У Европу је стигла једна од најгорих врста мрава

Црвени ватрени мрав, једна од најинвазивнијих врста на свијету, први пут је пронађен у Европи, показало је ново истраживање.

Свијет 12.09.2023 | 07:53
У Европу је стигла једна од најгорих врста мрава

Истраживачи су идентификовали 88 гнијезда црвених ватрених мрава распоређених на пет хектара у близини града Сиракуза на Сицилији у Италији.

- С. инвицта је једна од најгорих инвазивних врста. Може се ширити алармантно брзо - рекао је главни аутор студије Матиа Менчети, истраживач са Института за еволуциону биологију у Шпанији, преноси ЦНН.

Мрав, који има научни назив Соленопсис инвицта, поријеклом је из Јужне Америке, али се током прошлог вијека проширио по већем дијелу САД, Мексика, Кариба, Кине и Аустралије.

-Проналажење ове врсте у Италији било је велико изненађење, али смо знали да ће овај дан доћи- рекао је Менчети.

Ови инсекти могу бити агресивни када су узнемирени и имају болан убод, који иритира кожу и може изазвати алергијске реакције.

Мрав такође може оштетити усјеве и локалне екосистеме.

Иако су црвени ватрени мрави раније откривени у увезеним производима у Шпанији, Финској и Холандији, никада прије није била потврђена колонија, што су истраживачи први пут доказали овим истраживањем. Колоније су пронађене у предграђу Сиракузе, али није јасно како и када су ватрени мрави стигли на то подручје. Истраживачи вјерују да су инсекти морали стићи на транзитну тачку с великим активностима људи, попут градске луке.

Истраживање је открило да су летеће краљице мрава вјеројатно стигле на то подручје са сјеверозапада Сиракузе, гдје се налази трговачка лука, путем вјетра. Генетска анализа мрава указала је на највјероватнији извор проширења из Сједињених Америчких Држава или Кине, гдје је такође забиљежена инвазивна присутност врсте.

Мјештани су информисали научнике о повећању броја убода мрава од 2019. године.

Истраживачи су изразили забринутост да би се ови мрави могли брзо ширити по цијелој Европи, с обзиром на то да је седам одсто континента, укључујући веће градове као што су Барселона, Рим, Лондон и Париз, климатски повољно за ову врсту. То сугерише модел који су развили аутори студије. Студија је објављена у научном часопису Цуррент Биологy.

Инвазивне врсте изазивају глобалне губитке од најмање 423 милијарде долара сваке године јер доприносе изумирању биљака и животиња, пријете безбједности хране и погоршавају еколошке катастрофе широм свијета, како наводи извјештај Уједињених нација објављен прошле седмице.

(Тањуг) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Xx

12.09.2023 08:02

Ста сад требамо се опет вакцинисат против мрава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

12.09.2023 08:02

Колико су пута мене угризли јос као дјете док сам се играо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

12.09.2023 08:40

ТО НАРОДУ СЕРВИРАЈУ МЛИЈАРДЕРИ КОЈИ ДОНОСЕ ОТРОВЕ И ЕКПЕРМЕНТИСУ НА НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нера

12.09.2023 18:41

Ови су другачији. Мени су изуједали дијете и гдје год уједе подгноји. Ја однијела дијете доктору они кажу мрави. И заиста су опасни.

Name

Ма

12.09.2023 09:04

Жути су стигли давно тако да је вријеме да нас окупирају и црвени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

12.09.2023 09:49

Од црвених смо ми давно окупирани :)!

Name

Да ли

12.09.2023 11:44

Је могуце да се пусти нека стетоцина у лијевце поље, било инсект или микроорганизам

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

12.09.2023 13:01

Дали су стигли из Украјине јесу ли их тамо узгојили, не сикирајте се вакцине су већ припремљене.

ОДГОВОРИТЕ