САД: Подигнута оптужница против Бајденовог сина

- Против Хантера Бајдена, сина америчког председника Џозефа Бајдена, данас је подигнута кривична оптужница, након неуспешног договора о признању кривице. 

Свијет 14.09.2023 | 22:16
САД: Подигнута оптужница против Бајденовог сина

То је први пут да ће дете актуелног председника бити кривично гоњено, пренео је Глас Америке.

Оптужница, поднета окружном суду у Делаверу, Хантера Бајдена терети по три тачке за кривична дела повезана са поседовањем оружја. 

Тужиоци оптужују млађег Бајдена да је лагао о употреби илегалних наркотика када је купио пиштољ у октобру 2018. године. 
 Према закону, Хантеру Бајдену би било забрањено да купује оружје због зависности од наркотика.

Оптужницу је подигао специјални тужилац Дејвид Вајс, а уследила је након што је пред судом пропао договор према којем је Хантер требало да призна кривицу за два мања преступа у вези са плаћањем пореза да би избегао да буде кривично гоњен по оптужби за поседовање оружја. 

Истрага о порезима је у току.

Овај случај утицаће на председничку кампању за изборе 2024. године, у којој ће Бајденов ривал ривал вероватно бити његов републикански претходник Доналд Трамп, против којег су подигнуте четири кривичне оптужнице, навео је Глас Америке.

Вајс је у августу именован за специјалног тужиоца, након што је годинама истраживао послове Хантера Бајдена као главни тужилац у Делаверу, америчкој држави коју је Бајден заступао у Конгресу. 

Вајса је на положај тужиоца именовао Трамп.

Хантер Бајден годинама је био мета оштрих напада Трампа и његових републиканских савезника који га оптужују за нелегалне послове, између осталог повезане са Украјином и Кином. 

Радио је као лобиста, адвокат, инвестициони банкар и уметник, а јавно је говорио о својим проблемима са злоупотребом опојних супстанци.

Одбори у Представничком дому, који су под контролом републиканаца, месецима воде истраге о иностраним пословима Хантера Бајдена.

Он је првобитно пристао да се изјасни кривим по оптужбама да није платио више од 100.000 долара пореза на доходак 2017. и 2018. године, међутим, договор је пропао након што је савезни судија поставио питање да ли ће споразум забранити тужиоцима да подигну оптужнице по другим питањима.

Председавајући Представничког дома Кевин Мекарти у уторак је објавио да покреће истрагу о опозиву председника Џозефа Бајдена.

Иако су републикански посланици прикупили сведочења да се Џозеф Бајден повремено придруживао позивима на којима су били Хантерови пословни сарадници, још нису презентовали доказе да је председник лично имао корист од тога.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Иxан

14.09.2023 22:38

Све чисто брате, права демократија, треба му одмах увести санкције и забрану уласка у САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Иxан

14.09.2023 22:56

Па зар немају они оно Министарство финансија за увођење санкција због корупције и ... А не, то вриједи само за друге народе, зна и онај миш што је у Сарајеву.

Name

ето ти

15.09.2023 15:01

код нас су многи синчићи недодирљиви, а тек од ,,предсједника,,

Name

за ето ти

16.09.2023 08:37

Некада се говорило да постоји такозвана црна или негативна реклама.Све једно за мене је реклама,реклама.

Name

Дарио Дјапа

14.09.2023 23:46

Треба и једнога и другога ухапсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

15.09.2023 08:04

Ово је доказ да у САД функционише правна држава, и да је закон исти у примјени на све њене грађане, што на директан наћин приказује ниво демократије у америћком друштву. Мислите ли да би се на Балкану, односно у РС или БИХ овако нешто могло десити!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2023 10:14

Јеси ли и ти са башћаршије?

Name

Са стране

15.09.2023 11:03

Како функционише, кад му је ово десето кривично дело а још је на слободи?

Name

Мирослав

15.09.2023 08:56

Ето као подигли оптузницу, па це га као судити? Успесног "пословног" цовека, татиног сина суде? То је фарса. Кад мене осуде, и њега це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

15.09.2023 11:43

Ајд дезурна лудо смањи мало. До сада сам мислио да си обицни плаценик писања будаластина, а сад видим да те изгледа плацају ђедовом ракијом, посто си поцео пијан писати...

Name

Маца Марела Пајиц

15.09.2023 15:13

Не пада ивер далеко од кладе!

ОДГОВОРИТЕ