Мароко броји жртве: Погинуло 820 људи (ВИДЕО)

Број погинулих у снажном земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 820, а најмање 672 особе су повређене, саопштило је министарство унутрашњих послова те земље.

Свијет 09.09.2023 | 12:10
Мароко броји жртве: Погинуло 820 људи (ВИДЕО)

Саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима, а да су повређени транспортовани у болнице на лечење, пренео је АП.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Амерички професор грађевинског и еколошког инжењерства са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу Џонатан Стјуарт рекао је за ЦНН да очекује више јаких накнадних потреса, с обзиром на интензитет земљотреса магнитуде 6,8 по Рихтеровој скали који је погодио Мароко, а осетио се чак и у Португалу и Алжиру .

Друга могуц́ност по њему, иако врло мала, јесте да потрес од петка увече буде увертира за још јачи земљотрес, наводи ЦНН.

Због свог положаја на линији додира између Медитеранске, Европске и Афричке плоче, Мароко је посебно изложен сеизмичким активностима. 

Два посебно силовита земљотреса обележила су историју Марока. 

Земљотрес јачине 6,3 степена потресао је провинцију Ал Хосеима, 400 км североисточно од Рабата, 24. фебруара 2004, убивши 628 људи и причинивши значајну материјалну штету.

Много разорнији био је земљотрес који је 29. фебруара 1960. потпуно сравнио с земљом Агадир, град на западној обали Марока, и за собом оставио више од 12.000 мртвих, односно трећину становништва тог града.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 0

Оставите коментар