Аддико банк пружа нове могућности студентима

Аддико Банк Бања Лука пружа нове могућности студентима- практично знање за студенте ПМФ-а

Република Српска 20.09.2023 | 14:42
Аддико банк пружа нове могућности студентима

Предсједник Управе Аддико Банк Бања Лука, др Срђан Кондић и декан Природно-математичког факултета у Бањалуци, проф.др Горан Трбић, потписали су Меморандум о сарадњи којим се омогућава студентима 3. и 4. године Природно-математичког факултета да прошире и усавршавају стечена теоретска знања практичном наставом у Аддико банк Бања Лука. На основу овог Меморандума, представници Аддико Банк ће током предстојеће школске године студентима одржати и неколико предавања о могућностима које имају млади математичари са дипломом.

„Данас се више него икад цијени аналитичност, критичко размишљање, алгоритамски рад и доношење одлука на основу великих количина података. Потреба за математичарима биће још већа, стога је успостављање партнерског односа са Природно-математичким факултетом за нас у Аддико Банк природно и од великог значаја. Наша жеља је да откријемо младим математичарима шта се све изазовно крије иза врата на којима пише „банка“ и да их подстакнемо на размишљање да потенцијално покушају пронаћи себе у том свијету“, истакао је Срђан Кондић, предсједник Управе Аддико Банк Бања Лука.

Током праксе студенти ПМФ-а ће имати прилику да осјете како је то бити математичар у финансијском сектору, да науче како се у банци користе бројеви, колико је разумијевање истих драгоцјено, те колико представља подлогу за доношење одлука заснованих на познавању клијената. Откривање нових хоризоната и могућности за даље професионално усавршавање и примјена стечених знања је од посебне вриједности за ПМФ и студенте, казао је проф. др Горан Трбић, декан Природно- математичког факултета у Бањалуци. 

„Математичари и информатичари играју кључну улогу у великим корпорацијама, јер помажу у доношењу финансијских одлука, управљању ризицима и оптимизацији пословних процеса. У банкама се баве и анализом великих количина података у циљу разумијевања образаца понашања клијената, идентификовања потенцијалних ризика, а самим тим и побољшања квалитета услуга.

Савремене математичке и рачунарске методе, које укључују методе машинског учења и примјену вјештачке интелигенције у обради велике количине података су кључни у процесу анализе пословних процеса и развоја модела за предвиђање будућих трендова.

Успостављањем сарадње са Аддико банком увјерени смо да нашим студентима отварамо могућност усавршавања и запошљавања у банкарском сектору, што јасно говори о визији Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци да на што бољи начин одговори на потребе тржишта рада и омогући запошљавање наших студената у овом сектору.", закључио је г. Трбић, декан ПМФ-а у Бањалуци. 

Дигитализација није могућа без бројева, те је успостављање сарадње између ПМФ-а и Аддико дигиталне и специјалистичке банке у Републици Српској показатељ истинске посвећености сталном унапређењу, како банке, тако и заједнице у којој банка послује, кроз креирање могућности ангажмана младних талената.

(ПР) Фото: ПР