21.09.2023 10:10

Глуп си као нека ствар.

Name

ре дамир

22.09.2023 08:22

Немој тако.Лепо је да дете зна оба писма.Никад се не зна се ста це коме када требати.

Name

Глад

21.09.2023 03:44

Лаје около док народ.нема ста да једе и у Бања Луци стиже помоћ за гладне из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

21.09.2023 07:15

Миле,нема Српског јединства ни без опозиције,не можеш народ у Републици Српској дјелит на подобне и неподобне,оне који имају црвену карту и оне који то никад неће прихватит,то никад неће бити Српско јединство с ове стране Дрине,ако смо јединствени по том којој политици припадамо а иста смо нација с обе стране онда ту јединства нема нити ће га кад бити,то је само политички спин,данас те исте људе и народ окупљати и причати једно а кад се власт промјени ти људи ће бити најгори,то није Српско јединство то је само политички интерес и трговање подобним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста он

21.09.2023 08:16

Има отварати кад знате ко је он да је уцинио све најгоре ствари подмазано лазима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дела се памте

21.09.2023 08:39

Сви ми знамо како је било,како јесте и како треба да буде.

ОДГОВОРИТЕ