Око 150 службених аутомобила и дан и ноћ се користе

У институцијама БиХ постоји најмање 150 службених аутомобила које разни функционери, шефови и њихови најближи сарадници користе 24 часа дневно. Сваки покушај да се тај број смањи осуђен је на пропаст.

Босна и Херцеговина 18.09.2023 | 19:06
Око 150 службених аутомобила и дан и ноћ се користе

Посланик СДА Шемсудин Мехменовић тражио је од свих институција да му одговоре о томе ко све има право на стално кориштење службених возила.

Иако се Мехмедовић понашао као да он и СДА никада нису били власт, одговори које је добио су фрапантни. У 68 институција (дакле, још нису све одговориле) таквих случајева је 149. У питању су аутомобили стављени на располагање функционерима и руководећим државним службеницима.

Дошао је до закључка да руководилац институције сам себи одобрава кориштење возила без икакве сагласности и контроле органа који га је именовао, а осталима „без икаквог критеријума“.

Познато је, и није ни спорно, да су то највиши функционери, попут чланова Предсједништва, предсједавајућег и министара у Савјету министара БиХ, или главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Проблем је што се пандемија неограничене вожње и службеним лимузинама проширила по дубини. Примјера ради, у ревизорском извјештају Министарства финансија и трезора БиХ пише да се четири возила користе 24 часа на дан, у Министарству цивилних послова три, као и у већини осталих ресора.

Исту навику имају и директори. Мехмедовић наводи примјер Агенције за поштански промет БиХ, за коју вјероватно више од пола БиХ никада није ни чуло, у којој је 13 запослених, од којих три руководиоца имају службено возило на располагању 24 часа на дан. Или, у Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ, која запошљава 17 људи, троје има право на стално кориштење аута.

Даље, у УИО БиХ шест функционера има ову привилегију – директор, помоћник дирекора Сектора за пословне услуге, помоћник директора Сектора за информационе технологије, помоћник директора Сектора за провођење прописа, начелник Одјељења за интерну ревизију и шег Одсјека за провођење прописа у Регионалном центру Бањалука.

Из Граничне полиције је одговорено да директор, његов замјеник и помоћник користе три специјализована службена возила 24 часа дневно, иако је Правилником Савјета министара БиХ прописано да су „службена возила за специјализоване намјене“ возила за обављање оперативних полицијских активности.

(БН/Српскаинфо) Фото:РадиоСарајево/Архив

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Визни парк

18.09.2023 19:34

За Гиниса ! Плате незарадјене за гиниса! Привилегије за гиниса ! Злоупотреве за гиниса! Изнад закона за гиниса! Домаци умретени са пипцима из медј заједнице до турскее русије мадјарскее србијее базе прљавог капиталааа!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.09.2023 19:47

Мало и дању је посла. Али возања има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

18.09.2023 20:12

Куда карлисају толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

18.09.2023 20:18

Службена возила у Бањалуци сва се користе у приватне сврхе од МУПа па до осталих министарстава то су огромни трошкови и ста сад кад смо пред банкротом све неписмено нагурано у институције сто ваља отисло вани дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

18.09.2023 20:50

Па наравно,морају их разрадит прво у приватне сврхе док су у гаранцији па ионако би од 2 до 5 година кад изађу из гаранције расписали нови тендер за набавку и опрали народни новац и тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

18.09.2023 21:10

Нама нема помоћи од ових паразита. Накотило се незналица. накуповало се диплома. Накрало се народних новаца. Нема нама помоћи. Разочарао сам се и у Шмита, изгледа он воли евре више него ови наши. Луди народ верује лажовима. Мало је искрених политичара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

18.09.2023 22:27

Ста друго на ово реци, нити це Американци унистити нити це Руси спасити него це “НАСИ” кретени одвести све ово до пропаст. Гдје нестаде онај “Босанац” ма које вјере био који је Риму, Османлијама као и АустроУгарима одолијевао ,а данас га његов нерод полако али сигурно брисе са овог подруцја!!

ОДГОВОРИТЕ