Договорити текст Општег колективног уговора

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је у Бањалуци са предсједницима Савеза синдиката, Уније послодаваца и Привредне коморе Републике Српске.

Република Српска 18.09.2023 | 16:44
Договорити текст Општег колективног уговора

На састанку је, према ријечима представника послодаваца, донесена политичка одлука да се крене у борбу против сиве економије, како би се измеђуосталог помогло привреди Српске.

Казали су да ће бити формирана радна група која ће Влади изнијети приједлоге према којима ће се уредити законста рјешења. 

„Евидентно је да постоји велика злоупотреба плата у ковертама и премијер је тражио да предложимо неко рјешење, гдје би се кроз отежавање исплате у ковертама, смањила сива економија, поправио статус радника и наравно и држава би добила неку марку пореза.

Наравно обећао нам је да све те паре које би се више уплатиме, би на неки начин опет завршиле у привреди. У наредних мјесец или два би требали ти приједлози да буду готови. Премијер очекује да се до нове године промијене та потребна законска рјешења и да све то што предложимо буде у примјени од 1. јануара“, истакао је предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић. 

Након састанка у Влади представници Синдиката и Привредне коморе Српске нису се оглашавали. 

Предсједник Владе нагласио је на данашњем састанку да је од велике важности да се у предстојећем, преговарачком процесу утврди текст општег колективног уговора, како би се договорена рјешења могла имплементирати у документе економске политике и буџета за 2024. годину.

Вишковић је позвао све актере социјалног дијалога да предложе своје чланове у радну групу за израду општег колективног уговора, на чијем ће челу, у име Владе, бити Данијел Егић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рајко

18.09.2023 16:58

Окупа Радован представнике синдиката без шампона и воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

18.09.2023 17:01

Диспецеру не прави се луд,смањи намете на плату и стави минималац 1500км па цес видјет оцел бити коверте..Или узми колективни уговор из друавних фирми тј коефицијент цијену рада и то је то..А не сатницу и плату обрацунавају приватници по сатницама од 3-4-5км…Не прави се цоскаст ни ти а ни ти синдикалци лопови сто имају на 1000де радника па им ово све пасе…Багро једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

18.09.2023 19:32

Поједини це бити казњени, апоједини неце откуд влада зна да ли је послодавац погодио с радником плату на 750 или висе, дигни минималац то је најболхе ресење

Name

Изгледа

18.09.2023 18:11

да поциње да гори под ногама, нема висе пара. Кад сељацине се играју дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.09.2023 21:49

Е свака цаст на коментару, то је истина у овом слуцају...

Name

Хехе

18.09.2023 18:31

Помоци це овај министар Егиц као и борцима, преко двоје треце

ОДГОВОРИТЕ