Дуг за порез на имовину тежак 37,9 милиона КМ

Неплаћени рачуни за порез на непокретности становника Српске на крају јуна ове године износили су 37,9 милиона КМ, а иако је број за 1,6 милиона мањи него у истом периоду лани, стручњаци сматрају да су неизмирене обавезе и даље огромне, те да се не смије дозволити застарјевање предмета и даље гомилање.

Република Српска 14.09.2023 | 07:58
Дуг за порез на имовину тежак 37,9 милиона КМ

У Пореској управи РС кажу да је дуг по основу пореза на непокретности на крају првог полугодишта лани био тежак 39,5 милиона КМ, истичући да су дуговања настала у периоду од када је Закон о порезу на непокретности почео да се примјењује, односно од 2012. године.

Додали су да су за шест мјесеци ове године наплаћена 17,02 милиона КМ по основу пореза на имовину, што је за 3,02 милиона КМ или 25 одсто више у односу на исти период прошле године.

– Када је у питању наплата дуговања по основу пореза на непокретности предузимамо све мјере предвиђене Законом о пореском поступку попут блокаде жиро-рачуна, обуставе из личних примања обвезника, запљена готовине и слично. У том смислу у првој половини године покренута су 19.963 поступка принудне наплате – навели су у Пореској управи.

Градоначелник Источног Сарајева и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић каже да је значај наплате пореза на непокретности огроман, јер се ради о приходу који иде у буџет јединица локалне самоуправе.

– Свака општина и град заинтересована је да се из године у годину биљежи раст, како по повећању броја обвезника, тако и по основици за обрачун пореза на бази раста вриједности имовине правних и физичких особа, што се нарочито дешава у градовима који су развијенији и атрактивнији, гдје станови, куће и земљиште биљеже раст вриједности и цијена – рекао је Ћосић.

Он је истакао да је дуг од скоро 38 милиона КМ превелик, те да би у случају наплате простим дијељењем свака локална заједница добила по пола милиона марака, што су, како наводи, огромна средства.

– Веома је битно да не дође до застарјелости тих предмета и да одјељења за просторна планирања, урбанизам и стамбено-комуналне послове у општинама и градовима стварају своје базе података које у договору са геодетском и Пореском управом синхронизују у континуитету и на тај начин повећавају број обвезника и тјерају грађане да се пријаве за порез ако то нису до сада урадили – додао је Ћосић.

Он је појаснио да фокус, када је у питању наплата овог пореза, није на грађанима који имају ниже дохотке, већ на правним и физичким особама које посједују бројне некретнине великих вриједности.

Извршна директорка приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић каже да разлози због којих грађани занемарују обавезу плаћања пореза на имовину могу бити различити, али да два преовладавају.

– Један дио грађана нема новца да плати, а други не жели, иако може. Доста људи се и одселило у иностранство, али задржало некретнине овдје па кад дођу или неће да измире те обавезе или забораве. Неспорно је да је дуг импозантан и да треба водити рачуна да не расте, не треба дозволити даља нагомилавање обавеза – рекла је Марићева.

(Глас Српске)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ДрМр

14.09.2023 08:17

Порез на имовину треба наплаћивати љидима попут Додика који имају воћњаке, проинтере и добијају милионске потицаје и тендере од државе. Порез на имовину нпр стана до 100м2 за породицу или до 40м2 за самца треба УКИНУТИ. Поготово водити рачуна о социјалним категоријама.... Такодјер, треба увести порез на скупе аутомобиле и порез на луксуз те посебан порез за политичаре који би се наплаћивао од њихове НЕТТО плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

научник

14.09.2023 13:20

Шта је решење за отети рудник Станаре и ТЕ Станаре. Мора власт доћи и рећи страном окупаору: Господо, ви сте у изградњу електране уложили толико и толико, производњом струје на 400МW електрани за 7 година рада и продајом на европском тржишту и продајом угља са рудника сте из ове земље извикли толики и толики капитал, изволите платите нам разлику што сте више капитала извукли него што сте уложили, и напустете електрану која прелази у власништво Електропривреде РС. Када власт буде имала муда да то уради, знаћемо да имамо суверенитет, и да нисмо под окупацијом инсталиране окупационе власти.

