Полупразан сазив, закон о судовима поново скинут

Нацрт закона о судовима БиХ повучен је са дневног реда данашње сједнице Савјета министара БиХ, на захтјев СНСД-а.

Босна и Херцеговина 14.09.2023 | 12:55
Полупразан сазив, закон о судовима поново скинут

Министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Един Форто (НС) Един Форто истакао је да се политичке тензије се не осјете у раду министара, те да је ово била сједница техничког карактера.

"Имамо и ми примједбе на Закон о судовима БИХ. Потребно је јасно дефинисати надлежности суда, сједиште... Зашто би суд био у Бањалуци? Логистички је боље да то буде Источно Сарајево", казао је министар спољних послова Елмедин Конаковић.

"Ради се на закону о Уставном суду БиХ, али ко каже да ја пристајем да оду стране судије? Да ли Додик пристаје на суд у коме ће бити већина Бошњака, као већина која живи у БиХ? Нико никог не може натјерати да пристане на садржај закона о Уставном суду БиХ.", додао је,

Како је казао против Додика се води правни, а не политички процес. Позвао је и високог представника Кристијана Шмита да искористи Бонска овлашћења и смијени га.

"Ја нисам рекао да судије не требају или требају бити у Уставном суду БиХ, али 20 година то не успијева да регулише Парламент БиХ усвајањем новог Закона о Уставном суду БиХ. Очекивати да за мјесец ријешимо питање тог закон, а да нисмо завршили ни питање закона о судовима БиХ, је можда велики залогај, али технички је могуће", истакао је Давор Буноза, министар правде БиХ.

"И према постојећим законима и прописима, ентитети процесуирају криминал и корупцију, а овај закон предвиђа да те случајеве преузму државне инстанце ако је наступила велика штета за БиХ, додао је,

Буноза је поновио да је спорно сједиште, те да је став Внецијанске комисије је да то буде што ближе Суду и Тужилаштву БиХ због трошкова.

Због тога би, како је казао, нови суд требао бити у Источном Сарајеву.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Басел

14.09.2023 13:39

Конаковиц ако нико не развали бих ви цете ви то немате право јер народ је гинуо за ову дрзаву главне институције морају бити у главном граду Босне и Херцеговине то јест Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2023 16:42

Чуј проблем сједиште. Па то је тотално ирелевантно. Кога ви то зајеб...

Name

Ре Басел

14.09.2023 16:47

Људи су гинули због туђих интереса. Многи су изгубили животе да би се створила данашња политичка елита која се бави само личним богаћењем. За то вријеме, народ живи у тору, као овце спремне за клање ако затреба.

Name

Мирослав

14.09.2023 14:24

Састанцење, а нема договора, јер свак свакога дозивљава као непријатеља. Мрзња медју три народа не попуста, од ратних дана је иста, и на овим састанцима се то таки лепо види. Узалуд се троси време, узакуд се фингира могуцност договора. А високи је илегалац, па и његове одлуке, и ту смо где смо. Мозда да се проба са конфедерацијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2023 15:19

Ај, не лапрдај.

Name

пума

14.09.2023 16:09

сваки договор је бољи од рата

Name

Реал-ан

14.09.2023 16:22

Нема колективне мрзње медзу народима у Босни колега и није је никад ни било. Политицари стварају такву атмосферу и напетости, јер их то одрзава на власти и цини их мулти милионерима. Мрзња је болест врло опасна и никоме је не би позелио. Поздрав

Name

Рамбо

14.09.2023 16:29

Ма драги Мирославе у тоталној си заблуди!То су све фингиране несугласице и њихови игрокази!Неце бити ниста док се сва три народа не дигну и то растјерају говњивом мотком!

Name

Непотребно

14.09.2023 16:48

Да су политицари били паметни није нам рат ни требао сви смо зивјели и сарадјивали добро, требала је БиХ остати у саставу Југиславије ,сто нам је требало отцјеплхење, српске и муслиманске нације и хрватске има и у Босни и Србији ко је тразио да се Бисна отцијепи

Name

БОБА

14.09.2023 22:46

Кога бруга јели полупразан битни су њихови дзепиви који су пуни.

ОДГОВОРИТЕ