Радивоју Ђокићу потребна помоћ добрих људи

Док се у нашој држави играју разне политичке игре, обични људи испаштају. Посебно су угрожени људи који су болесни, а један од њих и Радивоје Ђокић из Велике Буковице код Добоја, којем је због болести трајно одузета пословна  способност.

Република Српска 14.09.2023 | 16:18
Радивоју Ђокићу потребна помоћ добрих људи

Радивоја је мајка оставила кад је био мали, ускоро је то исто урадио и отац, а бака и дјед су преузели старање о њему. Све животне тешкоће довеле су до тога да Радивоје тешко оболи у 21 години, када је на лијечењу у затвореној установи провео 10 година и када му је трајно одузета пословна способност.

“Вратио сам се 2014. године, отац ми је умро 2017. и од тада сам сам, био сам горе исто, изнад ове куће, у једној старој риглованој кући. То су ме 2020 напале змије, појавиле се у кући и силом прилика сам морао сићи овдје, гдје сам имао овако направљено, шта има има, ту сам морао сићи,” прича нам Радивоје.

Иако и сам болестан, помирио се са оцем и био уз њега до смрти. Услови у којима Радивоје живи су више него тешки, кућа прокишњава, струје нема, стриц му је омогућио сијалицу. Каже било је лакше док је имао макар решо, да нешто скува.

У разговору пред кућом каже преко дана се напијем воде, нешто радим, да остане хране за вечеру, јер не могу гладан заспати.

На питање шта би му олакшало живот Радивоје каже: “Мени је само ако би се неко појавио мало да ми помогне око куће, пошто нема крова, видите. Да бар покријем, ако ништа, бар једну страну, јер и овдје у овој просторији гдје сад живим, ту кад падне јача киша два сата има воде, ту је и струја, бојим се да ми неће пробити и тако. Најважније је да се покрије кућа и ако би се успјело купатило средити да имам нормалне услове за одржавање хигијене и то је то. Тешко је, али шта могу.”

Радивоје има социјалне помоћи 320марака, које тешко да је довољна да се прехрани и купи потребне лијекове, а од тога штеди и цијеле године да себи купи дрва.

“Шта знам, мора бити довољно кад нема више, а од тога ја себи нешто мало и штедим да узмем и дрва и тако, немам гдје, јер немам своје шуме, не могу осјећи, не могу ништа. Нешто мало на храну и тако", скромно каже Радивоје.

Док год је могао и док је то здравља дозвољавало ишао је на дневницу. Ово је прва година да није успио да уштеди за дрва и не зна како ће се гријати, а нема ни одјеће ни обуће довољно ни за топле дане, а за зимске скоро никако.

На питање шта би му највише помогло рекао је да не киснем више, да се имам гдје опрати и ако неко може да ми да нешто одјеће и обуће.

Радивоје ( Весељко) Ђокић

Велика Буковица бб

Добој, БиХ

Нова банка 5540000000473296

Добој

СWИФТ цоде: РЗБААТWWXXX

Раиффеисеб Банк Интернатионал АГ Виенна

СWИФТ цоде: ПАВЛБА22

НАСА БАНКА АД БИЈЕЉИНА

БА395540000000525191

(БН) Фото:БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

14.09.2023 18:05

Сиромаха је много. Сви су гледали у Додика. Браниоца РС. А ДОТЛЕ СВИ ВИШЕ ПРОПАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

14.09.2023 18:35

Види ли распоп ово? А обрен и вулићка и остала камарила која сједи у локалној скупштини?! Срам да вас буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

14.09.2023 20:27

Ма како је ово могуце па ,,Баја"је неки дан прицо како је овдје боље него у Њемацкој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

14.09.2023 20:57

Немојте тако, брацо новинари,.... Граница постоји, али само у главама српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.09.2023 22:36

Постоји, постоји видецес да постоји

Name

ПЦ

14.09.2023 21:05

Министар Несиц само да је козу на сједистима или 1 цол мање гуме узео и те паре дао овом цовјеку висе би вриједило него иста

ОДГОВОРИТЕ