Сумња се да је Кадиров у коми или је већ мртав

Све је више спекулација у јавности око здравственог стања Рамзана Кадирова, усред извештаја да је лидер Чеченије тешко болестан или чак мртав, док стручњаци кажу да би дуготрајне забринутости о његовом здрављу могле да утичу на стабилност његове – а тиме и контроле руског председника Владимира Путина –у републици.

Свијет 20.09.2023 | 08:30
Сумња се да је Кадиров у коми или је већ мртав

“Кадиров је умро”, написао је на “Телеграму” у недељу чеченски активиста Абубакар Јангулбајев, без изношења више детаља.

“Телеграм” канал на руском језику са преко 224.000 пратилаца известио је тог дана да је Кадиров умро током викенда, док је један украјински медиј пренео да је он умро у суботу увече, наводи “Њузвик”.

Гласине о здрављу Кадирова добиле су на замаху прошле недеље, кад је портпарол украјинске војне обавештајне службе Андриј Јусов рекао белоруском порталу “Некста” да је чеченски лидер болестан “већ дуго времена” и да има “системске здравствене проблеме”.

Умро у болници у Москви?

Украјински портал “Обозревател” је пренео да је Кадиров пао у кому и да је пребачен у Москву ради лечења. У понедељак је наведено да је му је трансплантован бубрег и да је био у “критичном стању”, док су се на друштвеним мрежама појавиле непотврђене информације да је Кадиров преминуо ноћу у Централној клиничкој болници Управе председника Руске Федерације, како су пренеле “РИА новости”.

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашченко пренео је извештај руских “Телеграм” канала да су возила са чеченским регистрацијама улазила у Централну клиничку болницу у Москви, “где је Кадиров наводно на прегледу/лечењу”.

Казахстански новинар Азамат Матианов је у марту рекао да је чеченски лидер у веома лошем физичком стању, највероватније због проблема са бубрезима. Он је тада известио да је Кадиров довео познатог нефролога из Уједињених Арапских Емирата Јасина Ибрахима ел-Шахата у Грозни ради лечења.

Могуће је да је Кадиров због болести пропустио Путиново годишње обраћање Савезној скупштини 21. фебруара - према неким извештајима, то време је био у Емиратима на лечењу.

"Кадиров у коми"

Јусов је у петак рекао да се здравље чеченског лидера значајно погоршало.

- Информација је потврђена из различитих извора у медицинским и политичким круговима. Не ради се о повредама. Остале појединости треба додатно разјаснити. Он је болестан већ дуже време, а говоримо о системским здравственим проблемима. Али, у озбиљном је стању протеклих неколико дана - рекао је Јусов.

 

Чеченски лидер је на видео снимцима од почетка године почетка године деловао натечено и тешко је држао отворене очи. Кадиров је за нагло погоршање свог здравља наводно окривио свог личног лекара и бившег потпредседника владе Елчана Сулејманова, верујући да га је отровао ињекцијама.

 

Према изворима из обично добро обавештеног руског “Телеграм” канала "ВЦхК-ОГПУ", лекар није виђен од октобра прошле године. Причало се да је отпуштен са места потпредседника владе и да је потом нестао без трага. Сулејманов је такође нестао са друштвених мрежа на којима је раније био активан, пренео је “Билд”.

"Лекара живог сахранио"

Мање од недељу дана пре него што је наводно пао у кому, Кадиров је оптужен да је свог лекара убио због наводног покушаја тровања.

“Чак се прича да је жив закопан”, објавио је канал “ВЦхК-ОГПУ” 10. септембра.

Герашченко је указао да је лекар био “изванредна личност у Кадировљевом окружењу – Лезгин а не Чечен” и да је имао импресиван професионални досије.

“Његов изненадни нестанак и мистериозна смрт отварају многа питања”, рекао је Герашченко у посту.

Снимак вечерње шетње

Упркос таквим извештајима, није јасно у каквом је стању Кадиров. Он се појавио на снимку који је на друштвеним мрежама објавио његов помоћник Умар Даудов, на којем се види како Кадиров наводно шета са породицом усред гласина о његовој болести или смрти.

“Вечерња шетња је била одличан завршетак вечере са породицом. Искористите ове срећне тренутке, пријатељи. Нађите времена и посветите више пажње својој породици. Одморите се од гужве и угодите себи и њима”, пренео је Даудов наводне речи Кадирова.

У међувремену је популарни, анонимни чеченски канал на “Телеграму”, “1АДАТ” рекао да не може да потврди да је Кадиров хоспитализован.

“Пратимо ситуацију, али још не можемо све ово да потврдимо и у овој фази то су за нас гласине”, навели су.

