Грађани у БиХ научени да чекају у редовима

Босна и Херцеговина је навикла да у свему касни за ЕУ, али чини се да је дигитализација пословних процеса сегмент у коме најспорије напредујемо. Док у свијету послују електронски ми још чекамо у редовима за шалтерима.

Босна и Херцеговина 18.09.2023 | 08:10
Грађани у БиХ научени да чекају у редовима

Чекање, одлазак са једног шалтера на други, па из зграде у зграду, са једног на други крај града и још чекате сат времена у реду да предате захтјев и дођете за седам дана да подигнете неко рјешење или увјерење. Ситуација у којој се бар једном нашао сваки бх. грађанин. А може другачије.

- На примјер у Естонији данас можете урадити сваки јавни посао, потписати било који уговор и сваку грађанску дужност завршити онлајн, каже дректор Центра за политику и управљање  Адис Муховић.

У Босни и Херцеговини то звучи као бајка.

Тренутно је незамисливо да у својој кући или канцеларији једним кликом попунимо свој порески образац, поднесемо захтјев за држављанство, захтјев за грађевинску дозволу, за родни или вјенчани лист и бројне друге документе због којих морамо да одемо у више институција. Све би то омогућио е-потпис.

То је Ваш шифровани кључ за сигурну комуникацију путем интернета.

Експерт за телекомуникације Александар Мастиловић објашњава да имате опцију да тај криптографски кључ дигитално потпишете и да се тај кључ утисне у одређени документ. “Он практично гарантује да сте Ви творац тог документа.”

БиХ је још 2006. година добила Закон о електронском потпису.

“Практично на нивоу државе и у оба ентитета имамо шест закона. Зашто ово није популаризовано? Оно што сам ја закључио да је чињеница да људи просто нису упућени, прије свега да је то легално.”, рекао је експерт за телекомуникације Александар Мастиловић.

Не само да је легално, већ би умногоме олакшало живот грађанима.

Једноставно попуните апликацију, а онда системи међусобно упућују захтјеве и размјењују искључиво податке који су им потребни. “И на тај начин се аутоматски у реалном времену систем увјерава потражњом тих података, када ја испуњавам податке за одређену процедуру која је прописана.”, објашњава Муховић,

Што ће рећи да систем за Вас завршава посао.

Како то функционише у пракси, знају у Управи за индиректно опорезивање БиХ, која је једина у држави почела издавати електронски потпис превозницима, а касније и свим осталим заинтересованим на комерцијалној основи.

Свјетлана Перковић из Сектора за информационе технологије УиО БиХ изјавила је за БН да се за царинску процедуру провоза смањује број папирологије која мора да се поднесе, самим тим се убрзава и сама процедура. “Нема чекања на граници да се мора предати тај документ, јер тај докумнет је дигитално потписан и долази електронским путем у наше царинске органе.”

Важно је рећи да би дигитализација јавне управе смањила  корупцију, односно свако ко покуша малверзацију био би откривен.

“То аутоматски значи да је директан починилац неког кривичног дјела. Када се то кривично дјело открије може бити пронађен, што онда смањује број људи који би покушали да уђу у такве радње.”, наводи Муховић.

Да би ова прича заживјела у потпуности потребна је јединствена база електронских података која је предуслов за е-потписе. Међутим, доносиоцима одлука се не жури. Од интереса грађана и олакшавања њихове свакодневнице прече су им набавке скупих лимузина и изазивање вјештачких политичких криза, тако да до дигитализације и реформи, грађанима остаје само стрпљење и да донесу још један папир.

(БН) 

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

јос је то добро

18.09.2023 09:27

среца да се јос мозе цекати у реду ! у развијенум земљама и градовима висе нигдје не мозес отици, све се ради онлие или са масином, па кад имас проблем мозес само да се нервирас јер кад тај систем заказе, не мозес доци ни до кога јер ти само напису или телефонски казу да је до система и да они ту ниста не могу уцитини, прослиједили су техницкој слузби ! тако да, цекајте у редовима, кад тад це те доци на ред !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

18.09.2023 12:07

Не лупај, немаш појма о томе.

Name

Јос је то добро

18.09.2023 21:33

Ма да, немам појма... јебем се 3 мјесеца око свега и свацега јер сам се преселио па треба све поново одјавити и пријавити, струја, гријање, интернет... да не набрајам ста све јос треба цовјек да уради приликом селидбе! У Банку не могу јер Банка ради као и ја до 15х, немам други избор него да их зовем. Јави ми се аутомат гдје казе "казите кљуцни ријец" ако не казес, прекине ти само разговор и крај, па ти види ста цес и како ! Е то ти је дигитализација и диготални потпис! Потпуна контрола !

Name

ДА

18.09.2023 09:39

Тамо за салтерима сједе све неписмени незнају се многи ни подписати а камоли да раде са елктронском и дигиталном технологијом.Тамо су постављени само они који за своје сефове дизу руке и климају главом,неиде запосљавање преко конкурса и знања него преко везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

18.09.2023 12:13

На цести гужва, сви аутомобили стоје. Једном возача нетко куца на прозор, он отвара прозор и пита: – Што се овдје догађа? – Ма, терористи отели цијелу владу, премијера и све министре, па траже 10.000.000 еура или ће их полити бензином и запалити. – И, колико људи дају? – Па тако, литру-двије… Како ‘ко…

Name

модрицанин

18.09.2023 11:39

Гдје би власт ухљебљавала салтерусе са купљеним сколама ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неца

18.09.2023 11:49

Полако улазимо у дигитализацију све иде по плану јос само дигитална валута и крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

18.09.2023 13:23

то је циљ приче о дигитализацију дигитални новац на мобителу на апликацији и ти би они све да нас прате значи имаш паре а немаш их то ни за живу главу не треба прихватити никакав дигитални потпис тек тад си у канџама државе постајеш обични роб!

Name

Директ

18.09.2023 20:50

Улазимо ми у дигитализацију још од самог увођења чипованих личних карти, само што никако да завршимо и заокружимо цјелокупан процес дигитализације, како би смо имали електронску владу, електронску пријаву пореза, систем за дигиталне номаде и друге е-сервисе.

Name

Хоок

18.09.2023 16:33

Цуј цекају, ускацу преко реда, дису за врат, само питају итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

18.09.2023 23:31

Ма дајте, па кад це нам дан проци, ако јос не цекамо и по салтерима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

20.09.2023 02:32

Ово је добро. Што можемо ићи. И то од овога једнога до другога шалтера. Што морамо ми да чекамо. И то у реду. Јер шта бих ми били ово радили. Како бих нама био прошао тај дан. Да и овога нема. Било бих нам досадно. Да се то код нас у БиХ. Да се овамо уведе. И то тада ова дигитализација.

ОДГОВОРИТЕ