Утврђује се ко је мафији дао план главног града?

Истражитељи покушавају да утврде ко је мафији уступио план главног града, упутио их у детаље подземне инфраструктуре Подгорице и дао им конкретне инструкције, након што је јасно да су копали по утврђеним котама, без оштећења електро, водоводне, телефонске мреже...

Регион 16.09.2023 | 10:37
Утврђује се ко је мафији дао план главног града?

Полиција располаже одређеним видео-записима на којима се виде осумњичени, а “Вијести” су у поседу две фотографије - жене и мушкарца, наводних чланова криминалне групе која је провалила у судски депо, одакле су украдени докази из више предмета.

Подземни тунел дуг бар 30 метара, ископан је од стана у сутерену у Његошевој улици, до судског депоа. Надлежни тврде да је барем шест особа учествовало у несвакидашњој акцији мафије, као и да је из зграде суда однесено 19 комада ватреног оружја...

Према информацијама “Вијести” женска особа с фотографије мењала је физички изглед, између осталог користећи се перикама приликом разговора о закупу станова које су користили - један недалеко од суда и други у подгоричком насељу Забјело, гдје им је наводно била база...

“У току је размена података и информација са службама региона у вези са хапшењем, а чека се и потврда идентитета на основу трагова који су пронађени у сутерену зграде у Његошевој улици, тунелу, депоу, стану који су користили и комбију”, казао је један од извора Вијести.

Како Вијести преносе, да се очекује хапшење, индиректно је најављено и јуче након седнице Већа за националну безбедност, кад је шеф црногорске полиције рекао да полиција зна где је група осумњичених.

Ипак, казао је да је током седнице заузет став да не излазе у јавност с информацијама о идентификацији осумњичене шесторке, нити о томе где су.

“Изношењем таквих информација само бисмо помогли оним лицима која су учествовала у овим криминалним активностима. Истрага и потрага за тим лицима је активна, размењујемо информације на територији Црне Горе и ван наше државе и мислим да би давањем било каквих детаља помогли тим лицима да остану недоступни”, рекао је Терзић.

Кључеви депоа били код Савића

Док се у такозваној глувој соби Владе причало о томе шта је све урађено у истрази, али и пропустима који су довели до упада у судске просторије, у Основном државном тужилаштву трајала су саслушања запослених у Вишем суду.

Према сазнањима “Вијести”, неколико њих тражило је да их полицајци испитају на полиграфу, који су и прошли.

Нешто после 14 сати, пред тужиоцем Марком Мугошом изјаву је дао и председник Вишег суда Борис Савић.

Наводно, он је тужиоцу рекао да су због боловања архивара кључеви депоа последњих месеци били код њега, али да их је давао колегама којима су требали списи предмета складиштени у тој просторији.

Након саслушања новинарима је рекао да је већина запослених у том суду прошла полиграфско тестирање.

Казао је и да се ни он не противи таквом испитивању, али да треба имати у виду валидност таквих доказа на суду, јер они више служе да се усмери истрага.

Да Савић и његове колеге треба да прођу полиграфско тестирање, сугерисао је јуче након седнице Већа за националну безбедност премијер Дритан Абазовић, додајући да зна да нико нема законску обавезу то да учини.

“Али да би макли сумњу са себе, моја је сугестија да сви, почев од председника Вишег суда, оду на полиграф.”

Истрага

Подгоричко Основно државно тужилаштво које руководи истрагом обијања депоа и полиција до сада су открили бројне трагове који би их већ наредних дана могли одвести до хапшења осумњичених, пишу Вијести.

Да је неко претурао доказе за најзначајније судске поступке, откривено је 11. септембра ујутро.

У првим сатима, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и попис списа и доказа, откривено је да су лопови у депо ушли подземним пролазом, који су прокопали. Након тога пронађен је и стан до ког води тунел испод зграде Вишег суда.

Наредних дана пронађен је комби који су користили рудари, а потом и стан на Забјелу који им је служио као база.

Утврђено је да је у акцији обијања судског депоа учествовало најмање шест особа и да нису црногорски држављани.

Један од извора из истраге казао је да чињеница да депо није обезбеђен видео-надзором, као ни ходник који води до њега, истражитељима отежава посао да утврде да ли је и ко, док је трајала “акција” обијања, давао подршку изнутра.

Абазовић: Неки чине све да сакрију убице Јовановића

Премијер Дритан Абазовић саопштио је да активности Управе полиције (УП), Агенције за националну безбедност (АНБ) и тужилаштва дају добре резултате и да очекује да се случај провале у депо Вишег суда у Подгорици у веома кратком року реши.

Говорећи о тајној полицији, казао је да је разговарао са директором, али да треба имати на уму да се те ствари не могу предвидети и да мисли да је судство остало врло проблематично, преноси портал Вијести.

“Не можемо да очекујемо да се у малој Црној Гори, где је владало једноумље 30 година, тек тако можемо изборити са свим недаћама савременог света. Али видите да показујемо отпор”...

Истакао је и да је ту, уколико неко тражи одговорност, али да су исто тако он и министри одговорни за десетковање нарко-картела и поновно оживљавање истраге убиства Душка Јовановића.

Поновио је да не би искључио могућност да је случај копања тунела повезан са истрагом о убиству тог новинара, односно, да је све учињено да се прикрију налогодавци убиства Јовановића.

“Не желим да оптужујем некога без доказа. Постоје структуре које чине да се убице Душка Јовановића никад не приведу правди. Крв невиних људи не мирује...”, рекао је он.

Министар правде Марко Ковач казао је да се причом о захтеву Врховног суда за појачаним обезбеђењем због реновирања зграде, покушава пребацити одговорност на полицију.

Истакао је да се захтев који је в. д. председнице тог суда Весна Вучковић послала почетком јула Управи полиције, односио на физичку безбедност, односно проверу приликом уласка у зграду

(Вијести)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Златко

16.09.2023 10:56

Као да ту треба неки специјалан пла, снимиш онако оком и на посао...е сад је питање, зашто, са ким је у талу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

17.09.2023 10:10

Ово је све у смислу "еуропских" вриједности, владавнине права и бенефита чланства у НАТО злочиначкој организацији.

Name

Мирослав

16.09.2023 11:43

Која драма око затворског тунела? Радови су били велики, сви су знали да се копа, само су се правили да немају појма. Знала је полиција, политика, робијаси, а сад се сви праве блесави. Мозда се и из овога да извуци каква политицка корист, па су сви стрпљиво цекали да се тунел прокопа? Сад кад је прокопан, и престављен публици, води се као озбиљна прица, трази се лопов, лопата, крамп, преприцавају сви, и за неки дан стизе нова прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

16.09.2023 16:00

Какав затвор.,шта лупеташ?!

Name

+

16.09.2023 13:23

Па дио мафије из власти. Као да се њихов Миле није обезбиједио са свим. Има Он своју архиву свега и копије сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

16.09.2023 14:09

Мило и његови људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Баш

16.09.2023 15:44

"Ко ли је ? Питање за милион долара" ? Држава се зове Црна гора, из назива је лако све остало закључити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

16.09.2023 17:00

Мафија увек има своје људе на првој линији. Судови, тужилаштво, полиција... Пара врти, а не бургија...

ОДГОВОРИТЕ