Грађани и привреда испаштају због политичких блокада

Највећи губитници међусобних блокада и политичког застоја у БиХ су грађани и привреда, посебно јер би домаће фирме спровеле највећи дио послова за грађевинске и инфраструктурне пројекте за које је ЕУ обезбиједила више од милијарду евра, а који су суспендовани кривицом домаћих политичких актера.

Босна и Херцеговина 11.09.2023 | 09:04
Грађани и привреда испаштају због политичких блокада

Посљедњи примјер је информација коју су "Независне" ексклузивно објавиле, да је тренутно на чекању седам грантова ЕУ због блокада у Предсједништву БиХ, вриједних више од сто милиона марака.

Једна од фирми која трпи посљедице је бањалучки "Интеграл инжењеринг", који је завршио све радове на мосту на Сави код Градишке, али им инвеститор, Министарство комуникација и транспорта БиХ, није исплатило новац за извршене радове.

Наиме, "Интегралов" новац касни јер се Министарство комуникација правда чињеницом да Европска инвестициона банка још није исплатила остатак гранта за тај мост у висини од око 1,7 милиона евра.

Овај грант је један од седам грантова који чекају да се бх. политичари одобровоље и ријеше међусобне блокаде, како би новац био ослобођен.

Ситуација с "Интегралом" је утолико специфична што грант касни из два разлога - техничке и политичке природе.

Техничке природе јер се предузеће налази на листи санкционисаних субјеката Министарства финансија САД, па су нам наши европски извори објаснили да процес исплате новца траје нешто дуже него уобичајено.

Међутим, новац ће, све да буде исплаћен сутра, остати на Предсједништву БиХ, јер ниједан грант ЕУ није одобрен за даљу исплату, што је политички разлог за блокаде.

Како нам је недавно потврђено у Министарству финансија и трезора БиХ, од седам одобрених грантова у висини од око 55,6 милиона евра, на пројекте у РС се односи око 7,4 милиона евра, а на ФБиХ око 37,7 милиона евра, док је за пројекат водоснабдијевања у општинама и у ФБиХ и у РС намијењено око 10,5 милиона евра. Тако је, када се све сабере, укупно блокирано више од сто милиона марака грантова, односно финансијских донација у готовини за мостове, цесте, водоводе и другу инфраструктуру.

У "Интегралу" су нам потврдили да имају посљедице јер им Министарство транспорта и комуникација БиХ није исплатило новац за извршене радове.

"'Интеграл' је крајем јула 2022. године завршио радове на изградњи прве фазе брзе цесте Окучани - међудржавни мост на Сави, укључујући и недостајући дио ауто-пута са бх. стране и тиме је испунио свој дио уговорне обавезе. Тражимо и очекујемо да Министарство транспорта и комуникација БиХ, као друга уговорна страна, што прије изврши плаћање прије годину дана створене обавезе. Актуелни односи заинтересованих страна које нису уговорне стране у спорном уговору између МТК БиХ и 'Интеграла' према будућим пројектима нису основа за неизвршење или незаконито одлагање извршења створене обавезе МТК БиХ према 'Интегралу'", рекли су они за "Независне".

Тако се поново показује да ће грађани и привреда понијети највећи терет политичке кризе у БиХ, која се већ годинама не смирује, с обзиром на то да ће оваква политичка клима имати негативан ефекат на раднике, добављаче, пословне партнере погођених компанија и за ширу заједницу.

Игор Гавран, економски аналитичар, за "Независне" каже да је запањујуће да ЕУ нуди новац, а БиХ га одбија.

Он додаје да је дугорочни и посредни губитак много већи од износа самих средстава.

"Не само да бисмо за исте пројекте морали алтернативно користити властита средства и тако умањити трошење за друге јавне потребе, него је извјесније да бисмо се задужили и онда додатно плаћали камате на ова задужења. И опет због тога умањили издвајања за остале потребе. А пошто би новац на крају могао завршити код домаћих привредника као извођача радова, губитак је и њихов, али и многих других привредника јер, наравно, они би новац опет могли трошити на домаћем тржишту, а посредно би га добијали онда и њихови запосленици и запосленици оних који послују с њима кроз плаће. Чак и ако се ови грантови на крају ипак реализују, свако одгађање опет има своју цијену, јер кашњење изградње пројеката попут ауто-путева само по себи је штетно за економију", сматра он.

У МКТ су нам недавно објаснили да је главни "кривац" у вези с мостом код Градишке кашњење исплате од стране Европске инвестиционе банке, која у име ЕУ располаже тим средствима.

"Због тога је доведено у питање благовремено измирење обавеза насталих приликом реализације овог пројекта, а што може имати негативне посљедице по буџет институција БиХ кроз плаћање затезних камата, покретање судских поступака и слично", рекли су нам они. Како би се избјегао евентуални судски поступак, нагласили су да је Министарство у мају Савјету министара БиХ упутило приједлог да се средства исплате из средстава БиХ.

"Министарство је у мају Савјету министара БиХ упутило приједлог одлуке о утврђивању намјене дијела средстава уплаћених од дозвола за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних  приступних система", нагласили су.

У ЕИБ-у се, пак, ограђују од евентуалног судског поступка у БиХ око намиривања трошкова извођачу радова.

"Важно је напоменути да ЕИБ није страна споразума о извођењу радова у односу на овај конкретни пројекат. Одговорност је на инвеститору да све трошкове према уговарачима измири на вријеме", рекли су они за "Независне".

(Независне)  Фото: Архив

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ц.Вила

11.09.2023 09:39

И нека су губитници. Народ их је бирао. Нису ништа боље ни заслужили. А каква је опозиција, ови ће владати до смрти. Нек је народу важно да је Бошњак, Србин или Хрват, а то што нема шта да једе, нема везе. А да не спомињем да сада већина дјецу гледа само преко вибера. Ови што су остали и они би се испалили, само да икако могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2023 11:22

Јесте, народу мрвице, а њима милиони, нико постен и нормалан не види будуцност овдје, само неизвјесност , сваке године зиви се горе.

Name

Мицко

11.09.2023 10:28

Нико те паре ником не поклања,све се то врати,сто у парама,сто у условљавању кроз "корону","прајд" и остала ср...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕВАРАНТ

11.09.2023 11:04

Све је ово народ себи урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОИНТЕРУ

11.09.2023 11:05

НИШТА НЕ СМЕТА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.09.2023 12:50

Благо онима сто су отисли за ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.09.2023 14:14

Апослутно је тачно да су политичке блокада то што раде поједине земље из ЕУ према БиХ и да то трпи комплетно друштво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.09.2023 14:17

Сви ми знамо. Ко се обогатио у РС, подржавајући овај Систем МИЛОКРАДА. СНСД, КУПИЛИ ДИПЛОМЕ, ВИШЕ ПРИМАЊА, РАДНА МИЈЕСТА ДОБРА, А НЕКИМА И КУЋИ ШАЉУ ПЛАТУ, КОНЦЕСИЈЕ И МНОГО ТОГА ЈОШ. Сва Друштвена имовина прекњижена муфте на поменуте. Сви знамо СВОГ КОМШИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