Кавчани копирали Ескобара и Ел Чапа, копали тунел

Копање тунела дугог 30 метара, који је водио из стана у приземљу стамбене зграде у Његошевој улици до просторије депоа Вишег суда у Подгорици, према писању црногорских медија, доводи се у везу са кавачким кланом и његовим вођама одбеглим Радојем Звицером и Слободаном Кашћеланом, који је у притвору.

Регион 14.09.2023 | 10:29
Кавчани копирали Ескобара и Ел Чапа, копали тунел

Како наводе, један од доказа који упућује на то је да је особу која је ушла кроз ископану рупу у депо, посебно занимао Кашћеланов предмет, који је испретуран. Међутим, иако се веровало да је тунел ископан како би се украо неки предмет који се чува у судском депоу, председник Вишег суда у Подгорици Борис Савић изјавио је за медије да је извршен попис и да је констатовано "да готово ништа не недостаје", али да он на основу чињеница са којима је упознат, лично сматра да тунел није прокопаван како би били украдени неки предмети.

Кокаин није ту

- Више ми личи на намеру да се организује нечије бекство или гора варијанта у односу на притворена лица која би била доведена у Виши суд на суђење. Нису тачни наводи да је то неко урадио да би одузео дрогу које збиља има у неким одређеним количинама у тим просторијама. Међутим, она дрога (кокаин) која је интересантна због своје вредности потенцијалним извршиоцима, уопште се не налази у депоу.

Због тога је искључена могућност да је то била мета. Сумњамо да је онај који је правио тај тунел то радио са планом да дође у близину просторије за задржавање, али тај план је осујећен - појаснио је Савић.

Иначе, кроз просторије за задржавање пролазе притвореници који се доводе на суђење или саслушање. Иако је председник суда до ког је прокопан тунел из сутерена зграде која се налази наспрам ове, није навео на шта је мислио када је рекао "гора варијанта у односу на притворена лица", јасно је да је мислио на ликвидацију.

Подсетимо, овакви случајеви до сада нису били забележени код нас и подсећају на сцене из крими-серије "Наркос" о Паблу Ескобару. Ескобар је, подсетимо, како би сакрио да је некада био осуђиван наложио сарадницима да запале зграду суда, док је његов наследик Ел Чапо кроз тунел прокопан до ћелије, успео да побегне из затвора. На исти начин је покушао да изађе на слободу и један од најпознатијих српских осуђеника у Перуу, Зоран Јакшић, али је план осујећен.

Председник црногорског суда је навео да је нелогично да је неко уложио толики труд да би украо оружје, спис, телефон или неки други предмет који је већ био на вештачењу, односно недостатак предмета који су складиштени у депоу, не би могао да промени ток судских поступака.

"Дувала јој клима"

Отвор тунела, како је навео, пронађен је на добро скривеном месту и морао је бити прављен дужи временски период.

- Не знамо шта се могло све десити да тај отвор није примећен - рекао је он и објаснио да су зидови зграде суда дебели око 70 центиметара и да су запослени у понедељак око осам сати ујутру приметили да је неко дирао предмете, а да је наредне вечери откривена рупа у зиду.

Наводно, рупа у зиду је примећена пошто је запослена која је дошла на попис, пошто је откривено да је неко дирао предмете, рекла да "јој дува клима". Међутим, како клима уређаја нема у тој просторији, откривено је да из правца из ког дува заправо постоји велика рупа.

Директор црногорске полиције јуче је изјавио да не верује да је "тунел рекреативно ископан", а после седнице Бироа за оперативну координацију обавештајно-безбедносног сектора саопштено је да се трага за шест особа које су копале тунел, као и за налогодавцима.

(Курир) Фото: Раде Копривица/Влада Црне Горе, Вандевилле Ериц/АБАЦА / Абаца Пресс / Профимедиа, Алфредо ЕСТРЕЛЛА / АФП / Профимедиа, Приватна Архива

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

14.09.2023 11:51

Из досаде, копали, да би остали у форми. А ако им падне на памет да побегну, да могу побећи. Пошто сад имају искуства са копањем тунела, треба их лепо употребити, па одвести на градилиште тунела, да копају, а не да лезе и дангубе по затворима. А што нико није побегао? Сигурније им је ленчарити на топлом, него бити на слободи, јер их тамо чекају они што би им морали подмирити рачуне, банда је то па се склањају и у затвор, кад зашкрипи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија...

14.09.2023 12:42

И сад ,нека кажу ..да промаја није опасна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

15.09.2023 06:48

Много филмова гледали па се поистовјетили. То је требало сутјети поставити сацекусу и када удју бацац пламена и попрзити ко амери јапанце и вјетнамце. Открити гдје је улаз па налити бензин и заоалити тако да се багра искорјени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

16.09.2023 10:20

Богами да неби промаје оде маст упропаст. Људи неспавану бавесе сва и. Опасан клан

ОДГОВОРИТЕ