Ердоган разговарао са Бајденом о авионима Ф-16

- Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је разговарао о питању турске набавке борбених авиона Ф-16 из САД током кратког сусрета с америчким председником Џозефом Бајденом на маргинама самита лидера Г20, јавља Анадолија.

Свијет 10.09.2023 | 17:10
Ердоган разговарао са Бајденом о авионима Ф-16

"Имао сам кратак разговор са Бајденом. Разговарали смо и о питању Ф-16", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре након самита Г20 у Индији.

Лидери Г20, у одсуству председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга, окупили су се у Њу Делхију на дводневном самиту под темом "Једна Земља, једна породица, једна будућност", навела је агенција.

"Нажалост, наши пријатељи стално спомињу Шведску када је у питању Ф-16. Такав приступ нас озбиљно узнемирава", рекао је Ердоган.

Председник Турске је поновио да је могући пријем Шведске у НАТО у надлежности турског парламента.

"Нисам у ситуацији у којој могу сам да одлучујем. То мора да усвоји парламент. Шведска мора да испуни своје обавезе", рекао је Ердоган.

Турска тврди да кандидатура Шведске за улазак у НАТО и питање турске куповине Ф-16 од САД нису међусобно повезани.
 Званична Анкара је затражила борбене авионе Ф-16 и опрему за модернизацију летелица у октобру 2021. 

Уговор вредан шест милијарди долара укључивао би продају 40 млазњака, као и комплете за модернизацију за 79 борбених авиона који се већ налазе у инвентару турских ратних снага. 

Стејт департмент је неформално обавестио Конгрес о могућој продаји, међутим, кључни посланици на Капитол хилу упозорили су да ће одбацити договор због неколико захтева, укључујући и условљавање куповине како би Анкара одобрила кандидатуру Шведске за чланство у НАТО.

Анкара тврди да би авиони ојачали не само Турску, већ и НАТО савез.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тајфун

10.09.2023 19:37

Нећеш султане добити ни један амерички апарат док не дозволиш једној демократској држави прикључење алијанси. Купи код пријатеља с којим се често састајеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

11.09.2023 13:41

Турака узма авионе хоће Зеленском поклонити .