Хоће ли радници јавног сектора изаћи на улицу?

Да ли ће радници јавног сектора у Српској изаћи на улице, знаће се у понедјељак, за када су челници пет синдиката најавили сабор на којем ће донијети коначне одлуке о даљим потезима, а два дана уочи засједања поручују да тренутно расположење запослених одсликава незадовољство те да су спремни да протестима траже оно што им је обећано.

Република Српска 09.09.2023 | 09:30
Хоће ли радници јавног сектора изаћи на улицу?

Наиме, представници пет синдиката који представљају раднике у јавном сектору сматрају да су изиграни од стране Владе Републике Српске. Тврде да споразум потписан са републичком Владом од половине прошле године није у потпуности реализован, односно да није дошло до спровођења четвртог корака из тог документа - повећања плата у другом кварталу ове године.

Синдикат управе Републике Српске је за недјељу увече заказао сједницу својих органа, а тада ће, како наводе, разматрати комплетну ситуацију, али и донијети закључке које ће представити колегама на сабору.

- На сабору ће учествовати и представници синдикати полиције, доктора, медицинских сестара, али и Самостални синдикат у здравству. Пред нама ће бити теме које се односе на неиспуњавање потписаног споразума, односно повећања плата, али и неуплаћени доприноси здравственим радницима, као и неплаћени прековремени сати. Такође, тема је и колективни уговор за запослене у општинама и градовима, а који још немамо. Много је проблема који су ескалирали. Вијећаћемо о свим видовима синдикалне борбе, а пред нама су на првом мјесту опције које се односе на организовање штрајкова, протеста, демонстрација - казао је “Гласу” предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Навео је да Влада Републике Српске није имала разумијевања у претходних годину и по, јер није испоштовала раднике јавног сектора који, како тврди, већ скоро 14 година трпе преко својих леђа сваку кризу која погоди Српску.

- Правдају се како је рекао Међународни монетарни фонд (ММФ) да ограниче плате у јавном сектору. Како се ниједном ММФ није тргнуо за јавна предузећа, јер тамо запослени имају дупло веће плате него они у здравству - упитао је Марић и додао да солидарност једном за свагда треба да сиђе са леђа радника јавног сектора.

Исти став дијеле и у Синдикату радника унутрашњих послова Републике Српске, гдје наводе да ће у понедјељак у Банском двору учествовати на синдикалном сабору.

- На сабору ће учествовати око 300 чланова који одлучују у органима одлучивања пет гранских синдиката. Од стране нашег синдиката учествоваће представници сваке синдикалне јединице, од Мркоњић Града до Требиња. Ти људи долазе из свих полицијских станица МУП-а и они сваки дан дијеле радни простор за осталим запосленим. Они су ти који знају најбоље расположење запослених - казала је “Гласу Српске” предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић.

Подсјетила је да је сабор организован управо из разлога што је Влада Републике Српске прекршила потписани споразум из прошле године, односно није дошло до повећања плата у другом кварталу ове године.

- То је четврти корак из потписаног споразума. Синдикални органи донијеће у понедјељак званичне одлуке, а тренутно преовладава расположење за протесте. Влада Републике Српске, која је наш послодавац, исказала је велики степен неодговорности и обманула раднике. Нисмо очекивали да ће се Влада поигравати са својим радницима - закључила је Јондићева.

Три повећања

Представници пет гранских синдиката прошле године потписали су споразум о повећању плата са Владом епублике Републике Српске, према којем је од јуна 2022. плата повећана за десет одсто, а за додатних 100 марака од августа исте године.

Плате свих запослених које су биле мање од републичког просјека у јавном сектору повећане су за пет одсто од почетка 2023. године.

