Скупштина поново усваја закон о имовини који је проглашен неуставним

Приједлог Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти који је на дневном реду пете редовне сједнице Народне скупштине РС идентичан је раније усвојеном закону чију примјену је у априлу прошле године суспендовао Кристијан Шмит, а у септембру Уставни суд БиХ прогласио неуставним и ставио га ван снаге, открива ЦАПИТАЛ.

Република Српска 14.09.2023 | 13:25
Скупштина поново усваја закон о имовини који је проглашен неуставним

Једина разлика између ова два закона од свега неколико чланова је у члану 5. новопредложеног закона који каже да његовим ступањем на снагу престаје да важи трећи закон који је усвојен у децембру прошле године, а који је такође одлуком Уставног суда БиХ стављен ван снаге.

„Овим законом регулише се својина на непокретној имовини која служи као средство вршења и спровођења јавне власти и коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ“, гласи први члан Закона који је предложен као трећа тачка дневног реда на сједници НСРС заказаној за 26. септембар.

У члану 2. закона се прецизира да су „субјекти јавне власти Република Српска, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и друге јавне службе чији је оснивач Република Српска, односно јединица локалне самоуправе (у даљем тексту: субјекти јавне власти)“.

„Непокретна имовина која се сматра власништвом субјеката јавне власти из члана 2. овог закона, по сили закона, својина је тих субјеката“, каже трећи члан.

Непокретна имовина из члана 3. овог закона, као и расподјела, управљање и располагање том имовином од стране субјеката јавне власти, каже се даље у члану 4. исто као и у закону који је проглашен неуставним, утврђује се посебним законима.

Једина разлика
Послије тога иде једини члан закона по коме се новопредложени закон разликује у односу на закон који је проглашен неуставним.

„Ступањем на снагу овог закона престаје да важи Закон о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти (Службени гласник РС, број 16/23)“, каже се у члану 5. закона у којем стоји још само стандардни члан који говори да ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику РС.

Потпуну забуну уноси чињеница да је ово трећи пут да народни посланици одлучују о закону који третира исту материју и има исти назив – Закон о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти.

Први пута НСРС је овај закон усвојила 10. фебруара 2022. године, Клуб Бошњака у Вијећу народа РС прогласио га је штетним по витални национални интерес бошњачког народа, али Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС на сједници одржаној 23. марта одбацило је њихов захтјев.

Шмит обуставио примјену

Тадашња предсједница РС Жељка Цвијановић потписала је указ о проглашењу и закон је објављен у Службеном гласнику РС број 29/22 од 5. априла прошле године и требао је да ступи на снагу осам дана касније.

Међутим, Кристијан Шмит је 12. априла, само дан уочи ступања на снагу, донио Налог о обустављању примјене тог закона, а Уставни суд БиХ је 22. септембра прошле године закон прогласио неуставним и ставио га ван снаге.

Сага је настављена тако што је НСРС 28. децембра прошле године усвојила нови Закон о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти.

Тај закон разликовао се у односу на ранији зато што је у њему прецизирано да се односи на „имовину за чије вођење и одржавање је надлежна Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (у даљем тексту: Управа)“, али да се „не односи на својину на непокретној имовини која је у јавним евиденцијама о непокретностима, до 31. децембра 1991. године била уписана као имовина са правом располагања или управљања бивше СРБиХ“.

Према тумачењу правника, одредбе тог закона су предвиђале да се уписи непокретне имовине која је била уписана као имовина са правом располагања или управљања бивше СРБиХ, неће мијењати до доношења закона којим ће се регулисати својина на тој непокретној имовини.

„Тим законом је власт у РС атерирала и одустала од ранијег тврдокорног става да је предметна имовина власништво Републике Српске и практично је пристала да се статус имовине СРБиХ неће мијењати до доношења закона којим ће се регулисати његова својина“, објашњавали су тада правници за ЦАПИТАЛ.

Међутим, ни то атерирање власти у РС није задовољило Клуб Бошњака који је и тај закон прогласио штетним по витални интерес бошњачког народа, а Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС поново је одбацило њихов захтјев.