Кремљ без информација

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је у понедељак да Кремљ нема информације о могућој болести Кадирова.

- Немамо никакве информације. У сваком случају, председничка администрација тешко може да даје информације о његовом здравственом стању. Дакле, немамо шта да кажемо овде - рекао је Песков новинарима.

Он је такође демантовао извештаје да је Кадиров наводно у недељу одлетео у Москву да би се евентуално састао са Путином.

- Није било никаквих састанака са Путином – рекао је он.

"Ово би могло да утиче на Путинову стабилност у Чеченији"
У међувремену је Институт за проучавање рата (ИСW) објавио да “дуготрајна забринутост за здравље Кадирова у руском информационом простору наглашава зависност Путина од Кадирова за наставак стабилности у Чеченији”.

“Дестабилизација Кадировљеве власти у Чеченији била би велики ударац Путиновом режиму, делимично због тога колико је успостављање стабилности у Чеченији кроз брутални и крвави рат било централно за Путинову рану популарност у Русији”, навео је ИСW у недељу.

"Кадиров и други руски званичници су можда забринути око тога да ће сталне гласине о његовом здрављу утицати на дугорочну стабилност његове - а тиме и Путинове - контроле над Чеченијом", рекли су из ИСW.

Здравствено стање Кадирова изазвало је не само забринутост већ и спекулације о његовом наследнику, посебно ако он не успе да се опорави од наводне болести. Неки стручњаци тврде да би Русија могла да покуша да одржи стабилност у региону именовањем кредибилног наследника, док други страхују да би ситуација могла да доведе до повећања тензија и нестабилности.

Лојални савезник Путина, Кадиров је гвозденом песницом владао претежно муслиманском јужном руском републиком Чеченијом од 2007, суочавајући се са оптужбама међународних група за кршење људских права и репресију. Његове јединице играле су кључну улогу у рату у Украјини, иако је Кадиров често критиковао понашање Русије у сукобу, не помињући директно Путина.

Остаје да се види како ће се развијати догађаји и какве ће последице имати "кома или смрт" чеченског лидера у региону и односима са Русијом.

(Блиц) Фото:  ТАТИАНА БАРYБИНА / СПУТНИК/КРЕМЛИН ПООЛ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ре

20.09.2023 09:00

Ха, ха. Москва нема информације, а лежи у болници у Москви. Божија казна за монструма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

20.09.2023 10:12

Да ти ниси доктор у москви па знас

Name

хм

20.09.2023 10:58

оВО ДРУГО РЕАЛНИЈЕ ЈЕ.

Name

Ре ре

20.09.2023 12:33

Због чега је монструм, наведи бар један разлог?!

Name

Ре

20.09.2023 19:07

Таман му могу стеброљупци да оцитају оцењихов на дјенази, уз високопрецизне поцасти и два три лимена (али никлована) ордена хероја-витеза ортодоксије (без ленте, скупа лента), у Лењиновом маузолеју! Наравно, на погресан датум, бар 15 дана погресан.

Name

Мирослав

20.09.2023 09:45

Мало нагадјања и детаљисања, ста би са Кадировим? И сад би требали имати несаницу, због њега? Они сто требају знати знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гулаг

20.09.2023 16:56

Овакви сијеку главе ко репе, колко је дјеце и стараца у Украјини обезглављено.

Name

Лаж

20.09.2023 10:27

Колико је зла монструм нанио то је измјена личног описа и имена.Није крмету ништа,Божја казна је за њега..Тако ће прогласити и Путина ко фол само да не допадну у Хагг...И да га престану хапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2023 12:15

А шта ћемо са Дудуком ? Њему споменик у парку оног народног хероја

Name

Мирослав

20.09.2023 16:58

Он само брани Русију, од извесног напада натоваца, брану своју дрзаву.

Name

Амбасадор

20.09.2023 12:42

Можда је његов доктор купио диплому у Б.Луци на приватном фаxу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

20.09.2023 17:01

Мозе се десити да Дјајиц и његови, отвори свој Медицински факултет, и позове на упис, са песмом, "Цувам овце крај зелене јове, мене драги на факултет зове .... ".

Name

Како

20.09.2023 15:17

Не пије, не пуши, не дрогира се..., мора да су га сјебале разне пите, баклаве, хурмашице, туфахије и врућа масна јагњетина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.09.2023 21:59

Зна ли се ста је са васим директором Владом?Нема га одавно у медијима, прица се да је умро

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

20.09.2023 22:01

А шта се може, човјек ријешио да буде Шехид,па нек иде кад има воље

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

21.09.2023 00:54

Иначе руски чајеви су тешки за желудац.миле памет у главу мани су руса,ааахахахааааа

ОДГОВОРИТЕ