(Глас Српске) Фото: Цапитал

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

блбл

09.09.2023 09:40

Засто би излазили? Па ниста и не раде, а добивају плату Њима је добро, али зато приватном сектору скидају главу, за 1 марку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.09.2023 11:36

Па нека изадје и приватни сектор,доста је било висе и приватног сектора,ради за минималац,и у коверти јос 1000 КМ,код тебе нико ниста неради,само ти јадник уби се од посла

Name

Ех

09.09.2023 12:09

Ко је био у згради Владе видјеце фото моделе, момке И цуре као за ноцни провод обуцене... Другим ријецима, људи преко штеле добили послове И шеткају се ходницима. Реално приватни сектор као да не постоји, 50 укупно послова за подруцје Бања Луке на Бироу за запосљавање И осталим порталима. Не недостају радници у приватном сектору, вец послови недостају!

Name

Милан

09.09.2023 15:41

Нема пара,отисло за водени топ,ако се будете бунили бице у употреби. О свему ми размисљамо.

Name

Борац

09.09.2023 09:45

Ста се буните? Прво се морају купити скупа слузбена аута,па вама ста остане. Сви сте ви примљени по партијској линији. Ви сте само скупљаци гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

09.09.2023 09:51

Стета за постене раднике али искрено многи ни то нису зарадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.09.2023 10:39

Истина, постени и способни радници су максимално деградирани, а саторски ухљеби нису вриједни ни спомена. Али свеједно пара нема!

Name

Ре

09.09.2023 13:36

Уиграни сценарио да би обични народ рекао како и њима није баш добро као што се прича жвака за наивне дао бих десну рукуда никада неце протествовати против ове владе

Name

Xy

09.09.2023 09:51

Ако вам не паше да гледате у небо и имате 3 пута већу плату од радника,,, ајмо у привреду,, онда би молили да се вратите и за пола садашње плате,,, зар радници у привреди треба да просе да би ви уживали,, срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссарајево

09.09.2023 10:58

Не, апсолутно НЕ. Радници у привреди треба да се боре за своја права, веће плате и бољи живот. Блаћењем радника у јавном сектору не добијате ништа, само БОРБА за себе: штрајкови, обуставе, блокаде, па и рушење ако се мора....

Name

РЕ Сарајево

09.09.2023 14:08

Како блаћењем не добијају ништа, треба скресати број ухљеба да би реални сектор продисао

Name

Само протести

09.09.2023 09:52

Овој Влади Р.С.не вриједи,упућивати апеле,нити потписивање уговора,који су већ планирани да се не спроводе. Узимају за себе,из буџета,колико их воља,плате,за њихов НЕРАД,су ван сваке памети...задужују нас унапријед деценије... Па,ово,ако се сад не покрене озбиљан вид борбе,онда не заслужујемо ни да постојимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

студенткиња

09.09.2023 11:40

Зар постојимо? Народ који је максимално понижен не постоји! Овдје постоји сама неколико лоповских, богатих, полуписмених породица. Људи одлазе и њихава дјеца, дјеца њихове дјеце ће бити Нијемци, Скандинавци, Американци...

Name

То

09.09.2023 09:55

Су само приче,не смију они у штрајк.То је гласачка машина.То само причају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

09.09.2023 09:58

Повећати порез приватном сектору,такође топли оброк,од радника из приватног сектора,све паре које се скупе преусмјерити на повећање плата у јавном сектору.Ипак у министарствима,општинама,јавним предузећима сте навикли да мало радите а плате да буду велике.Ови што раде по 12 сати дневно,6 дана седмично код приватника,немају кад трошити паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

09.09.2023 10:03

даће вам Додиг позајмицу уз камату 8% од 7 милијарди што вам је покрао. РУЉО народна, скапавајте кад вам ови владају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опааа

09.09.2023 11:57

Зар 8 гласацка масинеријаааааа иде у ШТРАЈКККК! То је нека фора нова !!!!!!!!

