Вучић: Поносни смо на своју слободу, неће туђин никада одлучивати у СРБ

Празник заједно обиљежавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Србија 15.09.2023 | 18:11
Вучић: Поносни смо на своју слободу, неће туђин никада одлучивати у СРБ
- Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на централној манифестацији "Дан српског јединства, слободе и националне заставе" која је одржана у Нишу да је Србија поносна на своју слободу и да неће туђин никада одлучивати у Србији.
"Прошло је време када сте имали послушнике, испуњавамо налоге својих грађана", истакао је Вучић.
 
Вучић је на почетку обраћања рекао да је тешко говорити после патријарха Порфирија и председника РС Милорада Додика.
 
"Много тога бих вам испричао и што не смем да вам испричам. Боље за вас, боље за нас, боље за нашу земљу да многе ствари које знам и прећутим јер своју земљу морамо да чувамо и морамо да мислимо не само оно што је данас већ и на оно што долази у будућности", рекао је Вучић.
 
Додао је да је поносан на празник који се данас светкује, додајући да је одлука о обележавању донета заједнички са РС.
 
"Донели смо ту одлуку јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе увреде и погрде прихватамо и није случајно о чему вам је говорио председник РС када му неко каже да је босански Србин. 
 
Замислите постоје хрватски Срби, постоје црногорски Срби. Ако је то већ тако, а ја не мислим да је могуће да тако нешто постоји, а што онда није постојао српски Хрват, српски Бошњак, српски Словенац, српски Црногорац, никада то нисте могли да чујете ни од кога ни на једном месту", рекао је Вучић.
 
Само сте, како је рекао, могли да чујете да постоје неки други Срби.
 
"И не од јуче, не од ових који данас у Црној Гори не дозвољавају Србима да буду у власти зато што нису довољно уверљиви у заклињању да ће се борити против мрског Београда и још омраженије им Москве, нису довољно уверљиви у томе да и даље не воле КиМ и да и даље не сматрају КиМ делом Србије, па пошто нису уверљиви, онда нема ни потребе да буду у влади, макар их било и више од 30 одсто", указао је Вучић.
 
Тако вам је свуда, додао је Вучић.
 
"Па кажу, не, не, ми волимо Србе, али оне који не воле Београд. И кад говоримо о таквим Србима, то су нам радили још од Павелића и пре Павелића...", рекао је Вучић.
 
Данас би, додао је, да нам измишљају такве представнике свуда по региону, а само је важна једна ствар да тај Србин не буде Србин и да се јасно одриче свог Београда и свог српства и да вам говори да је прави Србин онај који мрзи Београд и Србију и српску уједињујућу политику.
 
"Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину заставу, црвено-плаву-белу, да имамо своје српско име и презиме, свој род кога се не стидимо", поручио је Вучић.

Додик:Неприхватамо ништа осим мира и не смемо да се одрекнемо нас

 - Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас у Нишу да су Срби успели да овладају својом садашњошћу, да смо свесни своје прошлости и да само тако можемо да имамо своју будућност.

Додик је у обраћању на централној манифестацији поводом прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе у нишкој хали Чаир рекао да пре 15 година то није било тако.

Он је подсетио да се данас четврти пут обележава овај празник, те да је иницијативу покренуо председник Србије Александар Вучић.

"Пре четири године одлучили смо да овај дан обележавамо јер није начин обележаван датум пробијања Солунског фронта како то чинимо сада. Ово је била идеја председника Србије коју смо прихватили и Вучићу треба да захвалимо на једном државничком погледу на ствари", рекао је Додик.

Он је поновио да припада српском народу, а не "босанским Србима".

"И увек желе да разбију наше национално јединство, да признамо и дамо све оно што имамо да бисмо се некоме допали, а то тако не може", казао је Додик.

Истакао је да Немци не дају да Срби на овим просторима остваре оно што данас обележавамо - српско јединство, слободу и националну заставу.

Када су нам, казао је, побили преко пола нације, поново видим да у БиХ желе да ускрате српски национални идентитет, а овде да отму Косово и Метохију.

"Ми не желимо никоме да узмемо слободу, Срби су наивно веровали да када смо ослобађали југословенске просторе да ће нам бити захвални, на крају тог века морали смо поново да се боримо за слободу", рекао је Додик.

И успели смо, казао је, да овладамо својом садашњошћу, свесни смо своје прошлости и само тако можемо да имамо своју будућност.

"Данас једино успева наше јединство, успева зато што их нервира, зато Срби морају да буду јединствени окупљени око власти, око својих институција, око Вучића. Ја овде сведочим да он чини све да другачије позиционира Србију", рекао је Додик.

Поручио је да Срби желе да живе са другима у миру и да је свако добродошао да, како је казао, живи у миру са нама.

"Не можемо да прихватимо ништа осим мира и не смемо да се одрекнемо нас", рекао је Додик који је обраћање завршио са ускликом: "Нека живи Република Српска, нека живи Србија".

Порфирије: Православна вера и црква чуварка јединства кроз историју и сада
 
 
Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас  у Нишу, на централној манифестацији обележавања Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да је кроз историју православна вера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и решење за опастанак нашег народа у будућности.
 
"Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опастанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај - вера вечна, вара славна и вера наша православна", истакао је Порфирије у говору на свечаности у хали "Чаир", у присуству председника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, као и чланова влада Србије и Српске.
 
Пожелео је свима срећан и благословен Дан српког јединства, слободе и националне заставе.
 
"Зар није православна вера и православна црква кроз сву историју обликовала наш народ и давала смернице и неговала управо јединство без обзира на прилике и неприлике које су народ сналазиле. И кад није било српске државе било је јединства српског народа, а хвала Богу данас има српске државе и Републике Српске, али и тада када тога није било постојала је православна црква у Срба", навео је Порфирије.
 
