Планинар из Србије пао са литице високе 400 метара

Држављанин Србије Н. П. (32) који је погинуо на Вележу пао је са литице високе од око 400 метара и претпоставља се да се оклизнуо, потврђено је "Гласу Српске".

Босна и Херцеговина 17.09.2023 | 13:10
Планинар из Србије пао са литице високе 400 метара

Све се десило на на ферати "Срце Вележа" јуче поподне, а страдали је био још са четири планинара. 

- Литица са које је пао је висока и екстремна и терен је ту јако неприступачан. Литица је равна као зграда да се диже увис. Није пао са њеног врха, већ са нешто нижег нивоа. Међутим није му било спаса- рекао је наш извор.

Тијело настрадалог Н.П.извукли су припадници Горске службе спасавања и Цивилне заштите Републике Српске (ГСС РС).

Припадници Хеликоптерског сервиса су тијело превезли у Невесиње. На терену су осим припадника ГСС били и припадници цивилне заштите и Полицијске станице Невесиње.

Из Полицијске управе Требиње саопштили су да је овај случај пријављен јуче око 19.15 часова Полицијској станици Невесиње.

- Пријављено да је једно лице погинуло приликом пада са литице на планини Вележ. Одмах по примању пријаве полицијски службеници су изашли на лице мјеста гдје се тренутно налазе и учествују у акцији извлачења тијела заједно са припадницима Горске службе спасавања Републике Српске и Цивилне заштите општине Невесиње-наводи се у саопштењу.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић потврдио је "Гласу Српске"  да је тијело младића пронађено на ферати "Срце Вележа". 

Поменута ферата је једна од тежих планинарских стаза  и екстремно је физички напорна, а на њој се чак  припремају и планинари који иду на Хималаје.

Стаза има оцјену "Д" што значи тешко или врло тешко. Никако се не препоручује неискусним пењачима.

Ово је друга незгода на овој ферати ове године, а у мају је повријеђена пењачица из Хрватске.

Она се заглавила на половини литице високе 400 метара и остала да виси.

Њу су са литице спасили припадници ГСС Мостар. Том приликом су тада припадници Хеликоптерског сервиса РС  покушали летјелицом да јој приђу, али након 20 прелета због тежине терена нису јој се могли приближити.

(Глас Српске) Фото: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рд

17.09.2023 13:27

Из објести а не из потребе иду и неки их враг носи док их не однесе! Све да би се направио селфи и нека објава на друштвеним мрежама! Погинулом покој души ародитељима и родбини искрено саучешће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

17.09.2023 14:03

И ти из обијести долазиш овдје да коментаришеш, а не из потребе, па нека и тебе враг носи кад код ти поново падне на памет да оставиш такав „дубокоуман“ коментар.

Name

Миловане

17.09.2023 15:32

добар коментар ,хвала.

Name

Ненци

17.09.2023 21:46

Апсолутно сте у праву.Ста це на тако опасним мјестима,а немају појма о пењању?