Name

Бл

09.09.2023 10:10

Ста це они на улице ниста и не раде сем сто скупљају гласове нема овдје среце са овим додиком који је највеце зло нас СРБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОX

09.09.2023 10:18

Сад се види да је јавна управа све вријеме док је било кредита подржавала избор ове власти. Међутим од кад је прилив новца преко кредитних средстава смањен тако је проблем испунити и обећање о повећању плате. Господо из јавне управе, ја кад дигнем кредит као крајњи корисник да би тренутно поправио своје финансиско стање, ја га и вратим. Па тако је дошло вријеме да и ви своје кредите почнете враћати. Доста је било илузија да се паре могу без привреде, пољопривреде и индустриске производње стварати. И што је нај битније, сад сте огољени до коже, показали сте да сте читаво ово вријеме свјесно гласали за финансиско урушавање Републике Српске и кур...ски ћутали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.09.2023 10:31

Зато је Додик на звојој вили управо уградио улазна врата "пирнар" за 50 000 марака а ви сиротињо давите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Радници"

09.09.2023 10:34

Престаните их звати "радници", реците УПОСЛЕНИЦИ, јер сви знамо да су НЕРАДНИЦИ, УХЉЕБИ, БЕЗОБРАЗНИЦИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема смисла...

09.09.2023 10:46

Да се буне и излазе на протесте. 90% запослених су вјерни следбеници система! И свима је тренутни режим дао посао. И њима и њиховим породицама. Више од пола њих немају стручно образовање, а годинама примају плату! Сада би да се буне,нда штрајкују?! Е неће да може!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нема смисла...

09.09.2023 12:37

А има ли смисла тразити повецање плате у опстој беспарици, глобалној рецесијии, неизвјесности? Цувај то сто имас,љуља се сав свијет...

Name

Зз

09.09.2023 10:53

Изузев здравствено сектора,, сви остали идите у приватни сектор, градјевину, производњу, бензинске пумпе па видите како и колико се мора радити да би зарадили плату,, коју ви добијете а радите два сата дневно, а онда играте игрице, идете на кафу, убијате се од досаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зз

09.09.2023 11:16

Здравствени сектор је најгори убједљиво.Њима је пуно и 700 марака дати.Опет треба изузети болнице тј интерно гдје раде сестре и доктори а домови здравља пропаст.Неце породицни да те прими и оцима види него преко сестре се играмо глувих телефона.То мозе и обицни ћато радити.Сто је ваљало доктора и сестара давно је отисло у Њемацку

Name

Али

09.09.2023 12:00

90 постооо је гласацка масинерија купљенааа без знањаа без м9ралааа!!!!! Само да в9зни парк подмладимооо за вас мора бити о ста би ми без вассс!!! Стрпите се бицеее

Name

Борац

09.09.2023 10:53

Цитам ове полтроне из приватног сектора,ста немате муда да казете газди ,несмете рец да казете газди овде се расписали.Гледам вас за сендвице где год газда казе.Тако вам је и г Рајко дјелио јаја да гањате председника Попласеног .Свако нек трази своје потпуно подрзавам.А ми неписмени у ред за сендвиц,трк газди реко овај ово онај оно.О цему сад ево всм пензионера бораца.За славу бораца дезертери коло воде.Уцени из специјалне сколе ,буцу а засто сви им раде и не иду на посао.Пензионери за 10 марака пјевају.Кода су на лоту добили.И зато господо оцистите смеце у свом двористу па погледај онда комсију па му реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.09.2023 11:55

По чему издавајте здравство? Већина доктора ради на УКЦ БЛ и приватно, у државном преглед на брзину ко на траци када вас закажу код себе приватно посвете се пацијенту

Name

радник

09.09.2023 12:57

Напиши име и презиме,па онда критикуј.