Како је рекао, зар и данас није слична ситауција када нас има не само у вековним завичајима широм Балкана него када смо народ расејан широм света.
 
"Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђиваог јединства, подржана јединством нас у држави Србји и у Републици Српској", поручио је Порфирије.

У Нишу је одржана централна манифестација обиљежавања Дана српског јединства, слободе и заставе, којој присуствују највиши званичници Србије, и Републике Српске.

Празник заједно обиљежавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде".

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини. 

(БН/Тањуг) Фото: Новости

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

15.09.2023 18:22

Кад видим Стевандића у првом реду сва јединства на овој планети се ГАСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теско нама

16.09.2023 00:21

😂😂👏👏 Браво за коментар!!! Ја добијем осип кад видим главоњу умисљеног!! Реално боље и незаслузујемо!!! Само ми није јасно, о каквом јединству прицају, они који своје нестомисљенике називају издајницима и разним увредљивима, и у Себији и РС!!! Тузно да Бранковици владају са обе стране Дрине!!!

Name

Република Сепска у ❤️

16.09.2023 00:26

Мене нико из РС а ту непреставља, и стидим се ко је све у првим редовима!! Ален Сераниц, Денис Сулиц, Зељка Цвијановиц, Милорад Додиг… наста Српство спаде туго и залости!!!

Name

Ностромо

15.09.2023 18:56

Сто це ту РВАТИНА БУРЛО ИЗ СТУДЕНИХ ВРИЛА КОД ТОМИСЛАВГРАДА.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

15.09.2023 21:09

Милорад ДОДИГ ,јос није одговорио на посланицко питање Вукоте Говедарице у вези задњег слова његовог презимена ,а ту има и потомака који су против нас ратовали у другом свјетском рату

Name

Рамбо

15.09.2023 19:15

Са овом булументом на окупу ми смо дефинитивно осуђени на нестанак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.09.2023 19:26

Ален и Зељка у првим редовима на дану спрског јединства.....на шта спадоше Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2023 22:53

Није то ништа шта ће још бити

Name

Слободан

15.09.2023 19:34

Шта се слави а Срби никд нису били разједињенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.09.2023 21:52

Тако је!

Name

Рви Бијељина

15.09.2023 19:34

Тако је браћо.Наши председници и патријарх,Срце ми је пуно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2023 21:41

Е брате, има нас и којима се срце цијепа кад то видимо. Кога Додик ту представља? Милионере, корумпиране политицаре или стотине хиљада Срба који су иселили из Републике Српске од када он и његови корумпирани, алави и бахати новопецени богатаси владају? Какво јединство, када демографски нестајемо на овим просторима?

Name

Познавалац

15.09.2023 19:34

Јадни ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

15.09.2023 19:35

А јест нас уништише!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

15.09.2023 19:36

Ко нас представља, баш смо јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драскицеви свједоци

15.09.2023 19:37

Мала је ово земља колики си ти издајник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

15.09.2023 19:39

Јадни ли су ! Коме представеее правеее корумпираниии по Србији бази прљавог кспитала и птљавих политицара и њ8хових тајкунаааааа кумоваа ридбинеее партнера пспскааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

15.09.2023 19:39

Ваља вратит милијарду и више дуга србине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који

15.09.2023 19:43

Је већи лажов ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.09.2023 19:52

Мој Вуцицу овај нас лазни предсједник хе посвасао брата са братом а камоли народ у глобалу њему је мафија рука подрске и странци који га дрзе на власти а највецу потпору има у Смиту који му је признао покрадене изборе а и сада уграју игре које су процитане на вријеме јер сад це октобар удуце године и локални избори знаци ,,покусај спасавања редова Милокрада,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

15.09.2023 20:27

Правда је на вашој страни.😶😳😅😁 🍎

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

15.09.2023 20:29

Ја сам поносан на своју породицу,и ста сам постигао у зивоту,никако нисам поносан на овај Додин ентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

15.09.2023 20:39

Једини ти и овај нас ронхиловац реметите мир и сузивот у БиХ , дабогда вјецито били уплакани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.09.2023 20:51

Тако је!

Name

за ре

17.09.2023 07:49

Није тако!

Name

Сале

15.09.2023 20:52

Ста реци на све те ваше измишљотине? Трујете све око себе. Ни добри људи висе не могу од вас ништа добро да ураде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

15.09.2023 20:52

Да корумпурани квази политицари не краду избирее и да пред закон за све једнак одговарају за свој рад! Крајње је време побогу 21 вијек није 16 да корумпирани харајуууу бигате себе и свије а дрзавни будзет харце каи своју цацевинууу па то нема ни у тунгузији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

15.09.2023 21:49

Пресједниче, патријарше, лафе од сваког заната. Дај да се порокамо, да поскидамо вушегла . Има ли грђег усташе од Додика, јбо вас он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно!

15.09.2023 22:26

Добро си то рекао. Али нећеш ни ти ни твоји јатаци одлучивати у БиХ. Толико би требало бити научено из досадашњих ратова и побједа. Прсте даље од БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук Јанко

15.09.2023 22:43

Значи Вучић одустао од Косова. какве смо ми овце кад нас још на национализам навлаче, умјесто на радна мјеста и добре плате. А не дам Турци долазе по Бањалуци да раде, а наша чељад чији су очеви гинули за Српску да бјежи у Европу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

15.09.2023 23:49

Јес вала, тешко је било шта рећи после цара Лазара из ЛАКТАША ал ти си још већи јунак па рече

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриоте

16.09.2023 03:18

Ко бива воле заставе и јединство а покрали милијарде из Р.С, вила и некретнина покуповали по Србији од пљачке да ли је Вучић упознат

ОДГОВОРИТЕ