Дан српског јединства биће сутра у Нишу

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, биће обележен сутра централном манифестацијом у Нишу на којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Србија 14.09.2023 | 19:16
Дан српског јединства биће сутра у Нишу

Свечаност ће бити одржана у Спортској хали Чаир с почетком у 18.00 часова.

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана празник је први пут свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини. 

Празник се обележава сваке године широм Србије.

Како је најављено, сутра ће бити обележен и свечаношћу на мосту преко реке Дрине, између Бајине Баште и Скелана. Тај догађај организује Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, у сарадњи са ветеранским удружењима из Републике Србије и Републике Српске. 

Том приликом, предвиђено је да се учесници, носећи српску заставу дугачку 50 метара, споје на средини моста. Свечаности ће, присуствовати око 120 ветерана из Србије и Републике Српске. 

Прослава Дана српског јединства ове године се први пут организује у Немачкој, којој ће у име председника Вучића присуствовати министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Он је позвао све наше сународнике који живе у Франкфурту, али и у покрајини Хесен, као и целој Немачкој да се придруже централној прослави на Тргу Росмаркт у Франкфурту на Мајни, од 18 сати, где ће три дана трајати манифестација "Дани српске културе" у оквиру које ће бити обележен и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.  

Сутра ће се у Београду, такође, одржати манифестација "Дан традиције" са циљем да подстакне младе да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. 

Централни део манифестације одржаће се у центру престонице уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и главни музичко-сценски програм у којем ће учествовати дечји хорови, певачи и фолклорни ансамбли. 

Дефиле учесника креће у 11:30 са краја Кнез Михаилове улице (код Калемегдана) и завршава се на Тргу републике, где од 12:00 часова почиње свечани концерт, саопштено је данас.

Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе да на кућама истакну народну заставу - "тробојку".

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде". 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је, после година крвавих, страшних, драматичних, трагичних и јуначких борби, српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије. За то је било потребно свега 45 дана нашим јуначким прецима. 

Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог светског рата и велики дан у националној историји.
 Солунски фронт је оформљен у јесен 1915. између савезника са једне и Немачке, Аустроугарске, Бугарске и Турске са друге стране. Савезници су га пробили у борбама 15. до 17. септембра 1918. после којих је Бугарска капитулирала.
 Према речима историчара, Дејана Ристића из угла историјске науке то је означило и почетак краја Првог светског рата.

(Тањуг) Фото: ЈВ/Тамара Тасић

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ипе

14.09.2023 19:44

Само сви ПАСОШЕ прво припремите,да не буде забуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамно!

14.09.2023 20:03

Какво јединство, када нисмо једиснтвени ни по којој основи! Лаж је да смо јединствени! Пријети нам украјински сценарио! Оца диктатура у Бг ће нас довести до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.09.2023 10:47

Срамно је да пашче као што си ти и теби слични, каже и једну једину ријеч против руководства Србије и Републике Српске.

Name

БОБ РОЦК

14.09.2023 20:04

😠😠😠😠😠😠😠😠😠🤬🤬🤬🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какве глупости

14.09.2023 20:12

...неће измислити, само да се ништа не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ух

14.09.2023 20:45

ал се уједињујемо, ко да ћемо опет на солунски фронт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшно!

14.09.2023 20:46

Чиме се ми бавимо! Народ је на ивици сиромаштва, о каквом јединству причамо!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.09.2023 20:48

Знаци сутра лете хеликоптери за Србију. Нису могли дати хеликоптер за дете из Бјељине. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савезници пробили

14.09.2023 21:13

...солунски фронт!? Ма ко сад лаже!? Ми смо учили, односно, учили су нас да је српска војсла САМА пробила С.Ф. Па јебем вам мајку, зар је од нас све лаж!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

14.09.2023 21:21

Сто би рекао Обилиц...граница постоји...Бранковиц и Обилиц немају ниста заједницко...моји и милини, никад исти....дзаба вам сви мовци и маркетинг, ја у тор нецу...нема Бига...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

14.09.2023 21:30

Ми мало мало па србујемо. Не знам шта нам је. Зашто то радимо тако пренаглашено, па то већ личи на помодарство. Ако ниси такав ти си непријатељ и ниси Србин. И други народи воле своју државу, али о томе не говоре као ми већ поштују њене прописе, не бацају смеће на улици, плаћају порезе, чине добра дјела. Што каже писац, Домовина се брани љепотом. Не знам има ли холандство, италијанство, белгијанство, као српство. Па нема. Они своју земљу воле на другачији и поштенији начин од нас и не потенцирају то као ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

15.09.2023 10:50

Ништа ти не знаш о "холандству" , италијанству итд.. јер ниси изашо из те своје вукојебине и сада пљујеш по Србима и српским државама.

Name

Бранци

14.09.2023 23:36

Којег јединства? Срби су јединствени само кад се лоче и ждере и то док се не помаришу.

ОДГОВОРИТЕ