Name

Младен

20.09.2023 15:08

До 50 квадрата самац је ослободјен, зивим сам у стану па знам, сад за сваког цлана се ослобадја само незнам која квадратура поздрав

Name

Криминал

14.09.2023 08:48

Колико је криминала у корупције у пореској управи и другим институцијсма вама је мало и пет милијарди марака. Питам се како сте могли без тих пара од пореза прије 2012 док није донесен закон о порезу на непокретности? Па како је дрзавни апарст зивио прије уводјења ПДВ? ..у задњих 20 година (владавине СНСД) наметнули сте стотине пореза, доприноса, тскси....и опет су вам будзети у дефициту а политицари и слузбеници (директори ЈП, нацелници у свим структурама) све богатији. Тврдим да је вас само неколико (100-тињак) да не набрајам од Додика, Спирица, Радмановица, Стевадница, Дјокица, Несица,.....богатији од цијеле републике српске. Колико сваки од њих има имовине (јос покрадене) требали би плацати порез на непокретности најмање 20.000-50.000 КМ годисње. Па ево објавите њихове пореске картице да видимо колико они плацају порез. Сретан је онај ко је побјегао из те ЦРНЕ РУПЕ звана Република Српска и БиХ. ..и заборавих реци, провјерите своје пореске инспекторе и директора и нацелнике ПУ колико пара имају и на који нацин узимају паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперихик

14.09.2023 12:53

Народ плаца намете и таксе а Додик и његова камарила све богатији и богатији Суперихик дрзава ако сте некад цитали стрипове Ален Форд Отимају од сиромасних да би дали богатим односну додику и његовим

Name

Лууне

14.09.2023 08:55

Нелогично је је то што је у Источном Новом Сарајеву знатно нижа пореска основица за непокретност него у Ишточној Илиџи. Начелник Источне Илиџе је Божовић који је у СДС-у а други начелник је у СНСД. Да ли је то у питању? Мислим да је то, а ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулијана

14.09.2023 09:11

Све це то Додо позлатити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

14.09.2023 09:12

Пореза на имовину се ни турци нису сјетили иако су имали свакојаке намете којим су угњетавали и отимали од народа а цега се додиков резим сјетио или је добио инструкције од својих страних ментора.Порез на имовну не постоји у Ф БИХ нити у Хватској ,јос један непоребан намет и онако осиромасеном народу и јадном народу и онда се питају сто је народа све мање и сто свако гледа да побјегне .надам се да це опозиција кад додје на власт укинути ово и олкасати зивот свом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

14.09.2023 09:58

Дуговања пореза за непокретности јесу велика али и ту постоје нелогичности у обрачунавању. Увећана је основица за опорезивање што никако није у складу са реалном вриједности.За купљени стан од прије 5 година рата кредита је увећана за 30% а вриједност некретнине је увећана за 80% Увећан је и проценат пореза на основицу за 0,8%. Према томе укупан порез 2023. је увећан за више од 2.5 пута.То је велики удар на стандард власника непокретности што је узроковало кашњења и неплаћање пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

14.09.2023 10:18

Нико не треба да плаћа порез.Општина Вишеград и ХЕ за славу општине доводе Ацу Лукаса да пјева.Имсју пара за то,а нема за сиротињу.Ацо је један од најскупљих пјевача,прича се да су му платили 60000км.Срамота,ова власт из снсд има пара само за њихово бахаћење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.09.2023 10:34

Можете ви то од великих играча наплатити преко ноћи али то су чланови секте и не дира их се Гањате пензионери,плаћају обавезе а умиру јер немају за лијекове.Срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРПОС

14.09.2023 11:04

Ста је са непокретном имовином политицара,кад це се изврсити провјера поријекла имовине,коју би требало да изврсен странци,никако кадар СНСД а .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.09.2023 11:05

Срам да вас буде ,само знате харач да узимате,у Федерацији уопште нема тог закона,па како њихове општине живе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо Тешањ

14.09.2023 12:29

Тако је комшија код нас уопште у Федерацији тај закон не постоји а нема га ни у Хрватској! Поздрав за све добре људе и комшије у Републици Српској!

Name

Незнам

14.09.2023 13:21

Да ли је могуће да уФедерацији нема тог пореза? Па да ли је то могуће а градови им се развијају.

Name

+

14.09.2023 16:18

Једини стан и порез на њега. По неколико фирми региструју, као загуби се њима адреса. И немогу наплатити. Све тротоаре по градовима заузели ПОДОБНИ за кафане, за кафанске баште. Требало би да је превише наплаћено. Ови сигурно су под другим режимом. ЦРВЕНИХ, ПА СВЕ ЛИЧНО ДОГОВОРЕНО. БАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2023 16:21

Први пут чујем. Да у Федерацији нема тај порез. "Ови наши воле Народ". Још мало ће зрак. А ТРГОВСКА ГОРА ЋЕ ГА ЗАГАДИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

14.09.2023 17:17

Има стотину нацина да се наплати, сад смо ми будале сто редовно плацамо а ови сто неплацају су као паметни, недајте им лицна документа, блокирајте рацуне и низ других ствари па це те видјети наплативост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

14.09.2023 17:57

Сви треба да стану плацати било какве порезе у РС ,нема закона нема пореза Кад закон постане једнак за све порез И се морају плацати до тада ниста ,криминалцима и плацкасима нетреба закон Али порез И’м треба ,нетреба И’м дрзава А порез И’м треба ниста неплацати док сваки криминалац и плацкас народа небуде У Фоци 15 Година ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

14.09.2023 19:12

У Федерацији нема тог пореза

ОДГОВОРИТЕ