Петровић продаје струју коју је РиТЕ „Угљевик“ дужан Словенцима

Два мјесеца од пресуде према којој је предузеће Рудник и термоелектрана (РиТЕ) „Угљевик“ обавезно да „Електрогосподарству Словеније“ (ЕГС) исплати 131 милион марака и испоручује трећину произведене електричне енергије, испорука струје Словенцима још није почела, због чега су радници РиТЕ забринути да ће они платити цијену неизвршавање те обавезе.

Република Српска 19.09.2023 | 19:57
Петровић продаје струју коју је РиТЕ „Угљевик“ дужан Словенцима

„Од доношења поменуте пресуде предузеће РиТЕ „Угљевик“ је било обавезно производити и испоручивати билансиране количине електричне енергије, што је и чинило, док је одлукама „Електропривреде Републике Српске“ та енергија усмјеравана унутар система ЕРС-а, као и на међународно тржиште, а ЕГС-у нису испоручиване обавезне количине електричне енергије“, истакнуто је у синдикалној Ургенцији за хитно рјешавање питања односа са словеначким Електрогосподарством, која је у посједу портала ЦАПИТАЛ.

Ову ургенцију, Синдикат РиТЕ упутио предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру РС Радовану Вишковићу, министру енергетике и рударства Петру Ђокићу, вршиоцу дужности генералног директора „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС) Луки Петровићу, као и Синдикату ЕРС-а.

У ургенцији наглашавају да неће дозволити да финансијске обавезе, настале због неиспоручивања једне трећине електричне енергије ЕГС-у, од доношења пресуде, падну на терет предузећа.

Затражили су од надлежних да хитно пронађу модел за рјешавање питања односа са ЕГС-ом, који неће угрозити стабилност пословања РиТЕ Угљевик.

Сидникат: Спремни смо се борити свим средствима за опстанак предузећа

„Синдикални одбор наглашава да је у претходном периоду редовно упозоравао надлежне институције о овом проблему, те указивао на потребу проактивног дјеловања, посљедњи пут прије два мјесеца, дописом на који нисмо добили никакав одговор нити смо увидјели да је остварен напредак у рјешавању овог питања“, упозорено је у Ургенцији.

Сматрају да је неопходно хитно усаглашавање ставова свих релевантних институција у РС како би отпочела испорука једне трећине електричне енергије.

Додали су да су се за опстанак предузећа спремни борити свим расположивим средствима, с обзиром на то да оно обезбјеђује егзистенцију великом броју радника и њиховим породицама.

Упозорили су да ће, уколико њихови захтјеви не буду испуњени, Синдикална организација заједно са око 2.000 породица бити принуђена предузети све расположиве механизме ради очувања предузећа која обезбјеђује егизстенцију и храни њихове породице.

Цвијетиновић: Ускоро испорука струје Словенцима

С друге стране, у управи РиТЕ увјеравају да ће ускоро започети са испоруком струје Словенији, те да запослени немају разлога за страх.

Вршилац дужности директора РиТЕ „Угљевик“ Дико Цвијетиновић за ЦАПИТАЛ истиче да ускоро крећу са испоруком једне трећине електричне енергије Словенцима.

„Преговори су у току и ускоро ћемо кренути са испоруком једне трећине електричне енергије. Разумијем забринутост радника, али разлога за страх нема јер ми, Матично предузеће и Влада чинимо све да то ријешимо“, рекао је Цвијетиновић.

На питање шта је до сада кочило отпочињање процеса испоруке струје Словенцима Цвијетиновић је рекао да није ништа кочило, да су од пресуде прошла два мјесеца и да се то мора и технички и на други начин преговарати.

Подсјетимо, РиТЕ „Угљевик“ је изгубила спор са „Електрогосподарством Словеније“ тежак 67 милиона евра, односно око 131 милиона марака.

Поред милионске одштете, РиТЕ је Словенцима дужна испоручивати и једну трећину струје коју произведе.

(Цапитал)  Фото:Цапитал

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Оли

19.09.2023 20:10

Ко се код нас спасио од стечаја ,нико.Нема ни у Тунгузији да се униставају производне фирме.Остаће само тржни центри и биртије...🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2023 21:29

Заборавио си кладионице.