Name

Обицан цовјек

09.09.2023 10:56

Чисти безобразлук,борац 5 година рата,40 година стажа,а пензија никаква,дајте господо отказ,доћи ће радити други за упола ваше плате,јер свакако вас има и превише,а ефекти рада равни нула,треба вам још скретати те назване плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре обицан цовјек

09.09.2023 11:12

Нема сансе да је после 40 година стаза и 5 рата( мада не мозе бити јер је рат трајао 4 године) пензија бас никаква.А плате у управи су 1000 марака.Ако је то вама пуно онда је и пензија од 500 марака огромна.Друго у тој управи раде и дијеца тих бораца сто их спомињете а и погинулих.

Name

Рамбо

09.09.2023 10:59

Има Граница! Како рече она,из Добоја Милорад је Бог ! Нека Цркну ! Стола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

09.09.2023 11:05

Највише гласова ова секта на власти има управо од ових будала који раде у приватним фирмама, пензионера, бораца и студената,а најмање добијају што довољно говори у каквом болесном,неписменом и глупом друштву живимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лака

09.09.2023 17:04

Браво.Тачно је тако.Ја сам на буџету,проф. ,и не гласам за владајуће. (за Јелену).Имамо мозак и разум да их користимо.Кичму и главу да их не савијамо.

Name

Бл

09.09.2023 11:10

Сваки протест у задњи десет година сте требали подржати. Ми који радимо за минималне или не радимо никако боримо се десет година. Ви исти који се сад буните сте говорили да нас треба похапсити да вам ометамо саобраћај, да не можете шетати господском сад се буните. А сви сте знали до чега ће нас ова власт довести. Док год не схватимо да се боримо за комплет друштво без обзира на статус нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

09.09.2023 12:36

Ре Би. Чињеница је да сте управо ви они који дајете подршку овој власти од које најмање имате што значи да сте глупи. Ви треба да се дигне те а не ови са буџета. Вас Миле купи за пиву под шатором...🤣

Name

Црвени ухљеби, шта хоћете!

09.09.2023 11:19

До јуче вам је Додик био Бог! Висе од Свевишњег! Сада би да штрајкује те? Пази молим те! Више од пола вас нема ни средње образовање, а годинама примате плату из Будзета тј Народних пара! Идите гдје има боље, ако сте радници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.09.2023 11:27

Сигурно неце изаци, боје се они, јер раде нешто за шта немају знање, и ако се побуне оп зрц милојка, на улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг

09.09.2023 11:42

Ма нема сансе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррррр

09.09.2023 11:47

Сви требају изаци на улицу. Радити за 750 км у овом времену је науцна фантастика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Пелегрино

09.09.2023 11:51

Не смију протестовати. Све се гледа и прати, шта ко ради. Остаће без посла, ко буде јавно протестовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

09.09.2023 11:57

Послати их на границу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

09.09.2023 12:23

Част поштенима, који раде у ЈС. МЕЂУТИМ, највише вас ни то нисте зарадили. Има Вас ко паса. Само гласачи СНСД. САМО СТЕ ГЛАСАЧКА МАШИНЕРИЈА СНСД. Да видите, како се у привреди и код приватника ради. Ви сте сви килави за праве и паметне послове. БИЋЕТЕ УВИЈЕК НА ГРБАЧИ НАРОДА. АЛИ ТРЕБА СВЕ ОВО МИЈЕЊАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

09.09.2023 12:27

Ни то већина није зарадила. Ту сте страначке мазе. СНСД од нормалних људи и нема гласове. Прича један стручњак, са Буџета. Било их је 5 -оро. Истраживали су све послове. САДА ИМ ЈЕ ДОВЕДЕНО , ЈОШ 18-оро. То су исто за 24 гласачи. Све нестручно, није са правом струком. И САМО СМЕТАЈУ. ТРОШЕ ТЕЛЕФОН, ДОРУЧАК, ПЛАТА ИТД. СВЕ ГЛАСАЧИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.09.2023 12:36

Како Вас из Јавног сектора није срамота,имате три пута веће плате од реалног сектора,џабалебарите вас већина,а живите од грбаче реалног сектора.Нетреба Вам дати ништа јер ништа и не радите,сам што имате партијске књижице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоки

09.09.2023 16:53

Јавном сектору припада и просвјета.Плата професора(односно ,укупна примања 1500КМ,за пуну норму,+стаж 0,03% првих 25год. па 0,05% од25 год).Размислите ,да нема јавног сектора,ко би куповао производе из привредног?

