Националне тензије иду на руку само политичким елитама

Док се политичари баве националним тензијама, грађани у БиХ гладују. Земља грца у корупцији и криминалу, а неписменост и незапосленост су на ризично високом нивоу. Да ли политичким елитама одговара овакво стање или су неспособни да га промијене?

Република Српска 18.09.2023 | 07:47
Националне тензије иду на руку само политичким елитама

Међустраначке борбе, борбе за власт, такмичење у патриотизму, све то свакодневно гледамо и слушамо са малих екрана. Одатле вире патриотске фаце, које нас увјеравају како је најважније бити велики Србин или Хрват, али то неће много помоћи онима који данас морају да дају и посљедњи атом снаге да би обезбиједили пристојан оброк за своју породицу. Неки ни то не успијевају па су принуђени да се хране у јавним кухињама.

Таквих је у БиХ скоро 18 хиљада.

Зашто се политичари не баве стварним проблемима грађана и који су водећи?

Ипак, у нечему смо први на листи у региону, и то по корупцији, говоре подаци индекса перцепције корупције.

Ни о томе се на политичким састанцима не прица, или се провуче тек као нека необавезна реченица. Да није све тако бајно како нас увјеравају познате фаце у одијелима, говори и проценат неписмености у чему смо такође први у региону, док смо по незапослености трећи у свијету. Све то они на власти не виде као проблем.

„Политичари, на начин да истичу ствари које нису од толиког значаја за друштво, као што је та националистичка и етничка поларизација, покушавају да, ево колоквијано речено, баце прашину у очи ширим народним масама и да заправо скрену пажњу јавности са стварних проблема као шро је корупција, као што је мањак транспарентности, као што је неодговорна економска социјална политика и тако даље.

Та политичка манипулација није нов феномен у нашем друштву у Босни и Херцеговини. Свједоци смо тога да још од деведесетих година прошлог вијека се то користило да би политичари заштитили своје позиције, своје интересе и нажалост тас формула се наставља и дан данас“, каже социолог Мирјана Чеко. 

На карту националних тензија годинама исте елите остају на власти. Они остају, а омладина одлази. Одлазе и комплетне породице. И то тамо гдје ће њихово знање да буде цијењено и гдје ће диплома да буде доказ знања, а не партијска књижица, каже струка. 

„Политичке елите, односно власт у Републици Српској нема потребно знање, значи они не умеју да из овог једног неуређеног система, направе уређен систем са јасним правилима игре. Други, јако битан фактор, јесте што нема политичке воље. Они једноставно не желе да уреде друштво, јер уколико би било те воље, они би могли да ангажују људе који знају, да им дају нацрте закона, које би они усвојили у Народној скупштини и једноставно повезали би и увезали систем и било би уређеније друштво.

Трећа, јако битна ствар у свему овоме, је што њима одговара овакав неуређен систем, где се политичке партије питају за све, где се долази до запошљавања преко партијске књижице, где на тендерима добијају они погодни, кумови рођаци“, истиче политички аналитичар Велизар Антић. 

Као излаз из овакве ситуације стручњаци од приоритетног значаја истичу неопходност информисања о стварном стању, јачање критичке мисли и политичке писмености. Кључан фактор јесте уједињеност грађана и политичко учешће, односно стављање грађанина испред интереса политичара. 

(БН) Форо: Архива

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

18.09.2023 08:49

Све тачно хронолоŝки поредано,власт ти проблеми не интересују а поготово успостава правне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.09.2023 09:55

Ту смо на дну. Свако од нас зна ко је у Власти. СНСД И КОАЛИЦИЈА. НЕКАД, ТАДИЋ, ЧАВИЋ, НЕШИЋ, СЕВАНДИЋ, СЕЛАК, И МНОГИ ДРУГИ. ПРЕПОЗНАЈТЕ, КО НАС ФО ДНА СПУСТИ. Сами смо ми Народ криви. Нема више ТИТЕ, ДА МИСЛИ НА СВЕ ЛИНЕАРМО ПОВЕЋАЊ ПЛАТА. САДА ТРЕБА И НЕШТО ЗНАТИ ПА СЕ ЛАКТАТИ. ОВИ СВАКО МИСЛИ НА СЕБЕ. А ТЕК У КОМУНИЗМУ, БИ ТРЕБАЛО БИТИ ДОВОЉНО ЗА СВИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

18.09.2023 09:57

Па они то и знају. Од почетка. Па стално тензије дижу. Знају, да им је већина глупа, непоштена и питкупљива. Зато су их купили ДРИШТВЕНИМ, РАДНИЧКИМ ПРЕДУЗЕЋИМА. ТО СУ ОД 92 ДОДИК И СВИ ОКО ЊЕГА И СНСД. Срећно глупи сиромашни Народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxYУ

18.09.2023 10:12

Како ћете једну државу “легално” опљачкати? Као што оно веле: “У рату и у љубави је све дозвољено!” Завадите народе у њој и кренете у рат. Југославија је била идеална за националне теме, а пребогата и “све” је било државни! На све три стране су се нашли идеални заштитници свога народа. Кренете понајприје са отцјепљењима и “они као ‘оће да се одвоје, а ми им као не дамо”. На сцени рат, иза сцене пљачке у милијардама. Дозволити убиства да се народи што више замрзе, притоме склонити са линије борбених дејстава своје (најмилије, пријатеље, кумове…). Ни у миру није пуно другачија слика, сем што се рат води “језицима”. Док народ све то скужи, прође и 30 година. Зашто је рат стао? Сјетимо се само продаја државних предузећа од једне марке и сл. Једноставно је скоро све опљачкано, а из приватних џепова се метак не плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле незамјенљиви

18.09.2023 10:30

Мој мандат служи за свађе и подметања непослушним

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.09.2023 10:32

Зато их и производе стално. Ал немојте мислити да це проци јос дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

18.09.2023 10:48

У нормалним друствима и земљама су политицари у слузби становницима.Овдје је обратно. Доведу те до просјацког стапа да би те могли поткупит за 50-100 км сваке изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутк

18.09.2023 10:58

Ја знам одговор - зато сто граница постоји. Али не измедју ентитета, вец у главама тог обицног свијета. Само, кад том пуку предјес границу, они оду у земље ЕУ и НАТОа да тамо наставе зивјети ко људи - у Европи без граница. За то вријеме Миле реда балване око Власенице, Добоја и Невесиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

18.09.2023 11:44

Завади па у дзеп стављај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

18.09.2023 11:53

Не постоје нове “националне тензије” које већ нису устаљење на овим просторима и самој БиХ, то је већ условно речено већ нормално и са тиме се да живјети. Све нове тензије генеришу људи који настоје да сачувају украдено, на нелегалан начин уопште стечено, међународна заједница којој је у интересу одржавање “температуре” у БиХ и медији који их свјесно или несвјесно подржавају у томе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сатира

18.09.2023 12:14

На цести гужва, сви аутомобили стоје. Једном возача нетко куца на прозор, он отвара прозор и пита: – Што се овдје догађа? – Ма, терористи отели цијелу владу, премијера и све министре, па траже 10.000.000 еура или ће их полити бензином и запалити. – И, колико људи дају? – Па тако, литру-двије… Како ‘ко…

ОДГОВОРИТЕ