У Мароку погинуле 2.122, повријеђена 2.421 особа

- Број погинулих у снажном земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 2.122, док је 2.421 особа повређена, јавила је данас државна мароканска телевизија. 

Свијет 10.09.2023 | 18:49
У Мароку погинуле 2.122, повријеђена 2.421 особа
У близини епицентра спасиоци се утркују са временом како би дошли до заробљених жртава у удаљеним планинским селима, пренео је Ројтерс.
 
Припадници војске, полиције и цивилне одбране стигли су током ноц́и у угрожена подручја, а Мароканци су већ другу ноћ провели на улицама, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН).
 
Многа села у подножју планине Високи Атлас у близини епицентра земљотреса су изолована и тешко доступна, што омета спасилачке операције.
 
Краљ Марока Мухамед ВИ наредио је џамијама широм земље да у подне одрже погребну молитву за погинуле у земљотресу.
 
Заставе се вијоре на пола копља широм земље с обзиром на то да да је почела тродневна национална жалост.
 
Мароканци су јуче похрлили у болнице и медицинске центре како би дали крв да би помогли повређенима.
 
У епицентру земљотреса регистровано је више накнадних земљотреса, а Европско-медитерански сеизмолошки центар забележио је данас потрес јачине 4.5 степени по Рихтеровој скали 77 километара југозападно од Маракеша.
 
Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

10.09.2023 18:58

Жалост велика.

ОДГОВОРИТЕ