Додик потписао указ

Предсједник РС Милорад Додик потписао је указ и други Закон о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти објављен је у Службеном гласнику РС 16/23 од 20. фебруара ове године.

Кристијан Шмит поново је осујетио његово ступање на снагу, јер је 27. фебруара донио Обавјештење да се и на тај закон примјењује његов Налог о обустављању примјене.

Његов став поново је слиједио Уставни суд БиХ који је на захтјев бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића 2. марта ове године донио одлуку којом се ставља ван снаге Закон непокретној имовини која се користи за функционирање јавне власти.

Народна скупштина РС сада на дневни ред поново ставља првоусвојени закон оспорен у септембру прошле године који је много ригиднији по питању „државне имовине“ у односу на други закон оспорен почетком марта ове године.

(Цапитал)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Остави нас на миру

14.09.2023 13:54

Престани виср малтретирати посланике и овај народ. Не млати с њима. Сам си закувао и сам кусај. Није ни Радован унистВао скупстину и народ зарад своје .....као ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоће

14.09.2023 14:59

сукоб , шта прича да неће, спомиње оружане снаге, изашао из дејтона оно скроз, говори о самосталности, а када бошњаци почну причати и реализирати Републику БиХ јер додик дејтон не поштује, онда ће бити касно

Name

Ре

14.09.2023 16:33

Иде закон на гурање опет. Реприза. Кад нема нових иде реприза старих серија.

Name

Бањалука

14.09.2023 18:06

Имовине се не моземо и нецемо одреци по цијену да сви будемо на Смитовој листи! Генерално ми смо један мали слободарски народ који никада кроз историју није поклекао пред окупаторима,па нећемо ни сада! Моји ђедови су се борили против фашизма и колонијализма и ми ћемо!

Name

Мијо Црта

14.09.2023 23:58

Предсједниће, само напријед,нисмо ђабе крали гласове за тебе.

Name

ре

14.09.2023 14:15

Бурлина скупштина код свега пропалог са задуженим кредитима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

14.09.2023 14:17

Зали бозе само тога новца народног и задузеног који се троси узалуд и за ниста,а у градјана празни дзепови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

14.09.2023 14:22

Трла баба лан да добије дневницу. Мало јој плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белај Багер

14.09.2023 14:54

Мислим да це ускоро НАТО/ЕУФОР улетити у РС и паркирати испред скупстине... Ово тјерање силе од карабаје неце изаци на добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.09.2023 15:10

Кад Милорад изадје пред камеру и каже да је он РС ви му пљесцете... Сутра кад буду укидали РС јер иста удара на правни поредак БиХ бит ће вам сви други криви... Све нешто поштујете Дејтон, пуна вам га уста, а ниста по истом не радите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2023 15:12

Лудо све 113 %. Ал' је добар овај режим. Плате иду за глупост. Никаквог напретка, а Народ гладан. "ПОЧЕЋЕМО УЈЕДАТИ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добит ћеш

14.09.2023 15:19

Ни педља од БИХ, лудјаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.09.2023 15:26

Тај вас закон це поново бити суспендован а вас треба све смијенити и казнити јер све зиво крсите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.09.2023 15:53

Идиоти владају, овце цекају ред за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

14.09.2023 16:00

Шта је са борачким додатком? Још није "легао", зна ли се ишта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

14.09.2023 18:07

Борацки додатак иде од јануара 2024! Редовно це се исплацивати мјесецно свим борцима који су били у зони ратних дејстава!

Name

Хехех

14.09.2023 17:19

Циркус се нсставља, 2 епизода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

14.09.2023 17:21

Све то он договорио са западом сам млате празну сламу ови папци у скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

14.09.2023 18:53

И шта ће се догодити када високи представник госн. Шмит и ове законе стави ван снаге? Ништа, трла баба лан, да јој прође дан!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.09.2023 22:38

А што, јесте ли ви тужни што се нешто ради нажао ОХР-у !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2023 13:52

Будало да ти није ЕУ уплатила милионе неби пензоси добили овај додатак, као Влада одлучила да подијели туђе паре. Милане безобразно наступаш и уживаш у лажима.