Беч најпожељнији град за живот у цијелом свијету

Услови живљења у градовима широм свијета у потпуности су се побољшали од погоршања узрокованог пандемијом цовид-19, показује најновији ЕИУ индекс погодности за живот.

Свијет 11.09.2023 | 13:11
Беч најпожељнији град за живот у цијелом свијету

Он оцјењује услове живота у 173 града у пет категорија: стабилност, здравствена заштита, култура и околина, образовање и инфраструктура. Највише су се опоравили градови у азијско-пацифичкој регији. Индекс такође сугерише да је живот у градовима мало бољи него било када у посљедњих 15 година.

Пораст долази углавном због побољшања здравствене заштите и образовања широм Азије, Блиског истока и Африке, чак и када су резултати стабилности опстали због грађанских немира усред све веће забринутости око трошкова живота широм свијета и континуираног сукоба у градовима попут Кијева.

Престанак ограничења пандемије широм свијета такође је побољшао резултате у култури и околини јер су се догађаји и атракције враћали.

Док индекс може дати податке о томе шта чини мјесто погодним за живот, људи који га доживљавају из дана у дан могу најбоље говорити о томе како је заправо живјети тамо.

Фото: ЕИУ

Први град на листи најбољих за животу у 2023. години је Беч. Аустријској престоници није страно мјесто број један у индексу погодности за живот, само је накратко изгубио признање 2021. године када је затварање због пандемије утицало на његове музеје и ресторане.

Са савршеним резултатима у стабилности, здравству, образовању и инфраструктури, Беч је заузео прво мјесто. Други на листи је Копенхаген у Данској.

Мелбурн и Сиднеј вратили су своје рангирање (треће, односно четврто мјесто) у првих 10 након пада у индексу током пандемије коронавируса која је "стресла" аустралски здравствени систем и резултирала дугим изолацијама. Мелбурн је посебно постигао највишу оцјену за културу и животну средину у земљи.

Три канадска града ушла су у топ 10 ове године, али Ванкувер је рангиран на највишем односно петом мјесту због својих супериорних резултата у култури и окружењу. Шесто мјесто заузео је Цирих у Швицарској. Док су се на седмом мјесту нашли градови Цалгарy и Женева. Торонто је заузео девето мјесто.

На 10. мјесту листе и једина азијска земља која је ушла у топ 10. Ријеч је о Јапану, односно граду Осаки који је добио бодове у погледу стабилности, здравствене заштите и образовања. Како трошкови живота и даље притишћу приходе многих домаћинстава широм свијета, приступачност Осаке је такође велики плус за становнике, објавио је Ецономист.

Ауцкланд на Новом Зеланду је изједначен на 10. мјесту с Осаком. Овај град се попео за више од 25 мјеста у односу на прошлу годину, великим дијелом због свог одложеног поновног отварања након пандемије, гдје ограничења нису у потпуности укинута до септембра 2022. Уз савршен резултат у образовању, град такође је имао највишу оцјену за културу и животну средину међу 10 најбољих градова.

(Клиx) Фото:Ецономист

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Раде

11.09.2023 13:46

Укуси су различити, ко се накраде новца иде у Беч имамо и ми бечлија, сјетих се Шпирића....као је он тамо доспио ником није јасно...никаквих дјела иза себе нема по коме бих га грађани памтили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

11.09.2023 14:57

Где надјоше Данце нај већа говна ,добили од мене флашом по глави.😁.

Name

Корославе

12.09.2023 11:28

Кад твоја сорта за неког казе да је говно, онда је то велики комплимент. Цим их такви неписмени клосари вриједјају знаци да су људи вриједни, паметни и постени. Не знам само, ко тебе пусти у Данску, без ветеринарског надзора??

Name

Ја

11.09.2023 14:11

Знају то добро дјеца наших политичара па су сви покуповали станове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

11.09.2023 14:29

И највећа бауштела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аусландер

12.09.2023 17:19

Ово могу писати само они сто нису никад били у Бечу.Отђите у свој родни крај па видите сто је РАЈ

ОДГОВОРИТЕ