Вучић у Скопљу на самиту процеса Брдо-Бриони

- У Скопљу се сутра одржава самит лидера процеса Брдо - Бриони, а домаћин скупа биће председник Северне Македоније Стево Пендаровски, заједно са председницима земаља иницијатора тог процеса Хрватске и Словеније, Зораном Милановићем и Наташом Пирц Мусар. 

Регион 10.09.2023 | 14:12
Вучић у Скопљу на самиту процеса Брдо-Бриони
На самиту је најављено учешће председника Србије Александра Вучића, председника Црне Горе Јакова Милатовића, председника Албаније Бајрама Бегаја, чланова тројног Председништва Босне и Херцеговине Жељка Комшића, Дениса Бећировића и Жељке Цвијановић и председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи.
 
Током сутрашњег дана, предвиђено је пленарно заседање, након којег ће уследити прес конференција домаћина самита и изјаве званичника, после чега ће се разговори наставити на радном ручку и билатералним састанцима.
 
Иницијатва Брдо-Бриони настала је 2010. године када су тадашњи словеначки и хрватски премијер Борут Пахор и  Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да дају пример лидерима Западног Балкана и подстицај за решавање билатералних питања и повећање темпа на путу интеграције у ЕУ.
 
Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони се одржавају сваке године, а скуповима лидера региона придруживали су се и специјални гости међу којима су били некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анџеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника Џозеф Бајден, као и представници европских институција.
 
Прошле године самит је одржан на Брду код Крања, када су лидери земаља Запаног Балкана, уместо декларације, усвојили закључке, у виду документа од шест тачака, чија је главна порука да се реафирмише подршка убрзању европског пута Западног Балкана. 
 
Прошле године скупу нису присуствовали представници ЕУ и није било специјалних гостију. 
 
Уочи сутрашњег скупа, председник Северне Македоније вечерас ће за лидере земаља учесница приредити неформалну вечеру.
 
У Скопљу је, због присуства највиши званичника земаља региона, одређен такозвани први степен безбедности, па је данас и сутра на снази посебан режим саобраћаја.
 
(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 0

Оставите коментар