Протест мјештана код Добоја због каменолома

Мјештани Костајнице код Добоја одржали су мирне протесте забринути због минирања у два каменолома који се налазе у њиховој мјесној заједници, док из фирме Татић, која управља једним од каменолома кажу да имају све потребно дозволе што је и потврђено из Републичког рударског инспектората.

Република Српска 14.09.2023 | 17:11
Протест мјештана код Добоја због каменолома

Каменолом у Костајници код Добоја је био у фукнцији до 2009. године, када је због заштите животне средине Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију обуставило минирања у каменолому. Међутим, прије пар дана минирања дијела каменолома су настављена што је узнемирило мјештане Костајнице и Грабске.

“Нажалост свједоци смо да је прије два дана једна јака детонација узнемирила грађане наше мјесне заједнице и ми више нећемо толерисати и нећемо се довести у ситуацију да народ наше мјесне заједнице страхује да није обавјештен на вријеме када ће бити та минирања”, рекао је Амир Хуртић, предсједник МЗ Грабска.

“Ми смо свој патриотизам и изградњом аутопута 5Ц већ показали када смо да кажем за незнатно мала средства уступили некакве парцеле које су јако битне мјештанима мјесне заједнице у Пољу, али да дозволимо баш да нам се и куће оскрнаве и униште, то вјерујте да нико од нас неће дозволити”, каже мјештанин Костајнице Златан Прешић.

Данка Паравац, мјештанка Костајнице, каже да је било језиво и да се дрмала цијела кућа.

2009. године куће у близини каменолома су претрпиле оштећења, па су мјештани Костајнице у страху да се исто не понови.

“Они минирају интензивно,ево прекјуче су три мине испалили у размаку по 15 минута, а ја сам ту склонила се, тако да се препаднем сваки пута, опасно се потресе кућа", кажу мјештани и додају да неће то дозволити.

“Шта би значило, видите на коликој су удаљености куће. Горе имамо резервоар са водом у непосредној близини  гдје може доћи до пуцања тог истог. Затим да дође до обрушавања овог камена и ако би се ово на крају крајева десило, да се то све сруши ту постоји могућност великог клизишта, тако су нам и прошли пут говорили стручњаци, разноразни инжињери, технолози, да би се ту чак на цести, према прузи кренуле те подземне воде и све остало”, наводи Драган Прешић, предсједник Савјета МЗ Костајница.

Димитрије Татић, директор предузећа Татић  које врши радове на каменолому није пристао на изјаву у камеру, али је у телефонском разговору навео да имају сву потребну документацију за рад.

То је потврђено из Републичког рударског инспектората и увјеравају да је за нови пројекат минирања сагласност дало Министарство енергетике и рударства Републике Српске.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

богами..

14.09.2023 17:55

ту су и понеки моји рођаци били ,,ангажовани,, на туцању камена

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2023 18:04

Што своје Министарство ту не смијесте. Лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

14.09.2023 18:09

Какав смо народ све нам смета шта год да се отвори каменолом фабрика рудник нама смета а кукају нема посла. Све би ја то у затвор отјеро ко год протествује то су нерадници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само пљачкајте

14.09.2023 18:55

Неколико породица су власници по градовима, дозволили смо.најгорима међу.нама.да нас опљаћкају, Татићима је дозвољено.да опљаћкају Хемопродукт, пустите их сада да вам пишају по живима и серу по мртвима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема краја

14.09.2023 21:22

Све су покрали а сада су се окомили на природна богатства, само копају а Власт мудро ћути и на тај начин одобравају. Шуме, угаљ, камен итд, итд.

Name

Јоја

14.09.2023 20:17

Поред толиких брда урвина они насли камен копати уунасељу као да је само ту камен квалитетан ... пуна подрска местанима не дајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.09.2023 20:44

Димитрије Татић је стара задригла лоповчина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннннннн

14.09.2023 21:45

Прије се није смјело ни јавити а да не говорим о протестима. Рудници радили, камен се дробио пуцале мине, није те питао нико ста ти се тресе дрзава мора да функционисе, народ да ради и заради. А данас само кради и не ради. Сваста........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

15.09.2023 12:43

Видим правиш се паметан, волио би тебе видјети да живиш близу каменолома. Свако минирање осјетиш у кући, пуцање зидова, не отвара се каменолом близу насеље

Name

Липац

14.09.2023 23:44

Биће још један каменолом у близини, Обренов, па ови пожурили да ископају што више јер кад он проради друге ће инспекције позатварати.

ОДГОВОРИТЕ