Name

Угљевик

19.09.2023 20:12

25 мотке у руке и правац Требиње да говно истјерамо напоље. Ајмо РиТЕ Угљевик шта чекамо доста је више пљачке.Сад је право лице Чединог синдиката хоћел се дићи и дићи раднике Угљевика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

20.09.2023 07:31

Е кукала вам мајка, већег лопова и хоштаплера нећете наћи на Балкану од Петровића. Доњи сте.

Name

Рудари

19.09.2023 20:14

Ајде Бобане сад да видимо твоју снагу Синдикалну. Немас потребе чекати одговоре Додика и Вишковића касно је. Правац Требиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.09.2023 20:15

Мора неко продават Петровић је у томе префигани махер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2023 20:17

27 година се све само пљачка и краде, чак су обуставили до пола изграђен други блок електране угљевик да би се што више паразитирало и што боље и више пљачкало, 27 година само се извлаче паре и смишљану све новији и новији методи за извлачење новца преко јавних набавки, сви су у то умијешани, и нико није мислио на будућност, на развој, на градњу, на инвестирање у нове енергетске проивзодне објекте, само да се сада све и одмах отме и опљачка, стрпа и џеп и граде грађевине које куда, троши на расипништво и луксуз, ти што су то радили појма немају о развоју и изгадњи, ми смо остали без фирми које граде и развијају остале су ове паразитске електране са својим пљачкашима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј јбт.

19.09.2023 20:26

Дико Цвјетиновиц прича о струји?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2023 20:51

Ма нека сте им написали. И упозорили их. Уплашиће се сигурно. Могу обрисати ду..са вашим папиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ркте

19.09.2023 22:18

Чекајте, има ли ико нормалан код нас? Па и то што треба произвести струје 120 милиона км за Словенце није проблем, ако има добар менаџмент. Погледајте колико је МW? Све се то може ријешити ако има нормалних људи који ће радити нормално. Штета је да РиТЕ не функционише и не зарађује чист новац јер је то "златна кока". Немојмо само мијешати политику са производњом енергије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ер2з

20.09.2023 06:56

само код нас електране финансирају спортске клубове који су на платном списку као фк рудар угљеви, а незавршени блок електане труне и пропада, Ми смо наопак и покварен народ олоша, полтрона, паразита обичан циганлук. да некад није на овим просторима било озбиљне државе још би ми били у мраку или увозили струју из немачке, а ово што се овде радие 30 година је општа пљачка, разарање свега постојећег. Довољно је видјети да су напустили на пола изграђен блок електране и пустили да пропадне и иструне целокупна опрема котла вријена стотима милиона долара, па закључити какав смо ми паразитски, лоповски, подмукли пљачкашки народ.

Name

Бања Лука

20.09.2023 06:23

Имамо довопјно затвора у РС и сву црвену секту би требало напунити с њима од Додика,овог сероње Луке Петровица до сви тих вандита из СНСД И улизацки потрона који су се окористили од РС. Да је само закон о пореклу имовине сви би били вец по затворима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

20.09.2023 10:13

Знаш ли ти режимска богата бурлина слуго, да је мир народа Српске без правде режимска диктатура.

Name

И не треба

20.09.2023 09:08

Им је испоручивати. Они су се одцијепили од Угљевика а не Угљевик од Словеније. Зар не? Они би и јаре и паре, е курца гра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

20.09.2023 10:00

А шта би ти домаћине да тебе неко истера из твоје куће, коју си ти правио мучио се, док си је средио. На туђем се нико није усрећио.

Name

Па да

20.09.2023 14:28

Видиш да су је они правили у нашем Угљевику а не у својој Љубљани или Титовом Велесу, односно улагали новце да нас трују а они да уживају. Прц Милојка нема струје.

Name

Доми

20.09.2023 09:10

Досао дјаво по своје!°

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед Крсто

20.09.2023 12:35

Виде овог ајвана. Један од мрзих људи у Републици Српској,само за истуци

ОДГОВОРИТЕ