Возачи стоје на граници - ограничен им и боравак у ЕУ

Проблеми превозника у међународном транспорту годинама трају, а највећи од њих су то да возачи на границама с Хрватском данима стоје, те им је ограничен боравак у Европској унији, због чега испашта и домаћа привреда.

Босна и Херцеговина 14.09.2023 | 09:44
Возачи стоје на граници - ограничен им и боравак у ЕУ

Наиме, Удружење међународних цестовних превозника терета Спољнотрговинске коморе БиХ је прије неколико дана одржао састанак, на којем су у фокусу поново била и питања која озбиљно забрињавају међународне превознике у БиХ.

На састанку је био присутан и представник Министарства транспорта и комуникација БиХ.

"Одбор је разматрао питање о неодрживом стању на граничним прелазима с Републиком Хрватском, те питање ограниченог боравка професионалних возача на територији Европске уније, за која Одбор Удружења тражи одговоре на упућене иницијативе надлежнима и њихово активно дјеловање у циљу рјешавања ових питања, која озбиљно отежавају приступ европском тржишту", наведено је у саопштењу Спољнотрговинске коморе БиХ.

Зијад Синановић, директор Сектора за транспорт Спољнотрговинске коморе БиХ, рекао је за "Независне новине" да је дуже од годину дана фокус Удружења на рад граничних прелаза с Хрватском.

"Босни и Херцеговини су потребна макар још два гранична прелаза која имају све инспекцијске органе на граници, поред прелаза у Градишци и Бијачи, те је неопходно да тај статус добију и Свилај и Изачић.

Такође, потребни су нам додатни гранични прелази на којима је присутна фитосанитарна инспекција. Оно што је већ проблем сада, а далеко већи ће бити у будућности је ограничење боравка професионалних возача на територији ЕУ, што ће сигурно имати посљедице на цјелокупну привреду с обзиром на позицију професионалног возача без којег нема транспорта произведене робе, размјене и бојим се да ће доћи до великог застоја.

Они по овим правилима имају исте могућности као и други грађани БиХ, да у 180 дана у ЕУ могу да бораве 90 дана, што је неиздрживо у овом тренутку.

Поред великих чекања на границама, занимање возача ће постати све мање интересантно. Ово је већ огроман проблем, јер свакако фали возача", нагласио је Синановић.

Додао је да је покренута заједничка иницијатива и да је шест предсједника привредних комора земаља западног Балкана потписало иницијативу и упутило је према Европској комисији.

"Зашто оваква једна иницијатива не би била подржана од надлежних органа свих шест држава које су је потписале, те да и државе пошаљу заједно иницијативу Европској комисији како би се ови проблеми ријешили", упитао је Синановић.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, каже да ови проблеми не трају од јуче, већ уназад 10 година, ако не и више.

"На овај проблем смо указивали данима, годинама, и обраћали се свим могућим институцијама.

Никад нико ништа није урадио, нити ће сада урадити, то су приче за малу дјецу. Свјесни су да је Хрватска у ЕУ, и да су они сада носиоци Шенгена и раде по директиви и правилима ЕУ.

Управо због тог проблема је 90 одсто возача из превозничких фирми из ФБиХ и РС отишло у иностранство.

Данима возачи чекају на граничним прелазима да би прешли границу. Зашто? Због чега? Није ни раније било воље и жеље да се ово ријеши, а сад поготово.

Због овога највећу штету имају превозници, али имају и крајњи купци, производња. Сви трпе штету. Нема од рјешења ових проблема ништа, то је празна прича", истакао је Грбић.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Т39842288

14.09.2023 09:47

Зауставити увоз беспотребних ствари из хрватске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

14.09.2023 10:46

Да се ради кад се не зели у реформе,Еу и Сенген. Не зели се постивање закона и суверенитета околних и властите дрзаве. Не зели се радити вец дизати тензије прицати о освети и новом рату..нека трпе привредници..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2023 12:47

Потпуно се слажем,наш народ каже,кад нећеш попа љубит у руку онда ћеш попадију у д...

Name

Свака част

14.09.2023 12:51

Све истина што је горе написано

Name

дјоле

14.09.2023 11:47

Има рјесење како нема-нек БиХ стопира улаз сваког камиона са ЕУ таблицама на једно 30 дана па да видис фрке и трке. До тада лијепо трговати са Србијом и С. Македонијом па да видимо ко це имати висе стете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

14.09.2023 11:51

Све те камионе пред Скупстину у Бања луци или у Бакинце код Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басел

14.09.2023 20:54

Прије десет дана сам на границоном прелазу Изациц имао једно ауто испред себе и то ауто су дрзали хрвати 25 минута па то је исто провоцирање а за камионе то је пресло све границе зато њихове камионе исто наси треба да стопи рају па нека виде и њихови возаци како је цекати мило за драго

Name

Па да

14.09.2023 12:40

Ето вам граница па и даље блокирајте путеве ето ста нам следи а и горе од овог

ОДГОВОРИТЕ