Град подржао да се уништи "Букова коса" у Приједору

Градска управа Приједора поднијела је Скупштини града приједлог одлуке о давању сагласности за извођење детаљних геолошких истраживања “Дрво-Еxпорт-у“ из Теслића на локалитету “Букова коса“.

Република Српска 08.09.2023 | 17:56
Град подржао да се уништи "Букова коса" у Приједору

Тако ће приједорска Скупштина, која је прије само два мјесеца једногласно одлучила да затражи од Владе Српске да се на њеном подручју обуставе сва истраживања, на сједници 12. септембра ипак гласати да се теслићкој фирми у власништву СНСД-овог одборника Срђана Кљечанина Руфија ипак допусти раскопавање на Козари.

Уколико се то деси, биће уклоњена и последња препрека да се почне раскопавање у овом селу испод Козаре, јер без сагласности локалне самоуправе одлука Владе о давању концесије не може се реализовати.

У образложењу приједлога одлуке наводи се да се сагласност “даје у сврху издавања одобрења за истраживање, односно одобрења пројекта детаљних геолошких истраживања”.

“Обавеза концесионара је да након завршених истраживања земљиште врати у првобитно стање. Највећа дозвољена количина минералне сировине која се може узети при истраживањима с циљем испитивања квалитета и хемијско – технолошких својстава износи максимално 200 кубних метара“, наводи се у овом приједлогу.

У образложењу одлуке наводи да је увидом у планску документацију утврђено да је подручје обухваћено важећим просторним планом и да се налази у близини подручја које је означено као дјелимично истражена рудишта “Букова коса”.

“Сагласност се даје у сврху издавања одобрења за истраживање односно одобрења Пројекта детаљних геолошких истраживања. Обавеза концесионара је да након завршених истраживања, на предметном истражном пољу земљиште врати у првобитно стање. Такође, обавезан је да прије почетка извођења радова исто достави градоначелнику Приједора“, наводи се у приједлогу одлуке.

Истиче се да је “прописана обавеза прибављања сагласности јединице локалне самоуправе на чијој се територији налази истражни простор, а прије издавања рјешења Министарства енергетике и рударства којим се одобрава извођење истражних радова, те се предлаже давање поменутих сагласности.

Напомињемо да грађани приједорских села мјесецима уназад протестују и опиру се било каквим истраживањима и отварањима рудника.

Јавор погазио ријеч

Апсурдно је да је објављено да је ова фирма добила од Владе Српске концесију за истраживање истог дана када су одборници гласали о забрани свих активности.

Тиме је Влада РС погазила вољу локалног становништва, које се мјесецима уназад противи и захтијева обустављање свих радова.

На ванредном засједању крајем јуна речено је тада “да је Скупштина града става да је неопходно привремено зауставити све радње које се тичу истраживања на локалитету Букова Коса као и припремних радњи и експлоатације на двије споменуте локације (Бистрица) док се не достави сва релевантна документација која се тиче добијања концесија”.

Такође, тражили су и да министарство, Инспекторат и Пореска управа у року од 90 дана изврше ванредну контролу свих уговора за истраживање и експлоатацију. Информације о овоим радњама до сада нису угледале свјетло дана.

“Скупштина града захтијева од министарства да прије склапања било каквих нових уговора за експлоатацију минералних сировина на подручју града, тражи мишљење Скупштине. Сматрамо да је здравље грађана и заштита животне средине у фокусу рада свих институција у Приједору и одлучно ће се борити против сваког пројекта који својој реализацијом утиче на преходно наведеном“, стоји у закључцима усвојеним крајем јуна.

Представници групе “Сачувајмо Поткозарје” који су још у јулу тужили Владу РС и тражили да суд побије концесију „Дрво-еxпорту“, кажу да је градоначелник из састанка с мјештанима извукао из контекста да се они слажу са истраживањем и изјавио оно што општини одговара, а што није истина.

“Нас истраживање не занима, ни злато да нађу, али човеку то није одговарало да каже, зато што се ту види корист, што смо знали од почетка. Рекли смо му тада да истраживање није опција и да ћутати нећемо. Повјеровали су неки у приче  предсједника РС Милорада Додика да истраживање обаве приједорске институције, да би Кљечанин на састанку касније рекао да има старе елаборате“, кажу из ове организације.

За “Дрво-еxпорт” којем је одређено да за та истраживања плати концесиону накнаду само 5.860 марака, истакли су да је то несразмјерно мала у односу на цијену и потражњу руда на тржишту.

Покушали смо добити изјаву и из Министарства енергетике и рударства РС али се помоћник министра није јављао на позиве, нити је до објављивања текста стигао одговор на питања.

Такође, за коментар је био недоступан и градоначелник Слободан Јавор.

(Цапитал)  Фото:БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

08.09.2023 18:10

Незнам али коме треба још објашњавати да сусе људи удружили и воле РС јер се богате, онај ко ради и даје секти и опстанку Милорада Додика на власти може да ради шта хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

08.09.2023 18:21

Е Мој Јаворе, заборавио си флашицу са нлеком, одговараће иако си беба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

08.09.2023 18:23

Поднеси оставку, немаш ти муда, јачи су од тебе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

08.09.2023 18:28

Погните главу јадници пред ратним дезертером

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

08.09.2023 19:43

Недајте Народе. Одлуке су оних, који ту не живе. Па их брига. Заиграће мечка и пред њиховим вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

08.09.2023 19:53

Е моји Приједорцани храбри људи испод Козаре ста сте дочекали да на челу града имате полтрона и улизицу за ситне паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласајте

08.09.2023 19:56

За СНСД зивјецете боље,е то вам је тај бољитак кад слусате друге а неразмисљате својим мозгом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

08.09.2023 22:18

Неки би требали знати да "рудник угља Букова Коса"неће бити исто ŝто и у Верићима.овдје у Паланчиŝту и Јеловцу има подоста Гаврила Принципа,с њима нема зај..анције.

Name

Беба

08.09.2023 23:04

Проблем људи који су представљали народ Бистрице је у томе што су вјеровали, тражили помоћ и очекивали од Додика, Ђокића Јавор а Дрво-експорт ради за њих они су га послали у Бистрицу. Они су исмијавали тај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мука ми је висе...

09.09.2023 07:12

Има ли иста сто није у власниству ова цетири слова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нирма

09.09.2023 12:42

Бас лијепе вијести из Приједора, не знам шта сте друго очекивали драги Приједорчани. Дозволили сте да вас ј… у здрав мозак е сад гледајте. Недостајаце нам ДНС, колико толико били су господа и културни људи за разлику од тренутних и имали су колико толико здравије размишљање. Зао ми је сто је Приједор постао мјесто у којем висе нема будућности и просперитета, а са овим на власти мозе бити само горе. Иду избори, памет у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шврћо

09.09.2023 15:14

Образ ко ОПАНАК ..даље нема..

ОДГОВОРИТЕ