Name

Робот

09.09.2023 12:43

Никуд они неце, нити смију зуцнути. Нигдје нема ко код Миле. Примати плату од 2-3000КМ за испијање кафа и трацање по ходницима, било гдје друго, могу само сањати. Велика вецина их је полуписмена са киоск дипломама стеценим у 40`ој по селима и касабама. С обзиром колико ``радите``, превисе сте и плацени. ТИСИНА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак....

09.09.2023 14:54

Морате признати да има постеног,вриједног радног народа који мора ринтати за све те лијене незналице. Није све олос, господо,неки су се намуцили,уцили и науцили. У супротном,све би давно пропало.

Name

Не морам признати

09.09.2023 18:51

Паметни и постени су у реалном сектору или у иностранству. Знас се како се долази до позиције на дрзавним јаслама. Кум, кревет, коверта, свето тројство за посао у опстини, суду или влади. Молим Вас да наведете, ста то у овој накази од дрзаве није пропало и ста сте то сацували?? Веома ме занима да цујем одговор.

Name

Милан

09.09.2023 13:11

Неће изаћи господо "сподобе" јер су радници јавне управе одговорни за разлику од таквих сподоба које навијају за немире јер ви у тим немирма узимате корист за себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

09.09.2023 15:39

Будало,код тебе ко год се буни за плату,они русе овај лоповски резим. Смраду све сте покрали,слагали и раселили.

Name

ре

09.09.2023 16:48

Не знаш ни сам шта кажеш.Благо теби,стално на одмору.

Name

Милан за Ре Милан

09.09.2023 19:28

Нико не приговара евентуалним протестима, веће само коментарише то колико ви навијачки прижељкујете протесте зато што сте од мржње избезумљени!

Name

Идеално

09.09.2023 23:12

Миланце, глупсонце...Нико није навијацки настројен, ето мени лицно би сметали ти протести оних који су добро плацени, али хоце јос висе, а уред ниста и не раде...Овде је други проблем који вас муци, а то је да вам се тргају контроли потенцијални васи гласаци...

Name

Тандрчак

10.09.2023 01:46

Милане,немири и треба да буду,крајње је вријеме,живиш у паралелном свијету,треба "вас"спустити на земљу,то није мржња то је вапај обичног човјека на неправду која траје деценијама!

Name

Савоо

10.09.2023 19:05

Милане изадји из рудоњиног ануса.

Name

Не секирајте се

09.09.2023 13:19

лемчина је узео водени топ,платио од ваших доприноса... гласајте опет за њ....имаћете пара ко блата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тандрчак

09.09.2023 13:30

Већина свакако треба завршити на улици,сигурни режимски гласови и крпељи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

09.09.2023 14:30

Повећање плата у јавмом сектору = константна задужења у "јавном сектору" (односно на нивоу ентитета РС)... Тешко (заправо немогуће) остварива једначина на начин да ова два сегмента иду упореду један са другим... Ето одговора на сва постављена питања синдиката...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек о нецовјеку

09.09.2023 14:47

Кукавице и пилтрони тезима болесног Гдје ви гоните багро хостаплwрска Све који су цланови секте стријељати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прича

09.09.2023 19:45

Ма неће изаћи они су узданица тиранске власти и он ће им у датом моменту дати повишицу само да би остао и даље да тиранише и пљачка Народ Р.С

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

10.09.2023 06:26

Гласачи који су уништили ово друштво сада траже плате. Гледали сте како млади одлазе, али боже ви сте богом дани да радите у државном сектору и примате плате за нерад. И шта сад. Пут под ноге или мотику у руке.

ОДГОВОРИТЕ